Външната търговия се свива през първото тримесечие

13.05.2024 | 13:15
по статията работи: econ.bg
През първото тримесечие на 2024 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 19.947 млрд. лв., което е с 11.1% по-малко в сравнение със същия период на 2023 година, съобщи Националният статистически институт
Външната търговия се свива през първото тримесечие
Снимка: БНР

През първото тримесечие на 2024 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 19.947 млрд. лв., което е с 11.1% по-малко в сравнение със същия период на 2023 година, съобщи Националният статистически институт.

През март 2024 г. общият износ на стоки възлиза на 7.139 млрд. лв. и намалява с 10.4% спрямо същия месец на предходната година.

Стойността на вноса спада с 4.1% до 23.772 млрд. лв. за първото тримесечие и с 2.1% до 8.4 млрд. лв. през март.

През периода януари - март 2024 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 9.9%, в сравнение със същия период на 2023 г. и е на стойност малко над 7 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония, Китай, Гибралтар и Обединено кралство, които формират 51.7% от износа за трети страни. 

При износа най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (с 20% на годишна база), а най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (с 29.7%). 

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - март 2024 г. намалява с 2.8%, в сравнение със същия период на 2023 г., като е на стойност 9.6 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Руската федерация и Египет. 

При вноса най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (с 31.5%), а най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени материали, негодни за консумация, с изключение на горивата)“ (с 19.3%).

Външнотърговското салдо на България с държавите извън ЕС за периода януари - март 2024 г. е отрицателно и е в размер на 2.58 млрд. лева. 

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които формират 61.0% от износа за държавите от Общността. 

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст е отбелязан в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (27.8%, а най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (48%).

Износът на стоки в България от ЕС през периода януари - февруари 2024 г. се увеличава с 0.5% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 9.47 млрд. лв., като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия. 

При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (114.9%). Най-голям спад пък се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (13.3%). 

Външнотърговското салдо на България с ЕС през първото тримесечие на 2024 г. е отрицателно и е на стойност 1.1 млрд. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...