Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13.05.2024 | 08:30
по статията работи: econ.bg
Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и на базата на прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв. изчисляват 134 работни дни, за да попълним държавната хазна
Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година
Снимка: agrozona.bg

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.

Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и на базата на прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв. изчисляват 134 работни дни, за да попълним държавната хазна.

Така денят на данъчна свобода настъпва на 13-ти май - условната дата, до която, ако приемем, че всичко изработено от началото на годината е постъпвало в бюджета, а оттук-нататък ще работим единствено за себе си.

От Института за пазарна икономика отбелязват, че датата отчита приходите в бюджета, но не и бюджетния дефицит от 6,2 млрд.лв.

За да се компенсира разликата със заложените разходи от 81,5 млрд., трябва да се отработят още 11 дни само за хазната, които да покрият харчовете, без да се тегли нов дълг.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...