ЗАКОН ЗА ИЗМЕРВАНИЯТА

ЗАКОН ЗА ИЗМЕРВАНИЯТА

В сила от 09.11.2002 г.
Обн. ДВ. бр. от 7 Май 2002г.,
изм. ДВ. бр. от 4 Ноември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Ноември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 9 Декември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 4 Април 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 16 Октомври 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Май 2011г.,
изм. ДВ. бр. от 18 Май 2012г.,
изм. ДВ. бр. от 9 Октомври 2012г.,
изм. ДВ. бр. от 15 Февруари 2013г.,
изм. ДВ. бр. от 26 Юли 2013г.,
изм. ДВ. бр. от 28 Ноември 2014г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Февруари 2015г.

Глава първа.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани с осигуряване на проследимост, точност и достоверност на измерванията.
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Законът има за цел:
1. в съответствие с националните интереси да защитава живота и здравето на хората и околната среда от вредни въздействия, както и имуществото на физическите и юридическите лица от неблагоприятни последици, които могат да настъпят вследствие на неверни резултати от измерванията;
2. да създава условия за международно признаване на резултатите от извършваните в Република България измервания.
Чл. 3. В Република България се използват само единици, разрешени от този закон.
Чл. 4. За осигуряване на проследимост на измерванията в страната се създават национални еталони и национална система за сертифицирани сравнителни материали.
Чл. 5. За осигуряване на точност и достоверност на измерванията в здравеопазването и на измерванията, свързани с обществената безопасност, защитата на околната среда, държавните и общинските вземания и търговските плащания, се извършва метрологичен контрол.
Чл. 6. (1) Метрологичният контрол обхваща:
1. контрол на средства за измерване;
2. метрологична експертиза на средства за измерване;
3. контрол на предварително опаковани продукти и на опаковки, предназначени да бъдат използвани като съдове за измерване.
(2) Контролът на средствата за измерване се извършва за установяване на съответствието им с изискванията на глава четвърта и наредбата по .
(3) Метрологичната експертиза на средства за измерване се извършва при възникване на спор относно техническите и метрологичните характеристики на средствата за измерване в употреба по искане на физически или юридически лица.
(4) Контролът на предварително опакованите продукти и на опаковките, предназначени да бъдат използвани като съдове за измерване, се извършва за установяване на съответствието им с изискванията към техните количества или вместимости.
Чл. 7. За спазване на разпоредбите на този закон и наредбите по прилагането му се извършва метрологичен надзор.

Глава втора.

ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА ИЗМЕРВАНИЯТА (ИЗМ. - ДВ, БР. 95 ОТ 2005 Г.)

Раздел I.

Държавна политика в областта на измерванията (Нов - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.)

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавната политика в областта на измерванията се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и се изпълнява от председателя на Българския институт по метрология и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобразно правомощията им по този закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) При разработването на политиката в областта на измерванията министърът на икономиката се подпомага от председателя на Българския институт по метрология и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
(3) Председателят на Българския институт по метрология и председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор осъществяват правомощията си, като се ръководят от принципите за осигуряване на проследимост, точност и достоверност на измерванията в страната.
(4) Министрите и ръководителите на ведомства организират дейностите по осигуряване на проследимост, точност и достоверност на измерванията в ръководените от тях юридически лица.

Раздел II.

Органи на управление (Нов - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.)

Раздел III.

Консултативни органи по метрология (Нов - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.)

Глава втора.

ОРГАН НА УПРАВЛЕНИЕ И НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО МЕТРОЛОГИЯ

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Органи на управление в областта на измерванията са председателят на Българския институт по метрология и председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Създава се Български институт по метрология като юридическо лице към министъра на икономиката на бюджетна издръжка със седалище София, специализиран за:
1. изпълнение на функциите по този закон, включващи:
а) създаване, съхраняване и усъвършенстване на националните еталони на Република България;
б) организиране изграждането и развитието на националната система за сертифицирани сравнителни материали;
в) осигуряване проследимост на измерванията в страната;
г) осъществяване контрол на средствата за измерване;
д) извършване на метрологична експертиза на средствата за измерване;
2. подпомагане органите на държавната власт при осъществяване на техните правомощия по въпроси, свързани с измервания;
3. провеждане на метрологични изследвания и предоставяне на услуги, свързани с измервания и със средства за измерване, в области от обществен, научен и икономически интерес;
4. провеждане на дейности по международно признаване на резултатите от извършваните в Република България измервания.
(2) Българският институт по метрология се ръководи от председател, който се определя с решение на Министерския съвет и се назначава от министър-председателя.
(3) При осъществяване на своите правомощия председателят на Българския институт по метрология се подпомага от заместник-председател, който се определя с решение на Министерския съвет по предложение на председателя на института и се назначава от министър-председателя.
(4) За председател на Българския институт по метрология се назначава лице с българско гражданство с висше образование по природни или технически науки с образователно-квалификационна степен "магистър", с трудов и/или служебен стаж не по-малко от 10 години в областта на измерванията и с изявени професионални качества в областта на метрологията.
(5) Дейността, структурата, организацията на работата и численият състав на Българския институт по метрология се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет.

Глава трета.

ЕДИНИЦИ, ЕТАЛОНИ И ПРОСЛЕДИМОСТ НА ИЗМЕРВАНИЯТА

Раздел I.

Единици

Раздел II.

Еталони и проследимост на измерванията

Глава четвърта.

КОНТРОЛ НА СРЕДСТВАТА ЗА ИЗМЕРВАНЕ

Раздел I.

Общи изисквания

Раздел II.

Одобряване на типа на средства за измерване

Раздел III.

Първоначална и последваща проверка на средства за измерване

Раздел IV.

Оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване

Глава пета.

МЕТРОЛОГИЧНА ЕКСПЕРТИЗА НА СРЕДСТВА ЗА ИЗМЕРВАНЕ

Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Метрологичната експертиза на средствата за измерване се извършва от Българския институт по метрология.
Чл. 58. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Метрологичната експертиза се извършва чрез изследване и определяне състоянието на средството за измерване, включително неговите технически и метрологични характеристики, по заявление, подадено в териториалните звена "Мерки и измервателни уреди" на Българския институт по метрология.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Председателят на Българския институт по метрология определя служители и срок за извършване на метрологичната експертиза в 7-дневен срок от получаване на искането.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Българският институт по метрология може да привлича за участие в метрологичната експертиза оправомощени по реда на глава четвърта лица.
(4) Служителите, извършили метрологичната експертиза, съставят констативен протокол в два екземпляра, в който вписват:
1. датата на извършване на метрологичната експертиза;
2. наименованието, типа, производителя, идентификационния номер и техническите и метрологичните характеристики на средството за измерване;
3. използваните еталони, спомагателно оборудване и методи за изследване на средството за измерване и условията при извършване на експертизата;
4. констатациите от външния оглед на средството за измерване преди експертизата;
5. резултатите от извършеното при експертизата изследване на средството за измерване;
6. собствените си имена и длъжности.
(5) Екземпляр от констативния протокол се изпраща на лицето, поискало експертизата, в 10-дневен срок от съставянето му.

Глава шеста.

КОНТРОЛ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПАКОВАНИТЕ ПРОДУКТИ И БУТИЛКИТЕ

Раздел I.

Общи изисквания

Раздел II.

Контрол на количествата на предварително опакованите продукти и на вместимостите на бутилките

Раздел III.

Одобряване на идентификационните знаци на производителите на бутилки и уведомяване от лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.)

Раздел III.

Регистриране на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти или бутилки

Раздел IV.

Означение върху предварително опакованите продукти и бутилките

Глава седма.

МЕТРОЛОГИЧЕН НАДЗОР

Чл. 74. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор осъществява метрологичен надзор за спазване задълженията на лицата, които:
1. използват единици за измерване;
2. произвеждат или внасят средства за измерване;
3. използват средства за измерване;
4. ремонтират средства за измерване;
5. са оправомощени да извършват проверка на средства за измерване;
6. произвеждат или внасят предварително опаковани продукти или бутилки;
7. предлагат за продажба предварително опаковани продукти или бутилки.
Чл. 75. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Метрологичният надзор се извършва чрез наблюдение и надзорни проверки от длъжностни лица от Главна дирекция "Метрологичен надзор", определени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.06.2006 г.) Метрологичният надзор може да се извършва съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи съгласно , органите за защита на потребителите по и контролните органи по и със съдействието на органите на местното самоуправление.
Чл. 76. (1) При извършване на метрологичен надзор длъжностните лица по имат право:
1. на достъп до местата, където се произвеждат, съхраняват, продават, ремонтират, проверяват, монтират или използват средства за измерване, и до местата, където се произвеждат, съхраняват или продават предварително опакованите продукти или бутилките;
2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) да изискват и получават документи, свързани с контрола на средствата за измерване, ремонта и употребата на средствата за измерване, прилагането на методите за измерване и обявяването на резултатите от измерване и с произхода, размера на партидите и контрола на предварително опакованите продукти и бутилките.
(2) Длъжностните лица по могат да използват получената документация и информация само за нуждите на метрологичния надзор.
Чл. 77. При извършване на метрологичен надзор длъжностните лица по :
1. дават задължителни предписания за предприемане на коригиращи действия, когато е констатирано, че не са спазени изискванията на закона и наредбите по прилагането му;
2. при необходимост подлагат средствата за измерване на контрол;
3. предприемат действия за ограничаване пускането на пазара и/или в действие и използването на средства за измерване, които не съответстват на изискванията по глава четвърта;
4. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) дават предложения на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за отмяна на одобряването на типа на средства за измерване, когато са налице основанията по ;
5. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) дават предложения на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за отнемане на оправомощаването за извършване на проверка на средства за измерване, когато са налице основанията по ;
6. подлагат на контрол предварително опакованите продукти или бутилките на местата на производство и при необходимост - на местата на съхраняване или продажба;
7. предприемат действия за ограничаване пускането на пазара или продажбата на предварително опакованите продукти и бутилките, които не съответстват на изискванията по глава шеста.
Чл. 78. Длъжностните лица по при надзорните проверки в местата на производство, съхраняване и продажба на предварително опакованите продукти могат да извършат контрол на нетните им количества чрез разрушаване целостта на опаковките.
Чл. 79. Когато при надзорна проверка длъжностните лица по установят, че не са спазени изискванията на закона, те предприемат действия за информиране на потребителите, включително поставяне на подходящи означения на предварително опакованите продукти, които се предлагат за продажба.
Чл. 80. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Длъжностните лица по се застраховат за злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните им задължения, за сметка на бюджета на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Чл. 81. Министерският съвет приема наредба за реда и начина на извършване на метрологичен надзор.

Глава осма.

ФИНАНСОВИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 82. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) За контрол на средствата за измерване и за метрологична експертиза се събират такси по тарифа, одобрена от Министерския съвет.
(2) За оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване и за одобряване на идентификационен знак на производители на бутилки се събират такси, определени с , утвърдена с на Министерския съвет от 1999 г. (обн., ДВ, бр. 50 от 1999 г.; изм., бр. 10 от 2000 г., бр. 94 от 2002 г., бр. 17 и 19 от 2003 г.; попр., бр. 27 и 33 от 2003 г.; изм., бр. 49 от 2003 г., бр. 32 и 104 от 2004 г.).
Чл. 83. (1) (Предишен текст на чл. 83, изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Разходите за контрола по на средства за измерване, предварително опаковани продукти или бутилки са за сметка на бюджета на ДАМТН. В случаите, когато се установи несъответствие на средствата за измерване с техническите и метрологичните изисквания към тях или на предварително опакованите продукти или бутилките с изискванията на , разходите са за сметка на виновните лица.
(2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г., отм. - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.)
(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г., отм. - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.)

Глава девета.

АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 84. (1) Производител или вносител, който в случаите по пуска на пазара и/или в действие средства за измерване, които не отговарят на изискванията по глава четвърта, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от физическо лице, или с имуществена санкция от 2000 до 10 000 лв., когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
Чл. 85. (1) Физическо лице, което в случаите по използва средства за измерване, които не отговарят на изискванията по глава четвърта, или не изпълнява задълженията си по , се наказва с глоба от 100 до 300 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
Чл. 86. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) Физическо лице, което ремонтира средства за измерване и не изпълнява задълженията си по , се наказва с глоба от 150 до 500 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 200 до 800 лв.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
Чл. 87. (1) Физическо лице, което поставя знаци за проверка на средства за измерване, без да е оправомощено за това, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 2000 до 8000 лв.
Чл. 88. (1) Производител или вносител, който пусне на пазара предварително опаковани продукти или бутилки, които не съответстват на изискванията по глава шеста и на наредбите по и , се наказва с глоба от 500 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от физическо лице, или с имуществена санкция от 1000 до 7000 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
Чл. 89. (1) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Физическо лице, което предлага за продажба предварително опаковани продукти, които не отговарят на изискванията по или които са с нетни количества, различни от тези, осигурени от производителя или вносителя, се наказва с глоба от 200 до 600 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 400 до 1000 лв.
(3) Глобата, съответно имуществената санкция по ал. 1 и 2, се налага на лице, което предлага за продажба предварително опаковани продукти, пакетирани от него на местата за съхраняване или продажба, които не отговарят на изискванията по глава шеста и на наредбите по
Чл. 90. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Производител или вносител, който не изпълни задълженията по глава шеста, раздел III, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато нарушението е извършено от физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице.
Чл. 91. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Който унищожи, подправи или използва подправени знаци по , , и , се наказва с глоба от 150 до 400 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
Чл. 92. (1) За неизпълнение или нарушение на задължителни предписания на длъжностните лица по виновните физически лица се наказват с глоба от 300 до 2000 лв.
(2) Когато нарушенията по ал. 1 са извършени от еднолични търговци или юридически лица, се налага имуществена санкция от 500 до 3000 лв.
Чл. 93. Физическо лице, което възпрепятства изпълнението на служебните задължения на длъжностните лица по , се наказва с глоба 50 лв.
Чл. 94. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от определени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор длъжностни лица от Главна дирекция "Метрологичен надзор".
(2) Наказателните постановления се издават от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор или от определени от него длъжностни лица.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.)
(4) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:
1. "" е свойство на явление, тяло или вещество, което може да бъде различено качествено и определено количествено.
2. "" е обемът течност, определен при температура 20 °С, който бутилката съдържа, когато е напълнена до ръба.
3. "" е обемът течност, определен при температура 20 °С, който бутилката съдържа, когато е напълнена точно, при спазване на условията, които теоретично съответстват на тези за номиналната вместимост.
4. "" е добавяне на нови технически и/или метрологични характеристики към одобрен тип средства за измерване.
5. "" е конкретна величина, определена и приета със спогодба, с която се сравняват други величини от същия вид, за да се изразят техните големини по отношение на тази величина.
6. "" са единици за измерване извън Международната система единици, допуснати за използване с Международната система единици от Международния комитет по мерки и теглилки (CIPM).
7. "" е мярка, измервателен уред, сравнителен материал или измервателна система, предназначени за определяне, възпроизвеждане, реализация или съхраняване на единица на една или повече стойности на величина, която служи като изходна.
8. "" е такава степен на съответствие между стойността на еталона и получената от сравнение изходна стойност и присъединената й неопределеност, която позволява признаването на метрологичните характеристики на еталона.
9. "" е брой средства за измерване от партидата, избрани по случаен признак за извършване на контрол.
10. "" е съвкупност от действия, които при определени условия установяват зависимостта между стойностите на величината, показани от измервателен уред или измервателна система, или стойностите, представени от мярка или сравнителен материал, и съответните стойности, реализирани от еталоните.
11. "" е Международна конвенция за осигуряване на международното единство и усъвършенстване на метричната система, приета на заключителното заседание на Международната конференция по мерки и теглилки (CGPM), проведена на 20 май 1875 г.
12. "" е еталон, признат с международна спогодба да служи за международна основа за определяне стойностите на други еталони на съответната единица за измерване.
13. "" е кохерентна система единици, приета и препоръчана от Генералната конференция по мерки и теглилки (CGPM).
14. "" е изменение на някои технически и/или метрологични характеристики на средствата за измерване от одобрения тип.
15. "" е недостатък, който въпреки съответствието на средствата за измерване с техническите и метрологичните изисквания към тях не осигурява годността им да бъдат използвани по предназначение.
16. "" е точност, която позволява еталонът да изпълнява предназначението си като национален за осигуряване на проследимостта, точността и достоверността на измерванията в страната.
17. "" е обемът течност, определен при температура 20 °С, който се очаква да съдържа бутилката, когато е напълнена при условията за употреба, за които е предназначена.
18. "" е опаковка, направена от стъкло или други материали, чиито твърдост и стабилност предполагат същите метрологични гаранции като стъклото, която има метрологични характеристики и може да служи за измерване на обема на затворената в нея течност.
19. "" е съвкупност от предварително опаковани продукти от един и същи вид, с еднакво обявено количество, в еднаква опаковка, опаковани за определено време на едно и също място.
20. "" е съвкупност от средства за измерване от един и същи тип, произведени за определено време на едно и също място.
21. "" е нарушението, което е извършено в срок до една година от влизане в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за нарушение от същия вид.
22. "" е количество продукт, чиято стойност е предварително определена в отсъствие на клиента, включително на местата на съхраняване или продажба, със или без опаковка, като количеството не може да бъде променяно, без да се отвори опаковката или без да настъпят видими изменения на продукта и опаковката.
23. "" е свойство на резултат от измерване или стойност на еталон, които могат да бъдат свързани с установени еталони, обикновено международни или национални, които имат обявени неопределености с посочени доверителни вероятности, чрез непрекъсната верига от сравнения.
24. "" е стойност на измервана величина, получена чрез измерване.
25. "" е обемът, равен на разликата между номиналната вместимост и вместимостта до ръба на бутилката.
26. "" е материал или вещество, придружено със сертификат, с достатъчна хомогенност на една или повече характеристики, чиито стойности са добре установени и сертифицирани по определена процедура, установяваща проследимостта към единицата, с която се изразяват стойностите на всяка характеристика, като всяка сертифицирана стойност се придружава от неопределеност с посочена доверителна вероятност.
27. "" е техническо средство, което има метрологични характеристики и е предназначено да се използва за измервания самостоятелно или свързано с едно или повече технически средства.
28. "" е комбинация от разрешени за използване единици за измерване, представена като тяхна функция.
29. "" е съвкупност от средства за измерване с еднакво предназначение, основани на един и същи принцип, имащи еднаква конструкция и изработени от един и същи производител по една и съща техническа документация и технология.
30. "" е лице, което не е участвало в разработката и не произвежда, внася, монтира, ремонтира, притежава или не използва средствата за измерване, за проверката на които кандидатства, и може да гарантира безпристрастност и независимост на персонала си.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Този закон отменя (обн., ДВ, бр. 45 от 1998 г.; изм., бр. 55 от 1999 г., бр. 108 от 2001 г.).
§ 3. Законът влиза в сила шест месеца след обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на , който влиза в сила от деня на обнародването.
§ 4. (В сила от 07.05.2002 г.) Министерският съвет приема наредбите по прилагането на закона в шестмесечен срок от обнародването му.
§ 5. В срок до два месеца от влизането в сила на закона председателят на ДАМТН насрочва заседание на Националния съвет по метрология, на което се приема правилник за работата на съвета.
§ 6. Лицата, произвеждащи средства за измерване, които подлежат на контрол по този закон, са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията към тях в срок до две години от влизането му в сила.
§ 7. Средства за измерване в употреба, които подлежат на контрол по този закон, могат да се използват от лицата, които ги притежават, ако изпълняват предвиденото си предназначение и при последващите проверки се установи съответствие на метрологичните им характеристики с изискванията към тях.
§ 8. Лицата, лицензирани за проверка на средствата за измерване по реда на отменения , могат да извършват дейността си до изтичането на срока на валидност на лицензията.
§ 9. Лицата, за които е започнала процедура за лицензиране до обнародването на този закон, се лицензират по реда на отменения за срок не по-дълъг от две години.
§ 10. Лицата, които произвеждат предварително опаковани продукти или бутилки, въвеждат контрола на нетните количества на предварително опакованите продукти или действителните вместимости на бутилките в срок до шест месеца от влизането в сила на закона.
§ 11. Пуснатите на пазара предварително опаковани продукти и бутилки, които към момента на влизане в сила на този закон се намират в търговските обекти и в складовите помещения и които не отговарят на изискванията на глава шеста, се предлагат за продажба до изчерпване на наличните количества.
§ 12. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Изпълнението на закона се възлага на министъра на икономиката.
-------------------------
Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 24 април 2002 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИЗМЕРВАНИЯТА

(ОБН. - ДВ, БР. 95 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.03.2006 Г.)
§ 48. (В сила от 29.11.2005 г.) (1) Държавната агенция за метрология и технически надзор се преобразува без ликвидация в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор след отделянето от нея на Главна дирекция "Национален център по метрология" и Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди", които се преобразуват в Български институт по метрология в едномесечен срок от обнародването на този закон.
(2) Българският институт по метрология поема архива, активите и пасивите на дирекциите по ал. 1 по разделителен протокол, утвърден от председателите на Българския институт по метрология и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
(3) Правата и задълженията по сключените договори от Държавната агенция за метрология и технически надзор във връзка с дейността на дирекциите по ал. 1 преминават към Българския институт по метрология.
(4) Правата и задълженията по служебните и трудовите правоотношения на служителите от преобразуваната Държавна агенция за метрология и технически надзор се уреждат съгласно от Закона за държавния служител, съответно от Кодекса на труда.
§ 49. (В сила от 29.11.2005 г.) Министерският съвет приема устройствения правилник на Българския институт по метрология и изменя устройствения правилник на Държавната агенция за метрология и технически надзор в едномесечен срок от обнародването на този закон.
§ 50. В срок 6 месеца от влизането в сила на този закон председателят на Българския институт по метрология определя състава на Научния съвет по метрология.
§ 51. Заварените процедури по одобряване типа на средства за измерване се завършват от Българския институт по метрология, съответно удостоверенията за одобрен тип се издават от председателя на института.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 66. влиза в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на и , които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 99 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 10.06.2006 Г.)
§ 34. влиза в сила 6 месеца след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на , и , които влизат в сила от датата на присъединяването на Република България към Европейския съюз.

Релевантни актове от Европейското законодателство

ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 86/217/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 79/830/ЕИО
ДИРЕКТИВА 78/1031/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 77/313/ЕИО
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 76/891/ЕИО
ДИРЕКТИВА 76/766/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 76/765/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 75/410/ЕИО
ДИРЕКТИВА 75/107/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 75/106/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 75/33/ЕИО
ДИРЕКТИВА 74/148/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 72/427/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 71/349/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 71/347/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 71/318/ЕИО НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 71/319/ЕИО
ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА 71/317/ ЕИО
ДИРЕКТИВА 71/316/ ЕИО НА СЪВЕТА

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА

(ОБН. - ДВ, БР. 82 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 16.10.2009 Г.)
§ 31. В Закона за измерванията (обн., ДВ, бр. 46 от 2002 г.; изм., бр. 88, 95 и 99 от 2005 г. и бр. 36 от 2008 г.) навсякъде думите "министърът на икономиката и енергетиката", "министъра на икономиката и енергетиката" и "Министерството на икономиката и енергетиката" се заменят съответно с "министърът на икономиката, енергетиката и туризма", "министъра на икономиката, енергетиката и туризма" и "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма".
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 59. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ

(ОБН. - ДВ, БР. 38 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 01.07.2012 Г.)
§ 84. (В сила от 18.05.2012 г.) В срок до един месец от обнародването на този закон в "Държавен вестник":
1. Министерският съвет привежда в съответствие с този закон;
2. компетентните органи привеждат устройствените актове на съответната администрация в съответствие с този закон.
§ 85. (1) Правоотношенията с лицата от администрациите по , , , , , , , , , и се уреждат при условията и по реда на от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (ДВ, бр. 24 от 2006 г.).
(2) С акта за назначаването на държавния служител се:
1. присъжда определения в минимален ранг за заеманата длъжност, освен ако служителят притежава по-висок ранг;
2. определя индивидуална основна месечна заплата.
(3) Допълнително необходимите средства за осигурителни вноски на лицата по ал. 2 се осигуряват в рамките на разходите за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски по бюджетите на съответните разпоредители с бюджетни кредити.
(4) Министерският съвет да извърши необходимите промени по извънбюджетната сметка на Държавен фонд "Земеделие", произтичащи от този закон.
(5) Органите на управление на Националния осигурителен институт и на Националната здравноосигурителна каса да извършат необходимите промени по съответните бюджети, произтичащи от този закон.
(6) Неизползваните отпуски по трудовите правоотношения се запазват и не се компенсират с парични обезщетения.
§ 86. (1) В едномесечен срок от влизането в сила на този закон индивидуалната основна месечна заплата на служителя се определя така, че същата, намалена с дължимия данък и задължителните осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, да не е по-ниска от получаваната до този момент брутна месечна заплата, намалена с дължимите задължителни осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, и дължимия данък.
(2) В брутната заплата по ал. 1 се включват:
1. основната месечна заплата или основното месечно възнаграждение;
2. допълнителни възнаграждения, които се изплащат постоянно заедно с полагащата се основна месечна заплата или основно месечно възнаграждение и са в зависимост единствено от отработеното време.
§ 87. влиза в сила от 1 юли 2012 г. с изключение на , който влиза в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 77 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 09.10.2012 Г.)
§ 19. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ

(ОБН. - ДВ, БР. 15 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2014 Г.)
§ 123. Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г. с изключение на , който влиза в сила от 1 януари 2013 г., и , , , и , които влизат в сила от 1 февруари 2013 г.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

(ОБН. - ДВ, БР. 66 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 26.07.2013 Г.)
§ 117. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

(ОБН. - ДВ, БР. 98 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 28.11.2014 Г.)
§ 117. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАБРАНА НА ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЕ И ЗА КОНТРОЛ НА ТОКСИЧНИТЕ ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ ПРЕКУРСОРИ

(ОБН. - ДВ, БР. 14 ОТ 2015 Г.)
§ 16. В Закона за измерванията (обн., ДВ, бр. 46 от 2002 г.; изм., бр. 88, 95 и 99 от 2005 г., бр. 36 от 2008 г., бр. 82 от 2009 г., бр. 39 от 2011 г., бр. 38 и 77 от 2012 г., бр. 15 и 66 от 2013 г. и бр. 98 от 2014 г.) се правят следните изменения:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. В останалите текстове на закона думите "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма", "министърът на икономиката, енергетиката и туризма" и "министъра на икономиката, енергетиката и туризма" се заменят съответно с "Министерството на икономиката", "министърът на икономиката" и "министъра на икономиката".
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив