И за IT специалистите настават тежки времена на трудовия пазар

19.09.2024 | 15:30
по статията работи: econ.bg
По данни на Indeed.com работните места за софтуерни разработчици са намалели с 30% от февруари 2020 година насам. И тенденцията продължава
И за IT специалистите настават тежки времена на трудовия пазар
Снимка: под лиценза на creative commons

Някога технологичните компании ухажваха и се бореха за талантите в сферата още преди да излязат от училище или университета. Днес да си намериш работа в сферата на IT става все по-трудно - индустрията из основи променя своята насоченост и нуждите от работна ръка са вече други, става ясно от публикация в The Wall Street Journal.

Изданието цитира един от младежите с образование в тази сфера, който вече месеци наред не може да си намери работа. Стигнал е до там, че да лепи листовки по улиците, както сам го определя "като за загубена котка", в близост до офиси на гиганти като Google и Facebook, а QR-кодът на тях води към профила му в LinkedIn. "Да си търсиш работа в сферата на технологиите, кандидатствайки онлайн, е безсмислено", казва 30-годишният Глен Кугелман и допълва, че пазарът е много по-свит спрямо минали години.

По данни на Indeed.com работните места за софтуерни разработчици са намалели с 30% от февруари 2020 година насам. И тенденцията продължава - само от началото на годината досега са съкратени 137 хил. работни места в тази област. Някои от уволнените са толкова млади, че дори не помнят "дотком" балона от началото на века.

Фокусът на технологичната индустрия обаче е променен - сега се развиват почти изцяло продукти, които носят големи печалби и основно това се оказва виртуалната реалност, различните устройства и изкуственият интелект.

47-годишният Крис Волц е останал без работа през август 2023 година, разработвайки тогава софтуер за компании за недвижими имоти. Той коментира пред WSJ, че е в сферата от 90-те години на миналия век и често е сменял работните си места, но сега ситуацията изглежда много по-различна - вече няма привлекателни допълнения към заплащането, гъвкави условия за труд и други методи, с които компаниите не само привличаха своите служители, но и после се бореха да ги задържат.

За първата си работа Волц е бил ухажван от работодателите си още преди да предаде дипломната си работа. Сега много от колегите му са в неговото положение. "Кандидатствах за 120 различни позиции, отговор получих за само три от тях", казва програмистът. В крайна сметка той е намерил работа в края на пролетта, но с 5% намаление на заплатата.  

Много от търсещите работа в сектора се сблъскват с неглижиране от страна на работодателите. За много от работните позиции вече се изисква и опит, и диплома - нещо, което преди години съвсем не беше задължително.

Ръстът на инфлацията и високите лихвени проценти притиснаха американската икономика и някои големи компании, които никога не бяха уволнявали служители, сега извършиха масови съкращения, припомня още WSJ.

Мрачните облаци обаче не са надвиснали над всички - разработващите езикови модели за продуктите на ChatGPT например могат отново да заработват шестцифрени суми годишно. Работодателите признават, че за инженерите, разработващи изкуствен интелект, заплатите са 2-3 пъти по-високи от тези на другите инженери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...