Конкуренцията между банките държи ниски лихвите по ипотечните кредити

28.10.2024 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Според последните изнесени данни от централната банка, лихвите не само не са се увеличили, а дори напротив – спрямо година по-рано са по-ниски. Причините за това са сериозният депозитен ресурс, натрупан в банковата система
Конкуренцията между банките държи ниски лихвите по ипотечните кредити
Снимка: под лиценза на creative commons

През последните месеци от БНБ неведнъж предупредиха за евентуално покачване на лихвите по жилищните кредити, а също и за ръст на необслужените заеми в страната. 

Според последните изнесени данни от централната банка, лихвите не само не са се увеличили, а дори напротив – спрямо година по-рано са по-ниски.  Причините за това са сериозният депозитен ресурс, натрупан в банковата система, както и конкуренцията между по-големите банки в страната. 

Средният лихвен процент при жилищните кредити в левове се увеличава с 0.01 пр. п. до 2.53%, но остава под нивото от 2.61 на сто, отчетено преди 12 месеца. 

Справка  показва, че положението е идентично и при заемите в евро, където лихвите в момента са на средни нива от 3.09 на сто срещу 3.51 на сто преди година. 

Годишният процент на разходите (ГПР) при жилищните кредити в левове в момента е 2.82 на сто, а при евровите – 3.25 на сто. Преди година данните показваха ГПР от 2.91 и 3.68 на сто. 

През последните 12 месеца лихвите по потребителските кредити в левове нараснаха от 8.59 на 9.05%, докато при тези в евро се отчита спад от 4.40 на 4.01 на сто.  ГПР по тези заеми вече е съответно 9.79 и 4.28 на сто срещу 9.12 и 4.63 на сто за година по-рано. 

През септември 2024 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.15 пр. п. до 14.61%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове – с 0.06 пр. п. до 20.68%. 

Данните са почти идентични спрямо септември 2023 г., когато възлизат съответно на 14.89 и 20.86 на сто. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...