Между 50 000 и 100 000 гласа се купуват на избори, заяви бивш председател на ЦИК

10.10.2024 | 12:00
по статията работи: econ.bg
По-големите партии са по-богати и плащат повече. Ако се запази пропорцията според електоралната сила на формациите, нищо няма да се промени. Между 50 000 и 100 000 гласа се купуват на избори
Между 50 000 и 100 000 гласа се купуват на избори, заяви бивш председател на ЦИК
Снимка: БГНЕС

“По-големите партии са по-богати и плащат повече. Ако се запази пропорцията според електоралната сила на формациите, нищо няма да се промени. Между 50 000 и 100 000 гласа се купуват на избори.” Това заяви пред NOVA математикът и бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов.

По думите му, при акциите срещу купения вот няма осъдителни присъди, а максимум пробация. “Публиката се дразни, че се действа селективно при тези операции. Едни се преследват, други се пускат. Пазарната икономика е това – всичко се купува, дори гласове. 4-5% е купеният вот”, каза той.

Изборният експерт Стоил Стоилов посочи, че предупредителните протоколи трябва да прераснат в досъдебни производства, а след това – и в присъди. “Опасността от купуването на гласове и от говоренето, че МВР прави избори, срива избирателната активност”, коментира той. И сравни информацията за купуването на гласове с тази за наличието на фалшиво сирене на пазара – властите не казват кои формации залагат на търговията с вот, нито пък кое точно е некачественото сирене в магазините.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...