НАРЕДБА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

..

Държавен вестник брой: 57

Година: 2009

Орган на издаване: ..

Дата на обнародване: 03.08.2009

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ


Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за продажба и замяна на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната.

Чл. 2.
(1) Жилищният фонд на Министерството на отбраната се състои от:
1. служебни жилища, ателиета и гаражи и жилищни помещения в общежития;
2. жилища, ателиета и гаражи за продажба или замяна.
(2) Жилищният фонд на Министерството на отбраната служи за задоволяване на жилищните и творческите нужди на военнослужещите, цивилните служители и на семействата на загиналите при или по повод изпълнение на службата военнослужещи от структурите в Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(3) Лицата по ал. 2 могат да закупят или да заменят със свой собствен имот само едно жилище (ателие или гараж) от жилищния фонд на Министерството на отбраната.
(4) Определянето на жилищата, ателиетата и гаражите от жилищния фонд на Министерството на отбраната за продажба или замяна се извършва със заповед на министъра на отбраната по предложение на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

Чл. 3.
(1) Право да закупят жилище, ателие или гараж от жилищния фонд на Министерството на отбраната имат следните категории лица:
1. военнослужещите от структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
2. лицата, чиито правоотношения за изпълнение на военна служба са прекратени на основание чл. 162, т. 2 и 3, чл. 164 и 169 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 128, т. 2 - 4, чл. 128б и 129 от отменения Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 112 от 1995 г.; отм., бр. 35 от 2009 г.);
3. преживелият съпруг (съпруга) и децата на военнослужещ, загинал при или по повод изпълнение на военната служба, ако военнослужещият не е ползвал правото си за покупка или замяна на имот от жилищния фонд на Министерството на отбраната;
4. цивилните служители от структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(2) Лицата по ал. 1, т. 2 могат да се ползват от правото да закупят жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната, ако подадат молба по реда на чл. 8 до три месеца от датата на прекратяването на правоотношението им за военна служба. За времето до сключването на договора за продажба по реда на чл. 10, съответно отказа да бъде сключен договор, договорите за наем/ползване с тези лица не се прекратяват.
(3) Преживелият съпруг (съпруга) и/или законният представител на ненавършилите пълнолетие деца на военнослужещ, загинал при или по повод изпълнение на военната служба, могат да се ползват от правото да закупят жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната, ако подадат молба по реда на чл. 8 в двегодишен срок от смъртта на военнослужещия. За времето до сключването на договора за продажба по реда на чл. 10, съответно отказа да бъде сключен договор, договорите за наем с тези лица не се прекратяват.

Чл. 4.
(1) Лицата по чл. 3, ал. 1, т. 1, 2 и 4 могат да закупят жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната при наличие на изискуемото по закон прослужено време в Министерството на отбраната.
(2) При определяне на прослуженото време на военнослужещите и на освободените от военна служба по ал. 1 се взема предвид действително изслуженото време на военна служба в структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България без приравнения трудов стаж и срока на обучение във висшите военни училища.
(3) Обстоятелството по ал. 1 и 2 се установява с удостоверение от съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав) в Министерството на отбраната.

Чл. 5.
(1) Продажбата на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната се извършва за задоволяване на жилищните и творческите нужди на лицата по чл. 3, ал. 1, т. 1 - 3, които отговарят на следните условия:
1. настанени са в имота от жилищния фонд на Министерството на отбраната на валидно правно основание;
2. не притежават в населеното място, в което се намира имотът, в който са настанени, собственост върху жилище или вила, годни за постоянно обитаване, съответно върху ателие или гараж.
(2) Продажбата на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната се извършва за задоволяване на жилищните и творческите нужди на лицата по чл. 3, ал. 1, т. 4, които отговарят на следните условия:
1. настанени са в имота от жилищния фонд на Министерството на отбраната на валидно правно основание;
2. не притежават собственост върху жилище или вила, годни за постоянно обитаване, съответно върху ателие или гараж, или собственост върху над 1/2 идеална част от такъв имот;
3. не са прехвърляли жилище или вила, съответно ателие или гараж, през последните 5 години преди подаването на молбата за настаняване на други лица освен на държавата или на община;
4. не притежават ценни книжа, дялово участие в търговски дружества, имоти или части от имоти със стопанско предназначение, моторни превозни средства, селскостопански машини на обща стойност, по-голяма от данъчната оценка на жилището, за чието закупуване кандидатстват.
(3) На условията по ал. 2 трябва да отговарят и членовете на семейството на лицата по чл. 3, ал. 1, т. 4.
(4) Обстоятелствата по ал. 1, 2 и 3 се установяват с декларация на лицата.
(5) Стойността на притежаваното имущество по ал. 2, т. 4 се определя по пазарни цени от независим оценител, определен от Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".

Чл. 6.
(1) Не могат да се продават следните жилища от жилищния фонд на Министерството на отбраната:
1. намиращи се в сгради, които не са жилищни по своето предназначение;
2. намиращи се в сгради, построени върху терени на промишлени, селскостопански, транспортни, туристически, почивни, здравни и други обекти, както и такива, които се намират в района на железопътни станции, пристанища, летища, електростанции и други обекти от транспортната и енергийната система;
3. намиращи се в жилищни сгради, нужни за бойната готовност, определени в акт на министъра на отбраната;
4. жилищни помещения в общежития.
(2) В случаите по ал. 1, т. 3, когато отпадне необходимостта сградата да бъде използвана за нуждите на бойната готовност, жилищата могат да бъдат обявявани за продажба.

Чл. 7. Продажбата на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната се извършва по цени, определени по методика, утвърдена от министъра на отбраната, но не по-ниски от данъчната оценка на имота или от цената на придобиване на държавния имот, ако тя е по-висока от данъчната му оценка.

Чл. 8.
(1) Продажбата на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната се извършва въз основа на молба, подадена от правоимащите лица до съответните териториални дирекции на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" по местонахождението на имота.
(2) Към молбата по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. заповед за настаняване, надлежно заверена, че е в сила към датата на подаване на молбата;
2. декларация за гражданско, семейно и имотно състояние;
3. декларация за наличие на обстоятелствата по чл. 2, ал. 3 и чл. 5;
4. удостоверение от съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав) за потвърждаване на местоработата, прослуженото време в Министерството на отбраната и за участие в операции и мисии извън територията на страната;
5. оценка на имуществото по чл. 5, ал. 2, т. 4;
6. удостоверение от данъчната служба по настоящ (настоящ и постоянен) адрес за притежаването на собственост върху недвижими имоти за лицата по чл. 3, ал. 1 и за членовете на семействата на лицата по чл. 3, ал. 1, т. 4.
(3) Съответната териториална дирекция към Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" прилага служебно към преписката скица/схема на имота, когато това е необходимо, и оценка на имота.
(4) След приемане на молбата при необходимост от кандидат-купувача може да се изискат и допълнителни документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, които са от значение за продажбата.
(5) Преписката се разглежда от съответните териториални дирекции на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" в едномесечен срок от подаване на молбата. В случаите по ал. 4 срокът започва да тече от датата, на която са представени допълнителните документи.
(6) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" назначава постоянни комисии към съответните териториални дирекции, които разглеждат преписките за продажба и дават становище за тяхната законосъобразност и целесъобразност.

Чл. 9.
(1) Продажбата на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната се извършва със заповед на министъра на отбраната, в която се определят купувачът, имотът - по местонахождение, вид, площ, цена, както и припадащите се идеални части от общите части на сградата и от правото на собственост или на строеж върху земята, размерът на дължимите данъци, такси и режийни разноски, които се заплащат от купувача.
(2) Проектът на заповедта по ал. 1 се изготвя от Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" и се съгласува по установения в Министерството на отбраната ред.
(3) Заповедта се връчва по реда на Гражданския процесуален кодекс и не подлежи на обжалване.
(4) Ако в едномесечен срок от връчването на заповедта купувачът не внесе дължимите суми, счита се, че се е отказал от покупко-продажбата и преписката се прекратява.

Чл. 10.
(1) Договорът за продажба се изготвя в 5 екземпляра след представяне от купувача на документ за извършено плащане в съответната териториална дирекция на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".
(2) Договорът за продажба се подписва от купувача и от министъра на отбраната и влиза в сила от датата на сключването му.
(3) Три от подписаните екземпляри от договора за продажба се вписват от купувача за негова сметка в службата по вписванията по местонахождението на имота.
(4) Един екземпляр от вписания договор се представя в съответната териториална дирекция на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната", където се съхранява. Заверено копие от вписания договор се изпраща в Министерството на отбраната за отбелязване на извършената промяна в актовите книги за държавна собственост.
(5) Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" уведомява областния управител по местонахождението на имота за отписване на имота от актовите книги за държавна собственост.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ЗАМЯНА НА ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА


Чл. 11.
(1) Лицата по чл. 3, ал. 1 могат да заменят жилище, ателие и гараж от жилищния фонд на Министерството на отбраната със собствено жилище, ателие и гараж, ако предлаганият от тях имот е необходим за задоволяване нуждите на личния състав на Министерството на отбраната.
(2) Замяната на имотите се извършва на базата на пазарна оценка на имотите, не по-ниска от данъчната им оценка или от цената на придобиване на държавния имот, ако тя е по-висока от данъчната му оценка.
(3) Замяна не се извършва, ако предлаганото от кандидат-заменителя жилище, ателие или гараж се намира в населено място, в което няма структури на Министерството на отбраната или поради извършване на ликвидация такива се закриват.

Чл. 12.
(1) Замяната се извършва въз основа на молба, подадена от правоимащите лица до съответните териториални дирекции на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".
(2) Към молбата по ал. 1 се прилагат документите, изискуеми по чл. 8, ал. 2, и следните допълнителни документи:
1. заверено копие от документа за собственост на имота на кандидат-заменителя;
2. скица/схема на имота на кандидат-заменителя;
3. удостоверение от службата по вписванията по местонахождението на имота на кандидат-заменителя, че той не е обременен с тежести;
4. валидно удостоверение за данъчна оценка на имота на кандидат-заменителя.
(3) Въз основа на представените документи Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" изготвя проект на заповед на министъра на отбраната за замяна, в която се определят: заменителят, точно описание на имотите и документите, удостоверяващи правото на собственост; цената на всеки от имотите - предмет на замяната; разликата в стойността на имотите и начинът на нейното плащане, размерът на дължимите данъци, такси и режийни разноски, които се заплащат от кандидат-заменителя. Проектът на заповедта се съгласува по установения в Министерството на отбраната ред.
(4) Издадената от министъра на отбраната заповед за замяна се връчва по реда на Гражданския процесуален кодекс на лицето, с което се извършва замяната. То е длъжно в едномесечен срок да заплати разликата в цените, ако имотът от жилищния фонд на Министерството на отбраната е с по-висока стойност, както и другите дължими плащания, и да представи документ за това. В същия срок Министерството на отбраната превежда дължимата разлика в цените по сметка в посочена от лицето банка, ако имотът от жилищния фонд на Министерството на отбраната е с по-ниска стойност.
(5) Договорът за замяна се изготвя и подписва в 6 екземпляра по реда на чл. 10 и влиза в сила от датата на сключването му. При подписване на договора заменителят представя актуално удостоверение от службата по вписванията по местонахождението на собствения му имот, че той не е обременен с тежести.

Глава четвърта
ОСОБЕН РЕД ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА


Чл. 13. По реда на тази глава се извършва продажба на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната, които се нуждаят от извършване на основен ремонт, които се намират в населени места, в които няма структури на Министерството на отбраната или които са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната.

Чл. 14. Решението за продажба на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната по чл. 13 се взема от министъра на отбраната по предложение на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".

Чл. 15.
(1) Продажбата на имотите по тази глава се извършва при спазване на следната последователност на лицата, които могат да кандидатстват за закупуване:
1. заварени наематели/ползватели;
2. военнослужещи и цивилни служители от структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които отговарят на условията на чл. 5;
3. лица, чиито правоотношения за изпълнение на военна служба са прекратени на основание чл. 162, т. 1, 2 и 3, чл. 164 и 169 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 128, т. 1 - 4, чл. 128б и 129 от отменения Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 112 от 1995 г.; отм., бр. 35 от 2009 г.) и чл. 18, букви "а" - "д" от отменения Закон за всеобщата военна служба в Народна република България (обн., Изв., бр. 13 от 1958 г.; отм., ДВ, бр. 112 от 1995 г.) и отговарят на условията на чл. 5;
4. преживелият съпруг (съпруга) и децата на военнослужещ, загинал при или по повод изпълнение на военната служба, ако отговарят на условията на чл. 5 и ако военнослужещият не е ползвал правото си за покупка или замяна на имот от жилищния фонд на Министерството на отбраната;
5. военнослужещи и цивилни служители от структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които не отговарят на условията на чл. 5;
6. лица по т. 3 и 4, които не отговарят на условията на чл. 5.
(2) Класирането на лицата по ал. 1 се извършва според продължителността на прослуженото им време в Министерството на отбраната, с изключение на лицата по ал. 1, т. 1. Прослуженото време на военнослужещите и на освободените от военна служба по ал. 1 се определя по реда на чл. 4, ал. 2.
(3) Жилищата, ателиетата и гаражите по тази глава се продават по цени, определени по реда на чл. 7.

Чл. 16.
(1) Решението на министъра на отбраната по чл. 14 се публикува във вестник "Българска армия", в един централен и в един местен ежедневник и на интернет страницата на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".
(2) Решението по ал. 1 съдържа описание на имота, цената, критериите за класиране на кандидатите и срока за подаване на заявления за закупуване.
(3) Продажбата се организира от Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" при условията и по реда на глава втора.
(4) В едномесечен срок от връчване на издадената от министъра на отбраната заповед за продажба купувачът внася дължимите суми.
(5) Договорът за продажба се изготвя в 5 екземпляра и се подписва от купувача и от министъра на отбраната и влиза в сила от датата на сключването му.

Чл. 17.
(1) Три от подписаните екземпляри от договора за продажба се вписват от купувача за негова сметка в службата по вписванията по местонахождението на имота.
(2) Един екземпляр от вписаните договори се представя в съответната териториална дирекция на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната", където се съхранява. Изпълнителната агенция изпраща заверено копие от вписания договор в Министерството на отбраната за отбелязване на извършената промяна в актовите книги.
(3) Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" уведомява областния управител по местонахождението на имота за отписване на имота от актовите книги за държавна собственост.

Чл. 18. Когато за жилищата, ателиетата и гаражите по тази глава не постъпят молби за закупуване от лицата по чл. 15, ал. 1, министърът на отбраната може да ги предлага съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на други ведомства, общини или юридически лица на бюджетна издръжка по реда на Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Семейство" са съпрузите и ненавършилите пълнолетие техни деца, ако не са встъпили в брак.
2. "Служба в Министерството на отбраната" е прослуженото време в структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на военна служба, по трудово или по служебно правоотношение.
3. "Жилище" е жилищен обект по смисъла на § 5, т. 30 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Незавършените производства по продажба/замяна на лица, заварени като наематели в жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на Министерството на отбраната, настанени на валидно правно основание, включително военнослужещи и цивилни служители, чиито правоотношения с Министерството на отбраната са прекратени, се приключват в 6-месечен срок от влизането в сила на наредбата по досегашните условия и ред, доколкото не противоречат на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 3. Незавършените производства по продажба на жилища, ателиета и гаражи, образувани по реда на глава пета от отменената Наредба за разпореждане с жилища, ателиета и гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната, приета с Постановление № 83 на Министерския съвет от 1999 г. (отм., ДВ, бр. 16 от 2008 г.), и по реда на глава трета, раздел трети от Наредбата за отдаване под наем и за разпореждане с имоти от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на кадровите военнослужещи, които ползват жилище при условията на свободно договаряне, приета с Постановление № 16 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 16 от 2008 г.; попр., бр. 20 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 81 и 83 от 2008 г. и бр. 16 от 2009 г.), по които е извършено класиране на кандидат-купувачите, се приключват по досегашния ред, по цени, формирани по реда на чл. 7 от наредбата, в 6-месечен срок от влизането й в сила.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 302, ал. 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 53 от Закона за държавната собственост.

§ 5. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на отбраната.

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив