НАРЕДБА № Н-22 ОТ 9 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКА СИЛА, ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И ОРЪЖИЕ ОТ ОРГАНИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

Министерство на отбраната

Държавен вестник брой: 76

Година: 2009

Орган на издаване: Министерство на отбраната

Дата на обнародване: 26.10.2009

Раздел I
Общи положения


Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за използване на физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на служба "Военна полиция".

Чл. 2.
(1) Физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на служба "Военна полиция" се използват при спазване на следните принципи:
1. законосъобразност;
2. използване на физическа сила, помощни средства и оръжие след задължително предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение;
3. съобразяване с конкретната обстановка, характера на нарушението и личността на нарушителя;
4. предприемане на необходимите мерки за опазване на живота на лицата, срещу които са насочени, а по възможност и за опазване на тяхното здраве;
5. преустановяване употребата на физическа сила, помощни средства и оръжие незабавно след постигане целта на приложената мярка.
(2) Не се допуска използването на физическа сила, помощни средства и оръжие по отношение на видимо малолетни лица, бременни жени и лица, изпаднали в безпомощно състояние, освен в случаите на неизбежна отбрана и крайна необходимост.

Чл. 3.
(1) Всяко конкретно помощно средство и оръжие се въвежда в експлоатация със заповед на министъра на отбраната по предложение на директора на служба "Военна полиция".
(2) Забранява се употребата на помощни средства и оръжие, които не са въведени в експлоатация по надлежния ред.

Чл. 4. Служителите на служба "Военна полиция" преминават обучение за използване на физическа сила, помощни средства и оръжие.

Чл. 5.
(1) Решението за използване на физическа сила се взема самостоятелно от органа на служба "Военна полиция".
(2) Решение за използване на помощни средства и оръжие при осъществяване на индивидуални действия се взема самостоятелно от компетентния орган на служба "Военна полиция", а при колективни действия - от ръководителя на съответното структурно звено или старшия началник.

Раздел II
Видове помощни средства и ред за тяхната употреба


Чл. 6. Помощните средства, които се употребяват от органите на служба "Военна полиция", са: белезници; усмирителни ризи; каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; служебни кучета; патрони халосни, газови, с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; бронирани автомобили; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие.

Чл. 7.
(1) Използването на белезници цели да ограничи възможностите за движение на крайниците на нарушителя.
(2) Белезниците се поставят при положение на ръцете отзад на гърба, като в зависимост от физическите качества и поведение на нарушителя се допуска поставяне на белезниците при положение на ръцете отпред, комбинация между ръка и крак, крак за крак, през или за неподвижен предмет или по друг подходящ начин на две и повече лица последователно.
(3) Лицето с поставени белезници трябва да бъде под наблюдение и не може да бъде държано в това състояние повече от един час без проверка за наличие на нормално кръвообращение на крайниците.

Чл. 8.
(1) Усмирителни ризи се използват за обуздаване на буйстващи лица, поведението на които не може да се контролира с други средства и начини.
(2) Лицата, спрямо които е приложено това средство, се поставят под постоянно наблюдение.
(3) Използването на усмирителни ризи се прекратява незабавно след отпадането на основанията за това или не по-късно от 24 часа.

Чл. 9.
(1) Палки се употребяват, когато са неприложими други, по-леки начини и средства за въздействие.
(2) Електрошокови палки и прибори се използват за пресичане на нападение, бягство на задържани лица и срещу лица, които буйстват.
(3) Не се допуска електрошоково въздействие по време на дъжд или снеговалеж в областта на главата и сърдечната област.

Чл. 10.
(1) Химически гранати и други средства за обгазяване на открити места или помещения се употребяват при стриктно спазване на нормативите за всеки конкретен боеприпас и правилата за безопасност по заповед на ръководителя на групата.
(2) Обгазеният район (помещение) незабавно се отцепва до края на поразяващото действие на химическите вещества и се предприемат мерки за извеждане и оказване помощ на пострадалите лица.
(3) При използването на аерозолни химически вещества поразяващата струя се насочва към гърдите на правонарушителя. Не се допуска употребата им пряко към дихателни и зрителни органи.
(4) Газови патрони се изстрелват на разстояние не по-малко от един метър от правонарушителя, като оръжието се насочва към гърдите му.

Чл. 11.
(1) Патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми и халосно действие се използват за задържане, обезвреждане и респектиране на лица.
(2) Минимално допустимото разстояние до лицето, срещу което се употребяват гумени, пластмасови и шокови куршуми, се определя от тактико-техническата характеристика на всеки отделен вид боеприпас.
(3) Забранява се насочването на оръжието към главата на правонарушителите и безразборна стрелба срещу множество лица.
(4) Забранява се смесено поставяне на бойни патрони и патрони с гумени, пластмасови, шокови куршуми и халосни патрони в един пълнител (магазин) или барабан на оръжието.

Чл. 12.
(1) Служебните кучета се използват за издирване на избягали лица, разпознаване на задържани, откриване на взривни и наркотични вещества и усилване на охраната на обекти и зони.
(2) Служебното куче задължително се води с повод и нашийник от специално обучен водач.
(3) Водачът пуска кучето за претърсване на помещения, зони и задържане на правонарушители като крайна мярка след съответното предупреждение. Преди пускане на кучето се вземат мерки да не се причинят вреди на други лица.

Чл. 13.
(1) Устройствата за принудително спиране на превозни средства са механични, електромагнитни и други съоръжения, прибори и химически смеси, предназначени за въздействие върху части, агрегати и системи на превозните средства, водещо до преустановяване на тяхното движение.
(2) Устройствата за принудително спиране на транспортни средства са предназначени за действия срещу водачи, които не са се подчинили на сигнал за спиране, подаден от орган на служба "Военна полиция", и при задържане на нарушители.
(3) При определяне на местата за поставяне на устройството за спиране се отчитат особеностите на пътя и прилежащите участъци, скоростта на движение на транспортното средство и други конкретни условия, необходими за бързото и безопасно задържане на водача.
(4) При използването на устройство за принудително спиране се осигурява необходимата сигнализация, съобразена с конкретната обстановка.

Чл. 14.
(1) Устройствата за отваряне на помещения са механични, хидравлични, пневматични, пиротехнически, взривни, електромагнитни и други съоръжения, прибори и химически вещества, предназначени за въздействие върху заключващи механизми и разрушаване на прегради на входове на помещения и превозни средства.
(2) Устройствата за отваряне на помещения се използват по заповед на началника или командира на групата.

Чл. 15.
(1) Светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие са боеприпаси и пиротехнически, механични и други прибори, предназначени за дезориентиране и отвличане на вниманието.
(2) Светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие се използват при проникване в обекти, обезвреждане и задържане на правонарушители.
(3) Използването на светлинни и звукови устройства се извършва в съответствие с тактико-техническите характеристики и възможностите на всеки отделен вид устройство.

Раздел III
Употреба на оръжие


Чл. 16. Органите на служба "Военна полиция" носят и употребяват служебно огнестрелно оръжие, което е прието на въоръжение.

Чл. 17.
(1) Органите на служба "Военна полиция" могат да използват оръжие като крайна мярка:
1. при въоръжено нападение или реална заплаха с оръжие;
2. при задържане на лице, извършило тежко престъпление, и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки;
3. при внезапно нападение и неизбежна отбрана.
(2) Употребата на оръжие трябва да бъде адекватна на заплахата или опасността.
(3) При използване на оръжие органите на служба "Военна полиция" са длъжни по възможност да пазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица.

Чл. 18.
(1) За всички случаи на употреба на оръжие се съставя писмен доклад от служителя, който ги е използвал, и/или ръководителя, разпоредил използването им.
(2) В писмения доклад по ал. 1 се посочват:
1. името, длъжността и местоработата на служителя;
2. мястото, датата и часът на използване на помощни средства и оръжие;
3. обстоятелствата и основанието за използване на помощни средства и оръжие;
4. видът и количеството на използваните средства;
5. по възможност данни, идентифициращи лицето (лицата), спрямо които са използвани помощни средства и оръжие;
6. мерките, взети спрямо лицето (лицата) по т. 5;
7. наличие на видими последствия от използването на помощните средства.

Заключителни разпоредби

 
§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 31, ал. 1 във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 8 ЗОВСРБ и отменя Наредба № 7 от 2000 г. за използване на физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на Военна полиция (обн., ДВ, бр. 102 от 2000 г.; изм., бр. 28 от 2001 г., бр. 98 от 2006 г., бр. 77 от 2008 г.).

§ 2. Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на директора на служба "Военна полиция".

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив