Наредба № 1 от 24 януари 2000 г. за организацията и работата на бюрата за съдимост ( Отм. ДВ. бр.24/2008г.)

МП

Държавен вестник брой: 24

Година: 2008

Орган на издаване: МП

Дата на обнародване: 06.03.2008

Глава първа
ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ

Чл.1.
(1) Бюро за съдимост има при всеки районен съд и при Министерството на правосъдието.
(2) Бюрото за съдимост събира и съхранява данни за лицата, осъдени от българските съдилища, и за лицата, на които българските съдилища са наложили мярка по чл.78а от Наказателния кодекс (НК), както и за българските граждани, осъдени от чуждестранни съдилища, чиито присъди са приети за изпълнение по реда на чл.442-449 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Въз основа на събраните данни бюрото за съдимост дава сведения за осъжданите и неосъжданите лица.

Чл.2.
(1) Бюрото за съдимост при районен съд събира и съхранява данните по чл. 1, ал.2 и дава сведения за лицата, родени в района на съда.
(2) Бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието събира и съхранява данните по чл. 1, ал.2 и дава сведения за лицата, родени в чужбина или с неизвестно месторождение.
(3) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието след направена справка в бюрото за съдимост при съответния районен съд дава сведения за лицата по ал. 1 и когато те пребивават временно или постоянно в чужбина.

Чл.3.
(1) Регистрирането в бюрата за съдимост се извършва чрез бюлетини за съдимост и бюлетини за наложени мерки по чл.78а НК на хартиен носител и в електронен архив.
(2) Бюрата за съдимост поддържат картотека от бюлетини за съдимост, бюлетини за наложени мерки по чл.78а НК, азбучни указатели и входящи регистри на хартиен носител и в електронен архив.

Глава втора
БЮЛЕТИНИ ЗА СЪДИМОСТ

Чл.4.
(1) Бюлетини за съдимост се съставят за всички осъдени на наказания по чл.37 НК, вкл. и в случаите, когато осъденият е освободен от изтърпяване на наказанието или не е наказан съгласно чл.64, чл.158, чл.182, ал.3, чл.183, ал.3 и чл.191, ал.4 НК, или е приложено условно осъждане по чл.66 НК.
(2) (отм.,ДВ,бр.54 от 2000 г.)

Чл.5.
(1) В бюлетина за съдимост на осъдения се вписват:
1. собственото, бащиното и фамилното име, а ако е встъпил в брак - и фамилното име, придобито при сключване на брака;
2. единният граждански номер, ако е български гражданин, или личният номер за чужденец;
3. денят, месецът и годината на раждането;
4. месторождението;
5. гражданството;
6. собственото, бащиното и фамилното име на бащата и майката;
7. извлечение от влязлата в сила присъда, отразяващо осъждането;
8. дата на влизане на присъдата в сила.
(2) Извлечението по ал.1, т.7 съдържа:
1. номера на делото;
2. датата и номера на акта на съда и съда, който го е постановил;
3. извършеното престъпление и неговата квалификация;
4. времето и мястото на извършване на престъплението;
5. вида и размера на наложеното наказание;
6. приспадането и зачитането на предварителното задържане по реда на чл.59, ал.1 НК;
7. освобождаването от изтърпяване на наказанието и неналагането на наказание съгласно чл.64, чл.158, чл.182, ал.3, чл.183, ал.3 и чл.191, ал.4 НК, както и условното осъждане по чл.66 НК, при което се посочва и изпитателният срок.
(3) Когато присъдата, решението или определението са отменени по реда на глава осемнадесета НПК, в бюлетина за съдимост се отразява актът по чл.364, т.1 и 2 НПК.

Чл.6.
(1) Бюлетин за съдимост се съставя най-късно след 7 дни от влизане в сила на присъдата или на определението по чл.444, ал.2 НПК.
(2) Бюлетинът за съдимост се изготвя на пишеща машина или принтер по образец, утвърден от министъра на правосъдието.

Чл.7.
(1) Съответният служител, определен от председателя на съда, отбелязва върху бюлетина за съдимост датата на неговото съставяне, прави заверка "Вярно извлечение от оригинала", написва пълните си имена и се подписва. Когато лицето е било вече осъждано, в горната дясна страна на бюлетина за съдимост се прибавя думата "осъждан".
(2) След съставянето на бюлетина за съдимост той се проверява и подписва от председателя на съда, заместващия го съдия или от съдията-докладчик.
(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) След съставянето на бюлетина за съдимост той се проверява и подписва от председателя на съда, определен от него съдия или от съдията-докладчик.
(3) За съставянето на бюлетина за съдимост съответният служител на съда прави бележки върху оригинала на присъдата, написва пълните си имена, датата и годината и се подписва.

Чл.8. Когато с присъдата са осъдени повече лица, за всяко едно от тях се съставя отделен бюлетин за съдимост, в който след извлечението от присъдата за лицето, за което се отнася бюлетинът, се вписват имената и на другите осъдени лица.

Чл.9.
(1) Когато осъденият има двойно или съставно име, бюлетинът за съдимост се съставя в съответния брой екземпляри - един на името, което най-много се ползва, и напомнителни - на другите имена. Напомнителни бюлетини се съставят и за лицата, които имат псевдоним.
(2) Когато бюлетинът за съдимост се съставя в повече екземпляри, върху всеки един от тях се отбелязва съответният брой.

Чл.10.
(1) Бюлетинът за съдимост се изпраща в 3-дневен срок от подписването му в съответното бюро за съдимост, придружен с писмо.
(2) Служителят, получил писмото, написва пълните си имена върху него, датата и годината, подписва се, слага печат и го връща в 3-дневен срок от получаването на съда, който го е изпратил. Писмото се прилага към делото, по което е издаден бюлетинът за съдимост.
(3) Когато бюлетинът за съдимост се предава в бюрото за съдимост при същия съд, писмото не се изпраща, но в 3-дневен срок от подписването съответният служител отбелязва върху присъдата, че го е получил, написва пълните си имена, датата и годината и се подписва.

Чл.11.
(1) Бюлетинът за съдимост се завежда веднага в азбучния указател и в електронен архив, като се вписват датата на постъпването му и данните, посочени в чл.5, ал.1, т.1-4, 6 и 8 и ал.2, т.1 и 2, и се подрежда в картотеката по азбучен ред.
(2) Когато за едно и също лице са съставени няколко бюлетина за съдимост, според датата на съставянето им те се подреждат в плик. Върху всеки бюлетин за съдимост се поставя пореден номер, а върху плика се записват собственото, бащиното и фамилното име на осъдения, единният му граждански номер, ако има такъв, и месторождението му.

Чл.12. Бюлетините в бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието се разпределят в два раздела:
1. бюлетини за лица, родени в чужбина;
2. бюлетини за лица с неизвестно месторождение.

Чл.13.
(1) Бюлетините за съдимост се съхраняват в предназначени за целта технически съоръжения и в електронен архив, които се държат заключени и на недостъпно за външни лица място.
(2) Не се позволява изнасянето на бюлетините за съдимост от местата за съхранението им освен в случаите, когато са дадени на доклад на определения съдия от председателя на съда и на служител на Министерството на правосъдието.

Глава трета
ПОПРАВКИ И ОТБЕЛЯЗВАНИЯ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СВЕДЕНИЯ В БЮЛЕТИНИТЕ ЗА СЪДИМОСТ

Чл.14.
(1) Когато се установи, че за определено лице в бюрото за съдимост се намират бюлетини за съдимост и под други имена, съответният служител по разпореждане на председателя на съда прави веднага необходимите отметки в бюлетините и в азбучния указател и съставя напомнителни бюлетини.
(2) По същия ред се съставя напомнителен бюлетин и когато се установи, че за определено лице съществува различие в единния граждански номер или датата на раждане.

Чл.15.
(1) В бюлетина за съдимост служебно се отбелязват допълнителни сведения, когато:
1. престъплението, за което е осъдено лицето, е амнистирано;
2. лицето е реабилитирано;
3. е било допуснато или отменено условно предсрочно освобождаване;
4. определеното наказание е заменено с друго наказание;
5. е било определено общо наказание по чл.25 и 27 НК;
6. има дата на изтърпяване на наказанието.
(2) При амнистия се посочват законът, с който е дадена, и годината на издаването му.
(3) В 3-дневен срок от освобождаване на лицето местата за лишаване от свобода изпращат данни за изтърпяното наказание, които се отбелязват в бюлетина за съдимост на съответния съд по месторождение на лицето.

Чл.16. Съдът, който определя общото наказание по чл.25 и 27 НК, както и този, който постановява реабилитацията или условното предсрочно освобождаване от изтърпяване на наказание или отменя условно предсрочно освобождаване, изпраща в 7-дневен срок от влизане в сила на определението в съответното бюро за съдимост извлечение от същото, за да бъде вписано в бюлетина за съдимост.

Чл.17. Когато определеното наказание е заменено с друго наказание, съдът, постановил присъдата, в 7-дневен срок уведомява за това съответното бюро за съдимост, като съобщава номера и датата на акта, с който е извършено заменянето, както и новото наказание.

Чл.18. При отбелязване на условното предсрочно освобождаване и на реабилитацията от съд в бюлетина за съдимост се посочват номерът и датата на решението на съда и извлечение от диспозитива за обстоятелството, подлежащо на вписване. При изменяне на определеното наказание се вписват номерът и датата на съответния акт и новото наказание.

Чл.19. Поправките и отбелязванията се вписват и подписват от председателя на районния съд или от заместващия го съдия, а в бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения за целта служител.
Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Поправките и отбелязванията се вписват и подписват от председателя на районния съд или от определен от него съдия, а в бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения за целта служител.

Чл.20.
(1) Когато от бюрото за съдимост се установи, че дадено лице е било осъдено условно или е освободено условно предсрочно и в изпитателния срок е извършено ново престъпление, а съдът не се е произнесъл по въпроса за изтърпяване на отложеното наказание, в 7-дневен срок се изпраща уведомление на съответния прокурор за това обстоятелство. Уведомление се изпраща и когато от бюрото за съдимост се установи, че към дадено лице вече е била приложена разпоредбата на чл.182, ал.3, съответно чл.183, ал.3 НК.
(2) В случаите по ал.1 съответният прокурор съобщава незабавно решението си на съответното бюро за съдимост и то го нанася в бюлетина.

Глава четвърта
УНИЩОЖАВАНЕ НА БЮЛЕТИНИТЕ ЗА СЪДИМОСТ

Чл.21.
(1) Бюлетините за съдимост, по които от датата на раждането на лицата са изтекли сто години, се преглеждат от експертна комисия по реда на Закона за държавния архивен фонд.
(2) Бюлетините за съдимост, за които комисията прецени, че следва да се запазят, се микрофилмират. При нужда се ползват микрофилмите, а оригиналите се съхраняват в архива по реда, установен в чл.12, ал.1 от Закона за държавния архивен фонд.

Чл.22. За бюлетините за съдимост, определени за унищожаване, в азбучния указател се отбелязва основанието за унищожаването им, без да се заличават имената на лицата с вписаните в тях сведения. Отбелязванията се подписват от председателя на съда или от заместващия го съдия, а в бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения служител.
Чл. 22. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) За бюлетините за съдимост, определени за унищожаване, в азбучния указател се отбелязва основанието за унищожаването им, без да се заличават имената на лицата с вписаните в тях сведения. Отбелязванията се подписват от председателя на съда или от определен от него съдия, а в бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения служител.

Чл.23.
(1) При загубване или унищожаване на бюлетин за съдимост бюрото за съдимост изисква нов бюлетин от съда, постановил присъдата. За съставянето на новия бюлетин за съдимост се постъпва по реда, предвиден в чл.7-10.
(2) Ако не може да бъде издаден нов бюлетин за съдимост поради изтичане на сроковете по чл.91 от Наредба No 28 от 1995 г. за функциите на служителите в помощните звена и канцелариите на районните, окръжните, военните и апелативните съдилища (обн.,ДВ,бр.30 от 1995 г.; изм. и доп., бр.12 от 1997 г.), съответното бюро за съдимост изготвя на база данните, съдържащи се в азбучния указател и в електронния архив, бюлетин за съдимост, на който в горната лява страна прибавя думата "дубликат".
(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Ако не може да бъде издаден нов бюлетин за съдимост поради изтичане на сроковете по чл. 148 от Правилника за съдебната администрация в районните, окръжните, военните и апелативните съдилища (ДВ, бр. 95 от 2004 г.), съответното бюро за съдимост изготвя на база данните, съдържащи се в азбучния указател и в електронния архив, бюлетин за съдимост, на който в горната лява страна прибавя думата "дубликат".

Глава пета
СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СЪДИМОСТ И СПРАВКИ ЗА СЪДИМОСТ

Чл.24.
(1) Бюрата за съдимост издават свидетелства за съдимост и справки за съдимост.
(2) Свидетелство за съдимост се издава:
1. на гражданин по негово искане;
2. на учреждение, ведомство и организация за определена, конкретно посочена служебна цел;

2. (нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) на български дипломатически или консулски представителства в чужбина за български граждани, временно или постоянно пребиваващи на територията на приемащата държава;
3. на органи на правосъдието на друга държава, когато това е предвидено в международен договор.
(3) Гражданин може да иска свидетелство за съдимост за себе си или за свой починал възходящ, низходящ, съпруг, брат или сестра.
(4) Гражданин може да иска свидетелство за съдимост за свои живи възходящи, низходящи, съпруг, братя или сестри с изрично писмено пълномощно, а за други лица - с изрично нотариално заверено пълномощно.
4. (нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) на чужд гражданин по искане на чуждестранно дипломатическо или консулско представителство в Република България.
(5) Справка за съдимост се издава за служебна цел на съда, прокуратурата, следствието и на органите на Министерството на вътрешните работи.
(5) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Справка за съдимост се издава за служебна цел:
1. на съд, прокуратура и следствена служба;
2. на органите на Министерството на вътрешните работи и на службите за сигурност по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за защита на класифицираната информация;
3. на други ведомства и учреждения, които по закон имат право да получават такива сведения.
(6) (нова,ДВ,бр.28 от 2002 г.) Справка за съдимост се издава за служебна цел при поискване от чуждестранни дипломатически и консулски представителства в Република България.

Чл.25.
(1) Свидетелство за съдимост на гражданин се издава въз основа на писмена молба, подадена до районния съд по месторождението на лицето, за което се отнася исканото свидетелство.
(2) Молбата по ал.1 може да бъде подадена и чрез районния съд по местоживеенето на молителя. В този случай служебно се изисква справка от съответното бюро за съдимост и след получаването й се издава свидетелство за съдимост. Справката може да се поиска с телеграма, факс или по телефон. В справката се посочват всички осъждания, независимо от настъпила амнистия или реабилитация, като се отбелязват пълните имена на служителя, дал справката.

(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Молбата по ал. 1 може да бъде подадена и чрез районния съд по местоживеенето на молителя. В този случай служебно се изисква справка от съответното бюро за съдимост и след получаването й се издава свидетелство за съдимост. Справката може да се поиска с факс, по телефон или по електронен път. В справката се посочват всички осъждания, независимо от настъпила амнистия или реабилитация, като се отбелязват пълните имена на служителя, дал справката.
(3) Към справката се прилагат заверени ксерокопия от бюлетините за съдимост.
(4) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Молбата по ал. 1 може да бъде подадена и чрез българско дипломатическо или консулско представителство в чужбина. В този случай бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието съставя по съответния ред свидетелството за съдимост, поставя апостил и го изпраща на съответното дипломатическо или консулско представителство.

Чл.26.
(1) Молбата за издаване на свидетелство за съдимост трябва да съдържа:
1. собствено, бащино, фамилно име и адрес на лицето, за което се иска свидетелство;
2. единния граждански номер на лицето, за което се иска свидетелството, ако е български гражданин, или личния номер за чужденец;
3. деня, месеца и годината на раждането на лицето, за което се иска свидетелството;
4. месторождението на лицето, за което се иска свидетелството;
5. гражданството на лицето, за което се иска свидетелството;
6. собствено, бащино и фамилно име на бащата и майката на лицето, за което се иска свидетелството;
7. целта, за която се иска свидетелството, а когато се касае за постъпване на работа - точната длъжност.
(2) Ако свидетелството се иска за починал възходящ, низходящ, съпруг, брат, сестра или за друго лице, в молбата се посочват и собственото, бащиното и фамилното име на този, който иска свидетелството, и адресът му.
(3) Когато собственото, бащиното или фамилното име на лицето, за което се иска свидетелството, са променени след навършване на 14-годишна възраст поради встъпване в брак, осиновяване или на други основания, в молбата се посочват и имената по рождение.
(4) При подаване на молбата за удостоверяване на посочените в нея данни се представят документ за самоличност и актът за раждане или документ, съдържащ извлечение от акта за раждане или от друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ сведения от акта за раждане на лицето, за което се иска свидетелство за съдимост. Когато молителят не иска свидетелството за себе си, към молбата се прилага удостоверение за наследници или пълномощно.
(5) В молбата също се посочва изрично постановена съдебна реабилитация, ако има такава, и се представят необходимите доказателства за това.
(6) Съответното длъжностно лице от бюрото за съдимост при приемане на молбата извършва проверка за съответствието на посочените данни с представените документи.

Чл.27. Свидетелство за съдимост по искане на учреждение, ведомство и организация за служебна цел в кръга на тяхната дейност се издава въз основа на искане, което трябва да съдържа данните, посочени в чл.26, ал.1, 2 и 3, и след представяне на документите по чл.26, ал.4.
Чл. 27. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелство за съдимост по чл. 24, ал. 2, т. 2 и 4 се издава въз основа на искане, което трябва да съдържа данните, посочени в чл. 26, ал. 1 и 3.

Чл.28.
(1) Справка за съдимост се издава въз основа на искане на съответния орган. Искането трябва да съдържа данните, посочени в чл.26, ал.1, 2 и 3.
(2) Искането по ал.1 се изпраща до бюрото за съдимост по месторождението на лицето, за което се отнася справката.
(3) Издадената справка се изпраща направо на органа, който е направил искането.

Чл.29. Молбите и исканията за издаване на свидетелства за съдимост, както и исканията за издаване на справки за съдимост се завеждат във входящ регистър на хартиен носител и в електронен архив.

Чл.30.
(1) Свидетелството за съдимост се издава в деня на поискването, когато това е възможно, но не по-късно от 3 дни от постъпването на молбата. Когато тя е подадена чрез районен съд, различен от този по месторождението на молителя, свидетелството се издава в срок до 7 дни от подаването на молбата.
(2) Справката за съдимост се издава в деня на искането или най-късно на следващия работен ден.
(3) Когато при искане на справка за съдимост се установи, че в бюрото за съдимост се намира бюлетин за съдимост за лице, данните относно самоличността на което са сходни, но не съвпадат напълно с посочените в искането, издава се специална справка, в която това обстоятелство се отбелязва.

Чл.31.
(1) В свидетелството за съдимост се вписват данните по чл.26, ал.1 и всички осъждания на лицето.
(2) В свидетелството за съдимост не се вписва осъждането за деяние:
1. което е амнистирано;
2. за което лицето е реабилитирано.
(3) Осъждане, за което лицето е реабилитирано, се вписва само когато реабилитацията съгласно закон, указ или правилник не заличава последиците на осъждането. В този случай в свидетелството за съдимост се отбелязва, че лицето е реабилитирано, и се отбелязва датата на реабилитацията.
(4) Осъжданията се вписват в свидетелството за съдимост по реда на влизане в сила на присъдите.
(5) В свидетелството за съдимост се отбелязва конкретната цел, за която то се издава. Когато се касае за постъпване на работа, отбелязва се точната длъжност, за която кандидатства лицето.

Чл.32.
(1) В справката за съдимост се вписват всички осъждания и наложените мерки по чл.78а НК.
(2) В случаите, когато лицето е амнистирано или реабилитирано, в справката за съдимост се отбелязва датата на амнистията или реабилитацията.
(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) В случаите, когато лицето е амнистирано или реабилитирано, председателят на районния съд или определен от него съдия отбелязва в бюлетина за съдимост датата на амнистията или реабилитацията, след което справката се изпраща на бюрото за съдимост на съответния районен съд или на Министерството на правосъдието.
(3) Свидетелствата за съдимост и справката за съдимост, в които има вписани осъждания, се подписват и от председателя на районния съд или определен от него съдия.
(3) (Доп., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелствата за съдимост и справката за съдимост, в които има вписани осъждания, се подписват и от председателя на районния съд или определен от него съдия, а тези, издавани от бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - и от определения за целта служител.

Чл.33. Обстоятелствата по чл.31, ал.2 и 3 и чл.32, ал.2 се преценяват и вписват по разпореждане на председателя на районния съд или определен от него съдия.
Чл. 33. (Доп., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Обстоятелствата по чл. 31, ал. 2 и 3 и чл. 32, ал. 2 се преценяват и вписват по разпореждане на председателя на районния съд или определен от него съдия, а за лицата по чл. 2, ал. 3 - по разпореждане на инспектор от инспектората по Закона за съдебната власт.

Чл.34.
(1) Свидетелството за съдимост и справката за съдимост се написват на пишеща машина или принтер без поправки и задрасквания.
(2) Свидетелството за съдимост и справката за съдимост, в които няма вписано осъждане, се подписват от служител в бюрото за съдимост, определен от председателя на районния съд, а тези, издавани от бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения за целта служител.
(2) (Доп., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелството за съдимост и справката за съдимост, в които няма вписано осъждане, се подписват от служител в бюрото за съдимост, определен от председателя на районния съд, а тези, издавани от бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - от определения за целта служител. Под подписа се посочват името и фамилията на съответното длъжностно лице.
(3) Когато свидетелството за съдимост се издава, за да послужи пред орган на чужда държава, свидетелството и справката за съдимост се подписват от председателя на районния съд или заместващия го съдия.
(3) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Когато свидетелството за съдимост се издава, за да послужи пред орган на чужда държава, свидетелството и справката за съдимост се подписват от председателя на районния съд или от определен от него съдия и от служител от бюрото за съдимост. В случаите, когато свидетелството за съдимост и справката за съдимост се издават от бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието, те се подписват от определените за целта служители. Под подписите се посочват името и фамилията на съответните длъжностни лица.

Чл.35. След издаването на свидетелството за съдимост представените документи се връщат. Това се отбелязва върху молбата за издаване на свидетелството.

Чл.36. Свидетелството за съдимост важи за срок 6 месеца от датата на издаването му.

Чл.37. Свидетелството за съдимост се издава на гражданин срещу заплащане на такса, определена с Тарифа No 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и от Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция (обн.,ДВ,бр.71 от 1992 г.; доп.,бр.92 от 1992 г., бр.32 от 1993 г.; изм. и доп.,бр.64 от 1993 г., бр.45 и 61 от 1994 г.,бр.15 от 1996 г., бр.2, 28 и 36 от 1997 г., бр.20 от 1998 г.; попр., бр.24 от 1998 г.; изм. и доп., бр.95 от 1998 г.).
Чл. 37. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелство за съдимост се издава срещу заплащане на такса, определена с Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби, Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията, одобрена с ПМС № 167 от 1992 г. (обн., ДВ, бр. 71 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 92 от 1992 г., бр. 32 и 64 от 1993 г., бр. 45 и 61 от 1994 г., бр. 15 и 53 от 1996 г., бр. 2, 28 и 36 от 1997 г., бр. 20, 24 и 95 от 1998 г., бр. 14 от 2000 г.; изм. с Решение № 798 от 2001 г. на ВАС на Р.Б. - бр. 19 от 2001 г., бр. 89 от 2001 г., бр. 83 от 2002 г., бр. 66 от 2003 г.; изм. с Решение № 295 от 2004 г. на ВАС на Р.Б. - бр. 6 от 2004 г., бр. 69 от 2004 г.).

Чл.38. Свидетелство за съдимост и справка за съдимост се издават само по реда, установен с тази наредба.

Чл. 38.
(1) (Предишен текст на чл. 38, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелство за съдимост и справка за съдимост се издават само по реда, установен с тази наредба.
(2) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Свидетелство за съдимост се издава по образец съгласно приложение № 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Справка за съдимост се издава по образец съгласно приложение № 2.

Чл.39. Сведение за осъждане на гражданин или препис от бюлетин за съдимост се издава по реда на тази наредба по искане на чуждестранен орган при условие, че това е предвидено в международен договор, по който страна е Република България, или по нареждане на Министерството на правосъдието.

Глава шеста
БЮЛЕТИНИ ЗА НАЛОЖЕНИ МЕРКИ ПО ЧЛ.78а ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС

Чл.40.
(1) В бюлетините за наложени мерки по чл.78а НК се вписват данните, посочени в чл.5, ал.1, т.1-6 вкл., извлечение от акта, с който спрямо обвиняемия е приложена мярка по чл.78а НК, и датата на влизането на акта в сила.
(2) Извлечението от акта по ал.1 следва да съдържа:
1. датата и номера на акта, съда, който го е постановил, и номера на делото;
2. времето и мястото на извършване на престъплението;
3. извършеното престъпление и неговата квалификация;
4. вида и размера на наложената мярка.
(3) Когато актът в частта за освобождаването от наказателна отговорност по чл.78а НК е обжалван, в извлечението се отразяват потвърждаването му, както и номерът и датата на делото и решението на по-горната инстанция.

Чл.41.
(1) Бюлетинът за наложена от съда мярка по чл.78а НК се изготвя от съответния служител и се подписва от председателя на районния съд или от заместващия го съдия.
(1) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Бюлетинът за наложена от съда мярка по чл. 78а НК се изготвя от съответния служител и се подписва от председателя на районния съд или от определен от него съдия.
(2) За съставянето на бюлетина се прави бележка върху оригинала на акта.
(3) Когато на чужденец е наложена мярка по чл.78а НК, съставя се също бюлетин в един екземпляр за класиране.
(4) Изпращането на бюлетина по чл.78а НК се извършва по реда, предвиден в чл.10.

Чл.42. Бюлетинът по чл.78а НК след получаването му в бюрото за съдимост се завежда веднага в азбучния указател и в електронен архив, като се вписват датата на постъпването му и данните, посочени в чл.5, ал.1, т.1-4 и 6, датата на влизане на акта в сила, датата и номерът на акта, съдът, който го е постановил, и номерът на делото, и се подрежда в съответната картотека по азбучен ред.

Чл.43. Амнистирането на престъплението, за което на лицето е наложена мярка по чл.78а НК, се отразява в бюлетина.

Чл.44. Когато от бюрото за съдимост се установи, че мярката по чл.78а НК е приложена по отношение на лице, осъждано за престъпление или освобождавано от наказателна отговорност по глава осма на НК, изпраща се уведомление до съответната прокуратура.

Чл.45.
(1) Бюлетините за наложени мерки по чл.78а НК се съхраняват в картотеката в продължение на две години от налагане на мярката, след което се унищожават по реда на чл.21.
(2) При загубване или унищожаване на бюлетин преди срока по ал.1 бюрото за съдимост изисква нов от органа, постановил акта за наложена мярка по чл.78а НК. За съставянето на новия бюлетин се постъпва по реда, предвиден в чл. 39.
(3) Ако не може да бъде издаден нов бюлетин, постъпва се по реда, предвиден в чл. 23, ал.2.

Чл. 45. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.)
(1) Бюлетините за наложени мерки по чл. 78а НК се съхраняват и унищожават в срока и по реда на чл. 21.
(2) При загубване или унищожаване на бюлетин преди изтичането на срока по чл. 21 бюрото за съдимост изисква нов от органа, постановил акта за наложена мярка по чл. 78а НК. За съставянето на новия бюлетин се постъпва по реда, предвиден в чл. 7 - 10.
(3) В случай че не може да бъде издаден нов бюлетин за съдимост, се постъпва по реда, предвиден в чл. 23, ал. 2.

Чл.46. Справки за наложени мерки по чл.78а НК се издават по реда, предвиден в чл. 28, 29, чл. 30, ал.2 и чл. 33, за служебна цел на съда, прокуратурата, следствието и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Глава седма
КОНТРОЛ ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ И АРХИВИРАНЕ

Чл.47.
(1) Председателят на районния съд или определен от него съдия упражнява постоянен и непосредствен контрол върху дейността на бюрото за съдимост.
(2) Директорът на дирекция "Съдебна дейност" при Министерството на правосъдието упражнява постоянен и непосредствен контрол върху дейността на бюрото за съдимост при същото министерство.
(3) Председателят на районния съд или определен от него съдия извършва най-малко по една ревизия на 6 месеца на бюрото за съдимост. Директорът на дирекция "Съдебна дейност" при Министерството на правосъдието извършва най-малко по една ревизия на 6 месеца на бюрото за съдимост при същото министерство.
(4) Ревизията по ал.3 се провежда по заповед на председателя на районния съд или на директора на дирекция "Съдебна дейност" при Министерството на правосъдието. В заповедта се определя обхватът на ревизията.
(5) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2005 г. – в сила от 01.01.2006 г.) Председателите на районните съдилища до края на януари на календарната година изпращат в Министерството на правосъдието списък с образци от подписите на лицата, които ще подписват свидетелства и справки за съдимост. За всяка настъпила промяна в списъка те са длъжни да уведомяват Министерството на правосъдието в 3-дневен срок.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. В районните съдилища с компютризирано бюро за съдимост молбата по чл. 25, ал.1 може да бъде и устна.
§ 2. Тази наредба се издава на основание § 16 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за съдебната власт.

 

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив