Наредба № 95 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на огледалата за виждане назад и за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение монтирането на огледалата за виждане назад

МТС

Държавен вестник брой: 87

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 08.01.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на огледалата за виждане назад като отделен технически възел;
б) одобряване типа на превозни средства (ПС) по отношение монтирането на огледалата за виждане назад;
б) (отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.);
2. методите за определяне на основни параметри на огледалата за виждане назад;
3. техническите изисквания към огледалата за виждане назад и изпитванията за одобряване на типа им;
4. техническите изисквания към монтирането на огледалата за виждане назад на ПС.
4. (отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ОГЛЕДАЛАТА ЗА ВИЖДАНЕ НАЗАД

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. Типът на огледало за виждане назад като компонент на ПС се одобрява по реда на глава втора, раздел IV на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства (МПС) и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) (Доп., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) За одобряване типа на огледало за виждане назад като компонент производителят или неговия упълномощен представител подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За всеки тип огледало за виждане назад се подава отделно заявление.

Чл. 4. Към заявлението по чл. 3, ал. 1 се прилагат в три екземпляра:
1. техническо описание на типа или типовете ПС, за които е предназначено огледалото за виждане назад;
2. достатъчно подробни чертежи, които да позволят идентифицирането на огледалото за виждане назад и да показват мястото, предвидено за маркировката за одобряване;
3. инструкция за монтаж на огледалото.

Чл. 5. Към заявлението по чл. 3, ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване типа на огледало за виждане назад като отделен технически възел

Чл. 6.
(1) Производителят предоставя на техническата служба, която извършва изпитванията, четири огледала за виждане назад, три от които се подлагат на изпитвания, и едно огледало, което се съхранява от техническата служба за допълнителни проверки, ако са необходими. Техническата служба може да изиска допълнителни екземпляри.
(2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) На огледалата по ал. 1 трябва да бъде нанесена ясно видима и незаличима марката или търговското наименование на лицето, подало заявление за одобряване на типа, така че да има достатъчно място за поставяне на ЕО маркировката за одобряване. Мястото за поставяне на маркировката трябва да е посочено в чертежите по чл. 4, т. 2.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на огледало за виждане назад като компонент, когато огледалото за виждане назад отговаря на техническите изисквания по чл. 15 и e изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Сертификати за одобряване на типа огледало за виждане назад, издадени от компетентни органи на държави - членки на ЕО, запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер съгласно част 2 на приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(4) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Приложените обяснителни бележки, чертежи, схеми и снимки на огледалото за виждане назад към сертификата по ал. 2 се предоставят на органите за одобрение на типа на другите държави - членки на ЕО, при изрично искане за това.

Чл. 8.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 7, ал. 1, когато огледалото отговаря на техническите изисквания на тази наредба.
(2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат по чл. 7, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 9.
(1) Производителят писмено информира изпълнителния директор на ИА "АА" при изменения на одобрен по реда на тази наредба тип огледало за виждане назад.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип огледало за виждане назад се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) За всеки одобрен тип огледало за виждане назад се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно част 1 на приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "71/127" и "88/321".
(2) За различните одобрени типове огледала за виждане назад се издават различни номера.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)
(1) Върху всяко огледало за виждане назад, съответстващо на типа, за който има издаден сертификат по чл. 7, се нанася маркировка за одобряване на типа в съответствие с образеца по приложение № 2.
(2) Маркировката по ал. 1 се състои от:
1. правоъгълник, ограждащ буквите "е", последвани от номер 34;
2. "базов номер на одобряването", предвиден в секция 4 на част 1 на приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета; базовият номер се състои от номера на сертификата за одобряване типа на компонент съгласно приложение № 1, предшестван от две цифри "02", след които се поставя звездичка;
3. допълнителен символ в близост до правоъгълника по т. 1: "I", "II", "III", "IV" или "V", който съответства на класа тип огледало за виждане назад.
(3) При огледалата за виждане назад от клас I, II и III цифрите по ал. 2, т. 2 могат да бъдат и "01", в случай че изискванията за тези огледала останат непроменени.
(4) Маркировката за одобряване на компонент и допълнителният символ по ал. 2, т. 3 се нанасят на неотделима част от огледалото за виждане назад по такъв начин, че да са неизтриваеми и ясно видими, дори и след като огледалото е монтирано на ПС.
(5) Не се допуска нанасяне на маркировка, която може да предизвика объркване между огледала за виждане назад от одобрен тип и други огледала.

Чл. 12.
(1) (Предишен текст на чл. 12, ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с изискванията на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При необходимост мерките по ал. 1 могат да бъдат предприети и в сътрудничество с компетентните органи на другите държави - членки на Европейския съюз.

Раздел IIа
Несъответствие на продукцията с одобрения тип
(Нов, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 12а.
(1) Когато конструкцията на огледала за обратно виждане с нанесена маркировка за ЕО одобрение на типа като компонент не съответства на одобрения тип, изпълнителният директор на ИА "АА" отнема сертификата за одобряване на типа, който той е издал.
(2) По смисъла на ал. 1 несъответствие на огледало за обратно виждане с одобрен тип има, когато то не отговаря на техническите изисквания, посочени в приложение № 4. Чл. 12б.
(1) Когато се установи, че определен брой огледала за обратно виждане с нанесена маркировка за одобряване на типа не съответстват на одобрения тип, изпълнителният директор на ИА "АА" предписва предприемането на необходимите мерки за незабавно възстановяване на съответствието на продукцията с одобрения тип.
(2) Когато съответствието с одобрения тип не бъде възстановено, изпълнителният директор на ИА "АА" отнема сертификата за одобряване типа, който той е издал. Чл. 12в. Когато изпълнителният директор е информиран от компетентен орган на друга държава - член на ЕС, за наличието на несъответствие с одобрен тип на огледало за виждане назад, той предприема мерките по чл. 12б. Чл. 12г. Когато компетентен орган на друга държава - членка на ЕС, информира ИА "АА", че е налице несъответствие на огледало за виждане назад с одобрен от изпълнителния директор на ИА "АА" тип, изпълнителният директор предприема мерки за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип и информира ЕК.

Раздел IIб
Пускане на пазара
(Нов, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 12д. Огледала за обратно виждане с нанесена маркировка за ЕО одобрение на типа се пускат на пазара в съответствие с изискванията по чл. 51, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел III
Методи за определяне на основни параметри на огледалата за виждане назад. Технически изисквания и изпитвания

Чл. 13. Методите за определяне на радиуса на кривината на отражателната повърхност на огледало за виждане назад са дадени в приложение № 3.

Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Методите за определяне на точката "Н" и проверката на положението на точките "R" и "Н" са посочени в глава трета, раздел II на Наредба № 112 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача (ДВ, бр. 54 от 2004 г.).

Чл. 15. Техническите изисквания към огледалата за виждане назад и изпитванията за съответствие с тези изисквания са дадени в приложение № 4.

Чл. 16. Изпитванията за определяне на степента на отражателност на огледалата за виждане назад са дадени в приложение № 5.

Глава трета
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ МОНТИРАНЕТО НА ОГЛЕДАЛАТА ЗА ВИЖДАНЕ НАЗАД

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 17. Типът на ПС по отношение монтирането на огледалата за виждане назад се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
Чл. 17. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 18.
(1) За одобряване типа на ПС по отношение монтирането на огледалата за виждане назад производителят подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл. 3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага техническа документация в три екземпляра с приложено към нея съдържание, съдържаща информация за начина на монтиране на огледалата за виждане назад и копие от сертификата за одобряване на типа на тези огледала (ако има такъв).
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към техническа документация по ал. 2, се представят в подходящ мащаб достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните елементи с достатъчно и ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.
Чл. 18. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Раздел II
Одобряване типа на ПС

Чл. 19. Производителят предоставя на техническата служба, която провежда изпитванията, ПС, представително за типа, за който се иска одобряване.
Чл. 19. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 20.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на типа ПС по отношение на монтирането на огледалата за виждане назад, когато ПС отговаря на техническите изисквания по тази наредба.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 6.
(3) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Приложените чертежи и схеми към сертификата по ал. 2 се предоставят на органите за одобрение на типа на другите държави - членки на ЕО, при изрично искане за това.
Чл. 20. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 21. Номерът на сертификата по чл. 20, ал. 1 се поставя върху всички документи по чл. 18, ал. 2.
Чл. 21. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 22. Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 20, ал. 1 на основания, свързани с огледалата за виждане назад, когато те имат маркировка за одобрен тип и са изпълнени техническите изисквания за монтирането им на ПС.
Чл. 22. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 23. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификатът по чл. 20, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Чл. 23. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 24.
(1) Производителят информира писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС по отношение монтирането на огледалата за виждане назад.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС по отношение на монтирането на огледалата за виждане назад се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(3) При несъответствие с изискванията на тази наредба изпълнителният директор на ИА "АА" отказва одобряване на измененията на типа ПС по отношение на монтирането на огледалата за виждане назад.
Чл. 24. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 25. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с изискванията на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
Чл. 25. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Раздел III
Технически изисквания към монтирането на огледалата за виждане назад на превозните средства

Чл. 26. Всяко огледало за виждане назад се монтира, така че:
1. (изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) да не се измества по начин, който променя значително измереното поле на видимост;
2. да не вибрира така, че чрез полученото изображение да се предоставя погрешна информация.
Чл. 26. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 27. Изискванията по чл. 26 се изпълняват, когато ПС се движи със скорост, достигаща до 80 % от максимално конструктивната скорост на ПС, но не повече от 150 km/h.
Чл. 27. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 28. Превозни средства, получили одобряване на типа по отношение на монтирането на огледала за виждане назад, могат да бъдат оборудвани напълно или частично с огледала за виждане назад от класове I, II и III, които имат в маркировката си за одобрен тип пореден номер 01, ако няма изменения в техническите изисквания към тези три класа огледала.
Чл. 28. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Чл. 29. Превозни средства по отношение на монтирането на огледалата за виждане назад трябва да отговарят на специфичните изисквания, дадени в приложение № 7.
Чл. 29. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).

Глава четвърта
ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ С КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВИТЕ - ЧЛЕНКИ НА ЕС
(Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 30.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" в срок един месец изпраща на компетентните органи на другите държави - членки на ЕС, копия от издадените ЕО сертификати за одобряване типа на огледала за обратно виждане като компонент и копия от ЕО сертификатите за отказ за одобряване типа на огледала за обратно виждане като компонент.
(2) За случаите по чл. 12а, чл. 12б, ал. 2 и чл. 12в изпълнителният директор на ИА "АА" уведомява компетентните органи на другите държави - членки на ЕС, и Европейската комисия за причините, довели до отнемане на ЕО сертификата за одобряване на типа.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно ПС, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на ПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка самоходна машина.
2. "Превозни средства от категориите M1, M2, M3, N1, N2, N3" са определените в чл.149, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.
3. "Огледало за виждане назад" е устройство, което не представлява сложна оптична система и осигурява ясна видимост към задната и страничната част на ПС в рамките на полето на видимост, определено в т. 4 на приложение № 7.
4. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) "Вътрешно огледало за виждане назад" е определеното в т. 3 огледало за виждане назад и което е предназначено за монтиране в отделението за пътници на ПС.
5. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) "Външно огледало за виждане назад" е определеното в т. 3 огледало за виждане назад и което е предназначено за монтиране на външната повърхност на ПС.
6. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) "Контролно огледало за виждане назад" е огледало за виждане назад, различно от определеното в т. 3, което е предназначено за монтиране във вътрешността или от външната част на ПС, с цел да се осигури поле на видимост, различно от посоченото в т. 4 на приложение № 7.
7. "Тип огледало за виждане назад" са устройства, които не се различават съществено по следните основни характеристики:
а) размерите и радиуса на кривината на отражателната повърхност на огледалото за виждане назад;
б) (изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) устройството, формата или използваните материали, включително закрепването му към каросерията.
8. (Доп., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) "Клас огледала за виждане назад" е съвкупност от устройства, които имат една или няколко общи характеристики или особености. Те се разделят на следните класове:
клас I - вътрешни огледала за виждане назад, позволяващи получаването на поле на видимост, определено в т. 4.2 на приложение № 7;
клас II и III - външни огледала за виждане назад, наречени "главни", позволяващи получаването на полета на видимост, определени в т. 4.3 на приложение № 7;
клас IV - външни огледала за виждане назад, наречени "широкоъгълни", позволяващи получаването на полето на видимост, определено в т. 4.4 на приложение № 7;
клас V - външни огледала за виждане назад, наречени "с близко поле на видимост", позволяващи получаването на полето на видимост, определено в т. 4.5 на приложение № 7.
9. "Тип превозно средство по отношение на огледалата за виждане назад" са моторни ПС, които не се различават по следните основни характеристики:
а) характеристиките на каросерията, които намаляват полето на видимост; координатите на точката R;
б) положенията и типовете на задължителните и незадължителните (ако има монтирани такива) огледала за виждане назад.
9. (Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.).
10. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип, и което е притежател на търговската марка. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал.4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 71/127/ЕИО, последно изменена от Директива 88/321/ЕИО.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл. 7, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 2
към чл. 11, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 3
към чл. 13
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.)

Приложение № 4
към чл. 15
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.)

Приложение № 5
към чл. 16
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.)

Приложение № 6
към чл. 20, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора
за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 7
към чл. 29
(Отм., ДВ, бр. 39 от 2006 г. - в сила от 24.01.2010 г.; изм., бр. 87 от 2006 г.)

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 95 от 2004 г. за одобряване типа на огледалата за виждане назад и за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение монтирането на огледалата за виждане назад
(Обн., ДВ, бр. 87 от 27.10.2006 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

§ 24. Пускането на пазара и регистрацията на превозни средства с валидни сертификати за съответствие с одобрен тип се извършват по реда на чл.51 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

§ 25. Параграф 2, § 3, т. 2, § 6, § 7, т. 2, § 8, 9, 11, 14, § 15, т. 6, § 17, 18, 22 и § 23, т. 4 влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив