Наредба № Н-7 от 11 май 2004 г. за регистрация на военните въздухоплавателни средства в Република България

МО

Държавен вестник брой: 84

Година: 2008

Орган на издаване: МО

Дата на обнародване: 29.09.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) С наредбата се определят условията и редът за вписване и отписване на военни въздухоплавателни средства (военни ВС) в регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България и за определяне и нанасяне на национален и регистрационни знаци върху военни ВС, както и други символи, надписи и емблеми.

Чл. 1а. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) На военното ВС се поставят национален и регистрационен знак, които осигуряват неговата уникална идентичност и служат за:
1. удостоверяване на съответствието на индивидуалното ВС с изпълнявания полет;
2. идентификация в полет;
3. управление и контрол на конфигурацията на ВС;
4. документиране на дейностите в експлоатацията на ВС.
(2) Всички военни ВС с излетна маса, по-голяма от 200 кг, подлежат на регистрация в регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България. Необходимите условия за регистрация на военно въздухоплавателно средство са:
1. да е способно да изпълни управляем полет;
2. да е предназначено да изпълнява многократни полети.

Чл. 2.
(1) (Предишен текст на чл. 2, ДВ, бр. 60 от 2007 г.изм., ДВ, бр. 84 от 2008 г. - в сила от 26.09.2008 г.) Воденето на регистъра, вписването на военните ВС в него, издаването на сертификат и отписването на военните ВС от регистъра се извършва от Дирекция "Политика по въоръженията".
(2) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2007 г., в сила от 24.07.2007 г., изм., ДВ, бр. 84 от 2008 г. - в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатите за регистрация на военните ВС, вписани в регистъра на военните ВС на Република България, се подписват от заместник-министъра на отбраната и се подпечатват с гербовия печат на Министерството на отбраната.

Чл. 3.
(1) (Предишен текст на чл. 3, изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Воденето на регистъра, вписването на военните ВС в него, издаването на сертификат и отписването на военните ВС от регистъра се извършва от Инспекцията по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства (Инспекцията).
(2) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Сертификатите за регистрация на военните ВС, вписани в регистъра на военните ВС на Република България, се подписват от директора на Инспекцията.

Чл. 3а. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) Военно въздухоплавателно средство може да бъде вписано в регистъра само на една страна.
(2) Военно въздухоплавателно средство, вписано в чужд регистър, може да бъде вписано в регистъра на военните ВС на Република България, след като бъде отписано от чуждия.
(3) Българско военно ВС се вписва в чужд регистър след отписване от регистъра на военните ВС на Република България по реда на тази наредба.

Раздел II
Национални и регистрационни знаци, символи, надписи и емблеми на военните въздухоплавателни средства
(Загл. изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Националният знак на военните ВС, вписани в регистъра на военните ВС на Република България, е кръг, състоящ се от три концентрични кръга и външен кант със следните цветове и максимални размери:
1. вътрешен - бял цвят с диаметър 240 мм;
2. среден - зелен цвят с диаметър 480 мм;
3. външен - червен цвят с диаметър 720 мм;
4. външен кант - бял цвят с широчина 10 мм.
(2) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Допуска се отклонение в размерите на кръговете с не повече от 20 % от указаните при спазване на съотношение на съответните диаметри 1:2:3.
(3) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Цветовете на националния знак съответстват на цветовете, указани в приложение № 2 на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.
(4) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) В случай че на военното ВС обективно няма възможност да се постави национален знак с размерите, указани в ал. 1 или 2, се поставя национален знак с размери, възможно най-близки до указаните, позволяващи ВС да може да бъде идентифицирано директно, като се спазват съотношенията на съответните диаметри 1:2:3.

Чл. 5.
(1) Регистрационният знак на военните ВС е серия от няколко (две, три или повече) арабски цифри без орнаменти със следните максимални размери:
1. височина на цифрите 600 мм;
2. широчина на цифрите 300 мм, като за цифрата "1" тя съвпада с широчината на контура й;
3. широчина на контура на цифрите 80 мм;
4. разстояние между две цифри 80 мм.
(2) (Доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Допуска се отклонение в размерите на цифрите с не повече от 20 % от указаните, като се спазва съотношението на широчината към височината 1:2.
(3) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) В случай че на военното ВС обективно няма възможност да се постави регистрационен знак с размерите, указани в ал. 1 или 2, се поставя регистрационен знак с размери на цифрите, възможно най-близки до указаните, позволяващи ВС да може да бъде идентифицирано директно, като се спазват съотношенията на широчината към височината 1:2.
(4) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) На опитните образци на военни ВС пред регистрационния знак се поставя главна буква "Х".

Чл. 6.
(1) Регистрационният знак на военно ВС не се променя, докато същото не бъде отписано от регистъра.
(2) Когато военно ВС бъде отписано от регистъра и по-късно отново бъде вписано в него, регистрационният знак, определен при първоначалната му регистрация, може да се запази.
(3) Регистрационният знак на военно ВС, което е отписано от регистъра, не се предоставя на друго ВС.

Чл. 7.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Националният и регистрационният знак, символите, знаците и емблемите се нанасят върху военните ВС с боя или се закрепват по друг начин, осигуряващ еквивалентна степен на трайност. Знаците се поддържат чисти и видими, за да позволяват идентификация в полет.
(2) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Контурът на цифрите и концентричните кръгове на националните знаци са плътни и с цвят, ярко контрастиращ на фона на военното ВС.

Чл. 7а. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) Националните и регистрационните знаци на ВС, по-леки от въздуха, се разполагат, както следва:
1. върху дирижабли знаците се нанасят или върху тялото, или върху хоризонталния и вертикалния стабилизатор; върху тялото знаците се разполагат по дължина върху всяка страна на тялото над линията на симетрия; върху стабилизаторите знаците се разполагат и върху хоризонталния, и върху вертикалния стабилизатор; на хоризонталния стабилизатор се нанасят върху горната повърхност на дясната му половина и върху долната повърхност на лявата му половина, като върховете на цифрите са в посока на атакуващия ръб; на вертикалния стабилизатор знаците се нанасят върху долната половина на всяка страна на стабилизатора, като цифрите се разполагат хоризонтално;
2. върху сферични балони (с изключение на безпилотни свободни балони) знаците се разполагат на две места, диаметрално противоположни едно на друго и в близост до максималното хоризонтално сечение на балона;
3. върху несферични балони (с изключение на безпилотни свободни балони) знаците се разполагат върху всяка страна на балона в близост до максималното сечение, непосредствено над подвесната лента или над точките за окачване на въжетата на коша;
4. върху безпилотни свободни балони знаците се нанасят върху идентификационна плоча, която се закрепва на видно място отвън на товара; плочата се изготвя от огнеупорен метал или друг материал с еквивалентни физически свойства.
(2) Знаците, нанесени отстрани на ВС, по-леко от въздуха (с изключение на безпилотни свободни балони), трябва да бъдат видими както от въздуха, така и от земята.

Чл. 8. (Доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) Националният знак на военно ВС, по-тежко от въздуха, се разполага по начин, позволяващ то да бъде идентифицирано директно от въздуха и от земята, както следва:
1. на крилото върху долните повърхности на двете полукрила;
2. на двете страни на тялото между полукрилата и хоризонталните опашни плоскости;
3. на двете страни на вертикалната опашна плоскост, като при две вертикални опашни плоскости се разполагат на външните им страни;
4. на двете страни и отдолу на тялото на военните вертолети;
5. (нова, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) ако военното ВС няма части, съответстващи на посочените в т. 1, 2, 3 и 4, националният знак трябва да бъде разположен по начин, позволяващ ВС да бъде идентифицирано директно от въздуха и от земята.
(2) (Доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Регистрационният знак на военното ВС се разполага по начин, позволяващ военното ВС да бъде идентифицирано директно от въздуха и от земята.
(3) Допуска се поставяне на националния и регистрационния знак с размери, представляващи комбинация между тези, посочени в чл. 4 и 5.

Чл. 8а. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) Освен националният и регистрационният знак на военните ВС може да се нанасят и други символи, надписи и емблеми.
(2) (Изм., ДВ, бр. 84 от 2008 г. - в сила от 26.09.2008 г.) Предложения за символите, надписите, емблемите и ескиз с тяхното разположение се разработват от авиационното формирование в Българската армия, в което се води на отчет ВС. Те се предлагат от командира на авиационното формирование на Дирекция "Политика по въоръженията" за съгласуване, след което се утвърждават от командващия съответния вид въоръжени сили.
(3) Ескизът се изготвя на лист с формат минимум А4 отделно за всеки тип военно ВС и представлява изображение на военното ВС от всяка страна, на която се нанасят символи, надписи и емблеми с точно указване на местоположението им.
(4) Промени на символите, надписите и емблемите върху военните ВС се извършват по реда на ал. 2 и 3 след представяне на нов ескиз.

Раздел III
Вписване на военно въздухоплавателно средство в регистъра и издаване на сертификат за регистрация
(Загл. изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм. и доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г., изм., ДВ, бр. 84 от 2008 г. - в сила от 26.09.2008 г.) Дирекция "Политика по въоръженията" създава и поддържа регистър на военните ВС на Република България съгласно приложение № 1. Регистърът и данните в него са с ниво на класификация за сигурност и гриф за сигурност "Поверително" след попълване.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Редът за съхранение и достъпът до регистъра се определят от министъра на отбраната по предложение на директора на Инспекцията.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) Вписването в регистъра на военно ВС и издаването на сертификат за регистрация се извършва въз основа на заявка съгласно приложение № 2, подадена от авиационното формирование в Българската армия, в което е зачислено военното ВС. Заявката се подава не по-малко от 30 дни преди датата за оглед на военното ВС от представители на Инспекцията.
(2) В заявката за вписване в регистъра за регистрация на военно ВС и за издаване на сертификат за регистрация се посочват:
1. желаният регистрационен знак на военното ВС, съгласуван с Инспекцията;
2. името и адресът на производителя на военното ВС;
3. мястото и датата на производство;
4. наименованието (типът) на военното ВС;
5. серийният (заводският) номер на военното ВС;
6. максималната излетна маса на военното ВС;
7. номерът, датата и мястото на сключване на договор (друг акт, който има прехвърлително действие);
8. дали ВС е ново или използвано;
9. държавата на последна регистрация;
10. текущият регистрационен знак;
11. дали ВС е сертифицирано по норми за летателна годност;
12. номерът на типовото удостоверение за летателна годност и сертификационната таблица;
13. държавата, издала типовото удостоверение за летателна годност.

Чл. 12.
(1) (Изм. ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Авиационното формирование, където военното ВС ще се експлоатира, осигурява по съответния ред достъп до цялата документация за летателна и техническа експлоатация и до военното ВС за осъществяване на оглед от представителите на Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства.
(2) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Авиационното формирование осигурява авиационен персонал за извършване на необходимия преглед на документацията и оглед на военното ВС от представителите на Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Представителите на Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства се запознават с типа на конструкцията на военното ВС и с оригинала на индивидуалното удостоверение за летателна годност на военното въздухоплавателно средство, издадено от производителя.
(2) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Представителите на Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства извършват проверка дали поставените на военното ВС национален и регистрационен знак отговарят на изискванията по чл. 4, 5, 6, 7 и 8.

Чл. 14.
(1) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) В случай че военното ВС отговаря на изискванията на тази наредба, участващите в проверките представители на Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства изготвят констативен протокол съгласно приложение № 3, като към него се прилага копие от индивидуалното удостоверение за летателна годност на военното ВС, издадено от производителя. Протоколът се подписва и от командира на авиационното формирование.
(2) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Протоколът по ал. 1 се утвърждава от директора на Инспекцията, като копие от него се изпраща в авиационното формирование в Българската армия, в което е зачислено военното ВС.
(3) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Сертификатът за регистрация на военното ВС (приложение № 4) се издава в 5-дневен срок от датата на протокола по ал. 1.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) В сертификата за регистрация се вписват:
1. номер на сертификата за регистрация;
2. регистрационен знак на военното ВС;
3. производител и наименование (тип) на военното ВС;
4. сериен (заводски) номер на военното ВС;
5. максимална излетна маса на военното ВС;
6. организационна структура в Българската армия, в която ще се осъществява летателната и техническата експлоатация на военното ВС;
7. дата на издаване на сертификата за регистрация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Сертификатът за регистрация на военно ВС се изготвя в един екземпляр, който се предава на авиационното формирование в Българската армия, в което е зачислено военното ВС.
(3) Всички текстове в сертификата за регистрация се изписват на български и английски език.

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства вписва военно ВС, на което е издаден сертификат за регистрация, в регистъра. В регистъра се вписват всички данни, които се съдържат в сертификата.

Чл. 17.
(1) Когато военното ВС извършва полети от основното летище на базиране на територията на Република България, сертификатът за регистрация се съхранява в авиационното формирование, в което се осъществява летателната и техническата експлоатация на военното ВС.
(2) Когато военното ВС основно извършва полети от летище на територията на друга държава и се намира там по силата на международно споразумение, страна по което се явява Република България, сертификатът за регистрация се съхранява в екипа от специалисти, осигуряващи техническото обслужване на военното ВС на територията на тази държава.
(3) Сертификатът за регистрация се съхранява в комплекта бордни документи на военните транспортни ВС.

Чл. 17а. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Вписването в регистъра на опитни образци на ВС се извършва без удостоверение за летателна годност.

Чл. 17б. (Нов, ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Когато Инспекцията впише нов тип ВС, тя уведомява за това упълномощения орган на страната производител и конструктора, в случаите когато военното ВС е произведено в друга държава, или само конструктора, ако е произведено в Република България.

Раздел IV
Отписване на военно въздухоплавателно средство от регистъра
(Загл. изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

Чл. 18. Военно ВС се отписва от регистъра, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) правото на собственост или на ползване на военното ВС бъде прехвърлена на физическо или юридическо лице;
2. (изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) военното ВС бъде снето от употреба.

Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) В случаите по чл. 18, т. 1 и 2 авиационното формирование, в което е зачислено военното ВС, подава заявка до Инспекцията за отписване на военното ВС от регистъра, придружена със сертификата за регистрация. Към нея се прилага документ, който дава основание за отписване на ВС.
(2) Заявката се подава не по-малко от 30 дни преди датата за огледа на военното ВС от представители на Инспекцията.
(3) Заличаването на националния и регистрационния знак върху военното ВС се извършва от авиационното формирование по време на огледа по ал. 2.

Чл. 20. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)
(1) В случаите по чл. 18, т. 1 и 2 авиационното формирование предоставя достъп за оглед на военното ВС на представители на Инспекцията.
(2) След като представителите се уверят, че националният и регистрационният знак върху ВС са заличени, Инспекцията анулира сертификата за регистрация, отписва военното ВС от регистъра, като в него се посочват датата и основанието за отписване, и издава документ, че ВС е отписано от регистъра на военните ВС на Република България, който предава на авиационното формирование.
(3) Инспекцията отписва от регистъра, без да извършва оглед на военното ВС, когато същото се заявява от авиационното формирование поради безследно изчезване. Към заявката се прилагат доказателства за безследното изчезване.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Въздухоплавателно средство" е всяко средство, поддържано във въздуха в резултат на реакцията на въздуха, с изключение на реакцията на въздуха със земната повърхност.
2. "Военно въздухоплавателно средство" е всяко въздухоплавателно средство, което е собственост, взето под наем или на лизинг от Министерството на отбраната на Република България.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 60 от 2007 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 2а, ал. 2, т. 4 от Постановление № 162 от 1999 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за създаване на изпълнителни агенции към министъра на отбраната и във връзка с чл. 35, ал. 1, т. 11, 24 и 26 от Закона за отбраната и въоръжените сили (обн., ДВ, бр. 112 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 67 от 1996 г., бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 70, 93 и 152 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 153 от 1998 г.; изм., бр. 12 от 1999 г.; доп., бр. 67 от 1999 г.; изм., бр. 69 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 49 от 2000 г.; доп., бр. 64 от 2000 г.; изм., бр. 25 и 34 от 2001 г., бр. 1 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 40 от 2002 г.; изм., бр. 45 и 119 от 2002 г., бр. 50 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 95 от 2003 г.; изм., бр. 112 от 2003 г.).

§ 3. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

§ 4. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-7 ОТ 2004 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
(Обн., ДВ, бр. 16 от 2005 г.)

Преходни и Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Навсякъде в Наредба № Н-7 от 2004 г. за регистрация на военните въздухоплавателни средства в Република България думите "дирекция "Национално кодификационно бюро" и абревиатурата "ДНКБ" се заменят с "дирекция "Военна стандартизация, качество и кодификация" и абревиатурата "ДВСКК".

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-7 ОТ 2004 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
(Обн., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

§ 27. Навсякъде в наредбата думите "дирекция "Военна стандартизация, качество и кодификация" се заменят с "Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства".

§ 30. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към
чл. 9

ПОВЕРИТЕЛНО
(след попълване)

РЕГИСТЪР
на военните въздухоплавателни средства на Република България

№ по ред Вписване на военните въздухоплавателни средства Отписване на военните ВС
№ на
сер-
тифи-
ката
регистра-
ционен знак
произво-
дител и тип
сериен № орга-
низа-
ционна
струк-
тура
на БА
дата на издаване на серти-
фиката
подпис на длъжностното лице, извършило вписването дата осно-
вание
подпис
на длъж-
ностното
лице,
извър-
шило
отпис-
ването
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Приложение № 2
към
чл. 14
(Изм., ДВ, бр. 16 от 2005 г., предишно приложение № 2 към чл. 14 се заличава, изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)


ДО ДИРЕКТОРА НА


ИНСПЕКЦИЯ ПО


АВИАЦИОННА


БЕЗОПАСНОСТ И


ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ


НА ВОЕННИТЕ


ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ


СРЕДСТВА - МО

ЧРЕЗ НАЧАЛНИКА НА


ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ НА


БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ


ЗАЯВКА

ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ

ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ВС


Военно пощенски номер на заявителя
Адрес на заявителя
Име и адрес на собственика
Номер, дата и място на сключване на договор (друг акт, който има прехвърлително действие)
Име и адрес на производителя
Място и дата на производство
Наименование (тип) на ВС и серия
Заводски номер
Ново или използвано
Максимална излетна маса на ВС
Държава на последна регистрация
Текущ регистрационен знак
Желан регистрационен знак
ВС е сертифицирано по норми за летателна годност
Номер на типовото удостоверение за летателна годност и сертификационна таблица
Държава, издала типовото удостоверение за летателна годност
ОГЛЕД

Желано място и дата за извършване на огледи и проверки по процедурата за регистрация от представители на Инспекцията

ВП номер и адрес, където
От дата:
ще се извършва огледът





___________________ _________ __________________
(длъжност) (подпис) (име, фамилия)

печат
____ .____ . 20__ г.




Забележка. При липса на данни по някоя от точките на заявката на съответното място се попълва "не са известни"."

Приложение № 3
към чл. 15

(Предишно приложение № 3 към чл. 15 се заличава, изм., ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

УТВЪРЖДАВАМ:
ДИРЕКТОР НА ИНСПЕКЦИЯ
ПО АВИАЦИОННА БЕЗОПАСНОСТ
И ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ НА
ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХО-
ПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(подпис, фамилия, печат)
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
(дата, месец, година)

КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ


Днес .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. представител на Инспекция

(дата)

по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(звание, име, презиме, фамилия - длъжност)

на основание заявка за регистрация с
изх. № .. .. .. .. .. .. посети .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(подадена от авиационното формирование, където е зачислено военното ВС)
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. и провери съответствието

(авиационно формирование)

на ВС с изискванията на Наредба № Н-7 от 2004 г. за регистрация на военните ВС в Република България, възможността за регистриране на военното ВС и

КОНСТАТИРА:

Въздухоплавателното средство (самолет/вертолет)
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(тип)

с регистрационен знак .. .. .. .. .. .. .. ., със заводски № .. .. .. .
и произведено от .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(производител на военното ВС)

през .. .. .. .. .. .. .. .. г. отговаря на изискванията на Наредба № Н-7 от 2004 г. за регистрация на военните въздухоплавателни средства в Република България и може да бъде издаден сертификат за регистрация и вписан в регистъра на военните ВС
на Република България.

Приложение: копие от индивидуалното удостоверение за летателна годност на военното ВС, издадено от производителя.

Представител на Инспекция
по авиационна безопасност и
летателна годност на военните ВС
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(звание, подпис, фамилия)
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
(дата, месец, година)
Командир на авиационното
формирование
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
(звание, подпис, фамилия)
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(дата, месец, година)
Приложение № 4
към чл. 14, ал. 3
(Ново, ДВ, бр. 60 от 2007 г.)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив