Наредба № Н-7 от 17 април 2002 г. за първоначалния медицински преглед на наборниците в Република България

МО и МЗ

Държавен вестник брой: 46

Година: 2002

Орган на издаване: МО и МЗ

Дата на обнародване: 18.08.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат редът за провеждане и обемът на първоначалния медицински преглед на наборниците в Република България.
(2) С първоначалния медицински преглед се установява здравословното състояние на наборника и се определя прогностично годността му за наборна военна служба.

Чл. 2.
(1) Първоначалният медицински преглед се провежда ежегодно от 10 януари до 10 април.
(2) Неявилите се на първоначален медицински преглед в посочения срок наборници се явяват по план-график от военното окръжие до 30 ноември на същата календарна година.
(3) На първоначален медицински преглед подлежат всички наборници, които:
1. в годината на провеждането на първоначалния медицински преглед навършват 18 г.;
2. имат извършен първоначален медицински преглед, но от провеждането му са изтекли 2 и повече години и им предстои явяване на наборна комисия.

Чл. 3.
(1) Първоначалният медицински преглед на наборниците се организира от органите на местната администрация със съдействието на военните окръжия.
(2) Прегледът по ал. 1 се извършва в лечебните заведения в Република България за специализирана извънболнична и болнична медицинска помощ.

Чл. 4. За подготовката и провеждането на първоначален медицински преглед с наборниците ежегодно се осигуряват необходимите средства от републиканския бюджет по бюджета на общините.

Чл. 5. Всички данни от прегледите за здравословното състояние на наборниците лекарите, провеждащи прегледите, отразяват в Здравна книжка на наборника и военнослужещия на наборна военна служба и в амбулаторните журнали на лечебните заведения, извършващи първоначален медицински преглед.

Глава втора
ПОДГОТОВКА, ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ПЪРВОНАЧАЛНИЯ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД

Чл. 6. Органите на местната администрация:
1. завеждат на първоначален военен отчет по постоянен адрес всички младежи, които са навършили 17 г.;
2. изготвят Здравна книжка на наборника и военнослужещия на наборна военна служба на заведените на отчет наборници;
3. сключват договори с лечебните заведения за извършване на първоначален медицински преглед с наборниците;
4. организират явяването на наборниците на първоначален медицински преглед;
5. ръководят провеждането на първоначалния медицински преглед, носят отговорност за извършване на прегледите и максималното обхващане на наборниците по чл. 2.

Чл. 7.
(1) Органите на местната администрация изискват предварителна информация за здравословното състояние на наборниците чрез директорите на районните центрове по здравеопазване от семейните лекари в годината, предшестваща първоначалния медицински преглед, и от управителите на помощните училища.
(2) Предварителната информация за здравословното състояние включва:
1. препис-извлечение от здравното досие (медицинската документация);
2. епикризи на заведените на отчет в психоневрологичните, пневмофтизиатричните, кожно-венерологичните диспансери, както и в специализираните центрове за лечение на лица със зависимости;
3. здравно-производствена характеристика за наборници, учащи в помощни училища.
(3) Документацията по ал. 2 се изпраща в отдел "Военен" на съответната община до 1 ноември на предхождащата първоначалния медицински преглед година, като се прилага към съответната здравна книжка.
(4) В отдел "Военен" на общините се попълва паспортната част на здравната книжка на наборника преди първоначалния медицински преглед.

Чл. 8.
(1) Първоначалният медицински преглед на наборниците се извършва въз основа на тази наредба и на договор, сключен между лечебни заведения за извънболнична специализирана и болнична медицинска помощ в страната и областните управители или кметовете по общини.
(2) Договорите се сключват с лечебни заведения за специализирана извънболнична и болнична помощ, които отговарят на следните условия:
1. да имат осигурени всички необходими специалисти за извършване на първоначален медицински преглед;
2. да извършват параклинични, инструментални и други лабораторни изследвания, посочени в чл. 15, т. 3;
3. да работят в съответствие с правилата на добрата медицинска практика.
(3) Договорите се сключват приоритетно с лечебните заведения на Министерството на отбраната поради спецификата при определяне годността за военна служба.

Чл. 9. Договорите за извършване на медицински услуги при провеждане на първоначалния медицински преглед на наборници се сключват до 30 ноември на предходната година за срок от една година.

Чл. 10. Първоначалният медицински преглед се извършва от постоянен състав, включващ:
1. лекари с призната специалност по вътрешни болести, хирургия, неврология, психиатрия, УНГ болести, очни болести, кожно-венерологични болести и стоматология;
2. медицински персонал за извършване на медицинска регистрация, антропометрични измервания и лабораторни изследвания.

Чл. 11. Лекарите-военномедицински експерти към съответните военни окръжия, извършват предварителен инструктаж на лекарите специалисти, участващи в първоначалния медицински преглед, и ги подпомагат в тяхната дейност.

Чл. 12. Наборниците се явяват на първоначален медицински преглед с лична карта, лична амбулаторна карта, препис-извлечение от здравното досие и здравноосигурителна книжка с нанесени имунизации и реимунизации.

Чл. 13. Медицинският регистратор на първоначалния медицински преглед попълва фамилната анамнеза съвместно с наборника и нанася данните от проведените имунизации в здравната книжка на наборника.

Чл. 14. Отложените по болест наборници от наборните комисии преди явяването на следваща наборна комисия преминават медицински прегледи само за заболяването (заболяванията), за които са отложени, в лечебните заведения на Министерството на отбраната.

Глава трета
ОБЕМ НА ПЪРВОНАЧАЛНИЯ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД

Чл. 15. Първоначалният медицински преглед включва:
1. антропометрични измервания-ръст, тегло, гръдна обиколка, оценка на телесното развитие;
2. прегледи от лекарите специалисти по чл. 10, т. 1 в обем съгласно приложения № 2 - 9;
3. параклинични, инструментални и други лабораторни изследвания: кръв (хемоглобин, СУЕ, левкоцити и при показания диференциално броене); урина (албумин, захар, уробилиноген, седимент-при показания); барофункция по Валсалва; аудиограма по показания; ЕКГ-12 отвеждания; флуорография (по отделен график);
4. допълнителни изследвания и консултации, необходими за вземане на заключение по здравословното състояние на наборника, се назначават от лекарите специалисти, извършващи първоначалния медицински преглед, и се извършват от лечебни заведения на територията на общината, сключила договора по чл. 8, ал. 2.

Чл. 16. Лекарите, извършващи първоначалния медицински преглед, всеки по своята специалност дават заключение относно здравословното състояние на наборника и го вписват в здравната му книжка, като го удостоверяват с подпис и личен печат.

Чл. 17.
(1) След завършване на първоначалния медицински преглед медицинското заключение по годността за военна служба на всеки наборник се определя от лекарите-военномедицински експерти към съответните военни окръжия, на основание извършените медицински прегледи от лекарите специалисти и Медицински стандарти за годност за летателна дейност, работа на вода и войскова служба в двуседмичен срок.
(2) Медицинските заключения след първоначалния медицински преглед са:
1. подлежи на наблюдение и лечение по рубрика ..... от Медицински стандарти за годност за летателна дейност, работа на вода и войскова служба (глави II и III);
2. подлежи на освобождаване от наборна военна служба като негоден за наборна военна служба (НГВС) по рубрика ...... от Медицински стандарти за годност за летателна дейност, работа на вода и войскова служба (глави II и III); 3. годен за наборна военна служба (изписват се изчерпателно всички специалности, за които е годен).

Чл. 18.
(1) Началниците на военни окръжия със започването на първоначалния медицински преглед и не по-късно от 20 дни след приключването му представят по график в Централната военномедицинска комисия за летателна дейност, работа на вода и войскова служба списък на наборниците с предложение за медицинско заключение за наборната комисия "Подлежи на освобождаване от наборна военна служба като негоден за наборна военна служба по рубрика ...", придружен със следните документи:
1. писмо-направление от началника на военното окръжие;
2. здравна книжка на наборника с отразено в нея медицинско заключение от първоначалния медицински преглед;
3. здравна документация-епикризи, резултати от специализирани изследвания и др.
(2) Централната военномедицинска комисия за летателна дейност, работа на вода и войскова служба утвърждава предложените медицински заключения по ал. 1, като при нужда извиква наборници за извършване на преглед и назначаване на допълнителни изследвания.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.35, ал. 1, т. 26 във връзка с чл.182, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 2. Тази наредба отменя Наредба № 3 от 18.VI.1996 г. на министъра на отбраната и на министъра на здравеопазването за първоначалния медицински преглед и медицинския преглед преди сесиите на наборните комисии на наборниците в Република България.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1(pdf)
към чл. 6, т. 2

Приложение № 2
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по УНГ болести

1. Анамнеза: целенасочено се разпитва младежът за прекарани заболявания на носа, фарингса и ушите.
2. Ото-рино-ларингологичен статус:
а) риноскопия;
б) фарингоскопия;
в) отоскопия (при нужда и ларингоскопия);
г) изследване на слуха: при изследване на слуха се спазват следните правила: всяко ухо се изследва отделно: дясно ухо-разговорна реч в метри, шепотна реч в метри; ляво ухо-разговорна реч в метри, шепотна реч в метри; при изследването се употребяват подходящи числа и думи от разстояние 6 метра; при констатиране на намален слух и при данни за прекарано ушно заболяване, довело до намаляване на слуха, по целесъобразност се прави аудиограма;
д) изследване на обонянието: то се извършва с четири стандартни разтвора: 0,5 % разтвор на оцетна киселина- слаба миризма; чист винен спирт-средна миризма; проста валерианова тинктура-силна миризма; амонячен разтвор- много силна миризма;
е) изследване на барофункцията.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 3
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по очни болести

1. Анамнеза: при снемането на анамнезата се започва с разпит за сегашните и миналите заболявания, както и за оплаквания от зрителния анализатор; след това се оглежда анатомичното състояние на очите и очните придатъци.
2. Очен статус:
а) зрителната острота-изследва се на всяко око поотделно с десетична зрителна таблица при дневна светлина или изкуствено осветление; таблицата се поставя на разстояние 5 метра от изследвания, като долният край се намира на нивото на погледа на изследвания в седнало състояние; знаците от таблицата се показват разбъркано и не много бързо (поради възможен спазъм на акомодацията); при съмнение за симулация или агравация особено внимание се отделя на определянето на зрителната острота както без корекция, така и с корекция; корекцията се извършва с помощта на офталмогичен набор от корекционни стъкла; обективното определяне на рефракционните аномалии се извършва чрез скиаскопия след неколкодневна циклоплегия със Сол. Атропини 1 % до получаването на два еднакви резултата; скиаскопията след циклоплегия се прави задължително за случаите: когато се подозират миопия или миопичен астигматизъм със зрение без корекция-0,1 или по-слабо; когато се подозират хиперметрия или хиперметричен астигматизъм със зрение без корекция-0,5 или по-слабо; при необходимост от обективно определяне на зрителната острота тя се определя във ВМА по метода на Гюнтер; при определяне на годността за военна служба да се изхожда преди всичко от обективната находка, главно рефракцията, състоянието на прозрачните очни среди и очните дъна;
б) цветоусещане: за изследване на цветоусещането на зрителния анализатор се използват полихроматичните таблици на Рабкин или Имихара; изследваният се намира с гръб към прозореца; таблицата се държи на разстояние 1 метър от него на височина на погледа му при време на показване на всяка таблица не повече от 10 секунди; изследването се извършва на дневна светлина, а лекарят, извършващ изследването, трябва да е с нормално цветоусещане; при съмнение за точното състояние на цветното зрение освидетелстваният трябва да бъде изследван в болнично или поликлинично учреждение с Аномалоском;
в) анатомично състояние на очите: при изследване на анатомичното състояние на очите се обръща внимание на орбитите, положението на клепачите, тяхната подвижност и широчината на очната цепка; проверява се състоянието на слъзните пътища, като при оплакване от сълзотечение се извършва пробата на Вест; при прегледа на клепачната конюнктива горният клепач се обръща, а долният се издърпва надолу; очните ябълки се изследват за тяхното положение, големина, изпъкналост, подвижност, наличие и вид на нистагъм; изследването на формата, големината и прозрачността на роговицата, дълбочината и бистротата на предната очна камера, формата, големината и положението на реакциите на зеницата, прозрачността и местоположението на лещата се извършва чрез биомикроскопия с апарат "Биомикроскоп"; очните дъна се изследват с офталмоскоп.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 4
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по хирургия

Хирургическият преглед включва анамнеза и общ преглед, от който се добиват общи впечатления за здравословното състояние. 1. Анамнеза: целенасочена за хирургични, урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за проведено оперативно лечение.
2. Статус:
а) охраненост-определя се по степента на подкожната тлъстина;
б) глава-симетричност, подвижност (активна и пасивна), деформация, белези от прекарана травма, новообразувания;
в) шия-форма, подвижност (активна и пасивна); обръща се внимание на наличността на увеличени лимфни жлези (фистули, цикатрикси, състояние на щитовидната жлеза и др.);
г) гръден кош-форма, гръдни мускули, положение на лопатките, състояние на подвижност на гръбначния стълб, наличност на деформация, болезнени участъци;
д) корем-изследва се в стоящо и легнало положение; търсят се херниални изпъквания, оперативни цикатрикси, разширени подкожни вени, пигментации, респираторна подвижност и др., палпаторно се определят болезнените участъци, ако има такива, напрегнатостта на коремните стени, големината, формата и разположението на коремните органи (черен дроб, бъбреци и далак), наличието на новообразувания, течност, сукусио реналис и др.; в отделни случаи се правят перкусия и аускултация на корема; е) полови органи-оглед и палпация на външните полови органи, като се търсят данни за тумори на тестисите и епидидима, туберкулоза, варикоцеле, хидроцеле, крипторхизъм, ингвинални хернии, порочни развития (епи- и хипоспадни) и венерически заболявания; изследват се анусът за хемороиди, спадане на ректума и сакралната област за кисти; жените се разпитват и изследват за гинекологични заболявания, като се подлагат на преглед от гинеколог;
ж) крайници (горни и долни)-оглед и палпация за установяване на състоянието на мускулите, костите и ставите, като обезателно се проверява подвижността им (активна и пасивна); китките и пръстите се оглеждат за деформация и изкривявания; измервания се извършват при О и Х конфигурация на долните крайници; при ограничена подвижност големите стави на крайниците се мерят с ъгломер, а скъсванията и атрофиите-с метър.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 5
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по кожни и венерически болести

1. Анамнеза:
а) информация за пола, възрастта, бита и професията;
б) уточняване началото на болестта-давност, провокиращи фактори, протичане (остра, хронично-рецидивираща и хронична форма), ефекти от приложено лечение и субективни оплаквания, съпровождащи заболяването;
в) минали заболявания-изясняване на връзката със съпътстващо страдание;
г) фамилна анамнеза-насочена към генодерматози, инфекциозни болести и алергични дерматози;
д) начин на живот-фамилна среда, сексуална активност, хранителен режим, стресови ситуации, вредни навици и професионални вредности.
2. Дерматологичен статус:
а) извършва се на разсеяна дневна светлина, идваща откъм гърба на лекаря и падаща директно върху оглеждания участък; най-използван метод е огледът, който започва от окосмената част на главата, лицето, устата, шията, тялото (гърба, гърдите и корема), аксилите, гениталиите и перианалната област, крайниците, дланите, стъпалата и ноктите;
б) определяне на обривните елементи: вид-мономорфен и полиморфен; брой-единични и множествени; разположение; подреждане-дисеминиран, агрегиран, конфлуиращ, ануларен, групиран; форма-полигонални, цилиндрични, ануларни, трайни, оскъдни; цвят;
в) чрез палпация се установява плътността на обривните елементи, размерът, дълбочината, болезнеността, както и увеличени лимфни възли;
г) при необходимост да се използва термометрия, наблюдение по Лудова светлина, алергологични тестове, фрикция, кюретаж, витропресия, микологични, микробиологични и серологични изследвания, за които следва наборникът да бъде насочен към специализирано кожно-венерологично публично здравно заведение по район.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 6
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по нервни болести

1. Анамнеза: при снемане на анамнезата всеки преглеждан трябва щателно и целенасочено да бъде разпитван дали не е имал някакви припадъци; черепно-мозъчни травми на крайниците, довели до засягане на нервите; особено внимание следва да се обърне на разпитване за изпускане по малка нужда нощно време; трябва да се обърне внимание при провеждане на разговора за наличието на говорни смущения.
2. Неврологичен статус: неврологичният статус се извършва последователно в строго определен ред; черепно-мозъчни нерви, двигателни функции, изследване на активни и пасивни движения, хипотрофия на мускулатурата, координация, походка, рефлекси и сетивност.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 7
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по психиатрия

1. Анамнеза:
а) данни за личността-ранно развитие, прохождане, проговаряне, училищна успеваемост, вградимост в колектива; данни за употреба или злоупотреба с психоактивни вещества; минали заболявания;
б) фамилна анамнеза-обремененост с психични заболявания, алкохолизъм, наркомания, самоубийства в рода;
в) социална анамнеза-семейна среда, условия на бит и труд, вредности, социална среда;
г) удостоверение от районния психиатричен диспансер.
2. Психичен статус:
а) словестен контакт;
б) описание на психомоториката;
в) ало- и аутопсихична ориентация;
г) мисловен процес;
д) емоционална сфера;
е) внимание, памет и интелект.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Приложение № 8
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по стоматология

Снема се пълен зъбен статус и се попълва схемата в здравната книжка на наборника по нанесената в нея легенда. При установяване на зъбни дефекти, нуждаещи се от протезиране; заешка устна; вълча уста; тумори в устната кухина; тризмус; други заболявания и деформитети в лицево-челюстната област-те се вписват под зъбната формула. Стоматологът се подписва, без да дава заключение.

Приложение № 9
към
чл. 15, т. 2

Обем на първоначалния медицински преглед от специалиста по вътрешни болести

1. Анамнеза: за сегашни оплаквания и прекарани минали заболявания (ревматизъм, хепатит, туберкулоза, язвена болест и др.). 2. Физикален статус:
а) дихателна система: оглед на гръден кош, аускултация на бели дробове-характер на дишането, респираторна подвижност;
б) сърдечно-съдова система: аускултация на сърцето на всички аускултаторни места, а при нужда в различни положения (право, седнало, ляво-странично, след натоварване); при измерване на артериалното налягане никога не се приема за меродавна първата получена цифра, особено ако е по-висока от приетите средни норми; в такъв случай се правят неколкократни измервания в продължение на 10-15 минути, без да се изменя положението на тялото и без да се сваля маншетът на апарата;
в) изследване на корем: оглед, палпация (търси се увеличен черен дроб, далак, подвижен бъбрек, ТУ-маси и др.), болезненост в епигастриума, сукусио реналис и др.
3. Заключение: здрав; предполагаема диагноза(и); установена диагноза(и).

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив