Наредба за етикетиране на аерозолните флакони и изискванията към тях

МС

Държавен вестник брой: 76

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 01.11.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят:
1. изискванията за етикетиране на аерозолни флакони;
2. общите и специфичните изисквания към аерозолните флакони по отношение на конструкция, вместимост, съдържание, механична устойчивост, допустимо налягане;
3. методите за изпитване на основните характеристики на аерозолните флакони.
(2) Наредбата не се прилага за:
1. аерозолни флакони с обем, по-малък от 50 ml;
2. метални аерозолни флакони с обем, по-голям от 1000 ml;
3. стъклени аерозолни флакони, защитени с пластмасово покритие или с друга трайна защита, с обем, по-голям от 220 ml, както и пластмасови аерозолни флакони, които не се раздробяват при избухване, с обем, по-голям от 220 ml;
4. незащитени стъклени аерозолни флакони с обем, по-голям от 150 ml, както и пластмасови аерозолни флакони, които могат да се раздробят при избухване, с обем, по-голям от 150 ml.

Чл. 2.
(1) Комисията за защита на потребителите (КЗП) не може да забрани или да ограничи продажбите на аерозолни флакони на основание на наредбата, ако те удовлетворяват изискванията, определени в нея.
(2) Комисията за защита на потребителите може временно да забрани продажбата на един или повече аерозолни флакони в страната, когато въз основа на независими данни установи, че те представляват заплаха за безопасността или здравето на потребителите, независимо че удовлетворяват изискванията на наредбата.

Раздел II
Общи изисквания към етикетирането на аерозолните флакони

Чл. 3.
(1) Лицата, които пускат на пазара аерозолни флакони, са длъжни да ги етикетират съгласно изискванията на наредбата.
(2) Търговците са длъжни да продават само аерозолни флакони, етикетирани в съответствие с разпоредбите на наредбата.

Чл. 4. Етикетът на всеки аерозолен флакон трябва да съдържа следните данни:
1. наименованието и адреса или търговската марка на лицето, което пуска на пазара аерозолните флакони;
2. означения, които дават възможност да се идентифицира партидата;
3. символът "3" (обърнат епсилон), удостоверяващ съответствието с изискванията на наредбата;
4. надпис: "Съд под налягане: да се предпазва от пряка слънчева светлина и да не се подлага на въздействие на температури, превишаващи 50 °С. Да не се пробива или изгаря дори и след употреба.";
5. надпис за допълнителни предпазни мерки, предупреждаващи за специфични опасности за потребителя при употреба на продукта;
6. нетно съдържание като маса и като обем.

Чл. 5. В случаите, когато аерозолният флакон е със запалимо съдържание, на етикета трябва да се поставят и:
1. съответните символи и знаци за опасност по чл.33 от Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати, приета с Постановление № 316 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г. и бр. 50 и 57 от 2005 г.), предупреждаващи, че веществата и препаратите, съдържащи се в аерозолния флакон, включително пропелантът, са запалими;
2. съответните стандартни рискови фрази, определени съгласно критериите за класифициране и етикетиране на приложение № 2 към Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати;
3. надпис: "Да не се пръска срещу открит пламък или всякакъв нажежен материал";
4. надпис: "Да се държи на разстояние от запалителни източници - Да не се пуши";
5. надпис: "Да се пази от деца".

Чл. 6.
(1) Когато лицето, отговорно за пускането на пазара на аерозолни флакони, притежава резултати от изпитвания и други данни, удостоверяващи липсата на риск от запалване при нормални или предвидими условия на употреба на аерозолни флакони със запалимо съдържание (Х), се допуска информацията по чл. 5 да бъде заменена с обозначение за количеството запалим материал, съдържащ се в аерозолния флакон, чрез следния предупредителен надпис: "Х % от масата на съдържанието е запалима".
(2) Резултатите и данните по ал. 1 се предоставят на контролните органи.
(3) (В сила от 1 януари 2007 г.) Лицето, отговорно за пускането на пазара на аерозолни флакони, предоставя копие от документите по ал. 1 на контролните органи на държавите - членки на Европейската общност, при поискване.

Чл. 7. Допуска се информацията по чл. 4 и 5 да бъде нанесена на отделен, прикрепен към аерозолния флакон, етикет, когато размерите на аерозолния флакон са малки и обемът му е не по-голям от 150 ml.

Чл. 8.
(1) Надписите при етикетирането на аерозолните флакони трябва да бъдат на български или и на български език.
(2) Надписите при етикетирането трябва да бъдат видими и неизтриваеми.

Чл. 9. На етикета може да се нанася и допълнителна информация, изисквана по реда на други нормативни актове.

Чл. 10. При етикетирането на аерозолни флакони не трябва да се използват маркировка или надписи, които могат да бъдат възприети като символа "3" (обърнат епсилон).

Раздел III
Общи и специфични изисквания към аерозолните флакони

Чл. 11. Напълнените аерозолни флакони при нормални условия на употреба и съхранение трябва да отговарят на изискванията, посочени в приложение № 1.

Чл. 12.
(1) Пулверизаторът трябва да осигурява херметичното затваряне на аерозолния флакон при нормални условия на транспорт и съхранение.
(2) Пулверизаторът трябва да бъде защитен, например с капак, за да е предпазен от всякакво отваряне по невнимание и при повреда.

Чл. 13. Механичната устойчивост на аерозолните флакони не трябва да се намалява под въздействие на съдържащите се в тях вещества дори и при продължително съхранение.

Чл. 14.
(1) Методите за изпитване на аерозолните флакони са посочени в приложение № 2.
(2) Лицата, които пускат на пазара аерозолни флакони, трябва да гарантират съответствието им с изпитванията по ал. 1.

Чл. 15. Запалимостта и точката на възпламеняване на съдържанието на флакона се определят чрез специфични методи, посочени в част А на приложение № 3 към Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати.

Раздел IV
Комуникация с Европейската комисия и компетентните органи на държавите членки
(В сила от 1 януари 2007 г.)

Чл. 16.
(1) Комисията за защита на потребителите незабавно информира Европейската комисия (ЕК) и компетентните органи на държавите членки за взетите решения по чл. 2, ал. 2.
(2) Към уведомленията по ал. 1 КЗП прилага и мотивирано основание за взетите решения.

Чл. 17. При становище от страна на ЕК за необходимост от изменения в законодателството на Европейската общност (Директива 75/324/ЕЕС) КЗП прилага решението си по чл. 2, ал. 2 до влизането в сила на измененията.

Раздел V
Административнонаказателни разпоредби

Чл. 18. За нарушаване разпоредбите на наредбата на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и на юридическите лица - имуществена санкция съгласно чл.198 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Чл. 19. В случаите, когато контролните органи констатират нарушение на разпоредбите на наредбата, разходите по направените анализи и експертизи са за сметка на лицата, пуснали продуктите на пазара.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Аерозолни флакони" са флакони, неподлежащи на вторична употреба, изработени от метал, стъкло или пластмаса, съдържащи сгъстен газ, втечнен или разтворен под налягане, със или без течност, паста или пудра, снабдени с механизъм за разпръскване, даващ възможност за разпръскване на твърди или течни частици, като суспензия във вид на газ, пяна, паста, пудра или течност.
2. "Етикетиране" е нанасянето на необходимите информация и обозначения по наредбата чрез отпечатване върху продукта или чрез използване на прилепен или прикрепен етикет.
3. "Налягане" е вътрешното налягане, изразено с единица "бар" (bar) (относително налягане).
4. "Изпитвателно налягане" е налягането, на което може да бъде подложен празен аерозолен флакон в продължение на 25 секунди без изтичане или в случая на метални или пластмасови флакони - без видими или постоянни изкривявания, с изключение на метални флакони с незначителна симетрична деформация на основата или деформация на профила на горната обвивка.
5. "Налягане на избухване" е минималното налягане, което предизвиква избухването или разкъсването на аерозолния флакон.
6. "Обща вместимост на флакона" е обемът в милилитри на отворен флакон до ръба на отваряне.
7. "Нетна вместимост" е обемът в милилитри на напълнен и затворен аерозолен флакон.
8. "Обем на течната фаза" е обемът на негазообразните фази в напълнен и затворен аерозолен флакон.
9. "Условия на изпитване" са стойностите на изпитвателното налягане и налягането на избухване, определени хидравлично при 20 °C ± 5 °C.
10. "Запалимо съдържание" са съдържащите се във флакона вещества и препарати, съответстващи на критериите за категориите "изключително запалими", "силно запалими" и "запалими", определени в приложение № 2 към Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.12, т. 1 от Закона за защита на потребителите и въвежда разпоредбите на Директива 75/324/ЕС (изменена с Директива 94/1/ЕС и с Регламент 807/2003).

§ 3. Контролът по прилагането на наредбата се възлага на Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и енергетиката, на нейните регионални структури и на звената за защита на потребителите към общинската администрация по реда на глава десета "Контрол" от Закона за защита на потребителите.

§ 4. Наредбата влиза в сила от 10 юни 2006 г. с изключение на чл. 6, ал. 3 и на раздел IV, които влизат в сила от 1 януари 2007 г.

Приложение № 1
към чл. 11

Специфични изисквания към аерозолните флакони

1. Специфични изисквания към метални аерозолни флакони
1.1. Вместимост
Общата вместимост на тези флакони не може да превишава 1000 ml.
1.1.1. Изпитвателно налягане на флакона:
a) за флакони, напълнени под налягане, по-малко от 6,7 bar при 50 °C, изпитвателното налягане трябва да бъде не по-малко от 10 bar;
б) за флакони, напълнени под налягане не по-малко от 6,7 bar при 50 °C, изпитвателното налягане трябва да бъде с 50 % по-голямо от вътрешното налягане при 50 °C.
1.1.2. Съдържание
Налягането на аерозолния флакон не трябва да превишава 12 bar при 50 °C независимо от вида на използвания за пълнене газ.
1.1.3. Обем на течната фаза
Обемът на течната фаза при 50 °C не трябва да превишава 87 % от нетната вместимост. За флакони с вдлъбната основа, която изпъква преди избухване, обемът на течната фаза при 50 °C може да бъде и 95 % от нетната вместимост.

2. Специфични изисквания към стъклени аерозолни флакони
2.1. Флакони с пластмасово покритие или трайно защитени флакони. Флакони от този тип могат да бъдат използвани за напълване със сгъстени, втечнени или разтворени газове.
2.1.1. Вместимост
Общата вместимост на такива флакони не трябва да надвишава 220 ml.
2.1.2. Покритие
Покритието трябва да бъде предпазна обвивка от пластмаса или друг подходящ материал, предназначен да предпазва от летящи стъклени частици при случайно счупване на флакона, и трябва да бъде конструирано така, че да не се получават летящи стъклени частици, ако напълнен аерозолен флакон се пусне от височина 1,8 m при температура 20 °C върху бетонова настилка.
2.1.3. Изпитвателно налягане на флакона:
a) флаконите, използвани за пълнене със сгъстен или разтворен газ, трябва да издържат изпитвателно налягане не по-малко от 12 bar;
б) флаконите, използвани за пълнене с втечнен газ, трябва да издържат изпитвателно налягане не по-малко от 10 bar.
2.1.4. Съдържание:
a) за аерозолни флакони, напълнени със сгъстен газ, не се изисква да издържат налягане, по-голямо от 9 bar при 50 °C;
б) за аерозолни флакони, напълнени с разтворен газ, не се изисква да издържат налягане, по-голямо от 8 bar при 50 °C;
в) за аерозолни флакони, съдържащи втечнен газ или смеси от втечнен газ, не се изисква да издържат налягане при 20 °C по-голямо от това, посочено в таблицата:

Обща вместимост
(в ml)
Процентно съдържание на втечнен газ в масата на общата смес
20 % 50 % 80 %
50 до 80 3,5 bar 2,8 bar 2,5 bar
> 80 до 160 3,2 bar 2,5 bar 2,2 bar
> 160 до 220 2,8 bar 2,1 bar 1,8 bar

В таблицата са показани граничните стойности на налягането, разрешено при 20 °C, в зависимост от процентното съдържание на газ. Граничните стойности за друго процентно съдържание на газ, които не са показани в таблицата, се определят чрез екстраполиране.
2.1.5. Обем на течната фаза
Обемът на течната фаза на пълен аерозолен флакон при 50 °C не трябва да превишава 90 % от нетната вместимост.
2.2. Незащитени стъклени флакони
Аерозолни незащитени стъклени флакони трябва да се пълнят само с втечнени или разтворени газове.
2.2.1. Вместимост
Общата вместимост на тези флакони не трябва да превишава 150 ml.
2.2.2. Изпитвателно налягане на флакона
Изпитвателното налягане на флакона трябва да бъде не по-малко от 12 bar.
2.2.3. Съдържание:
a) за аерозолни флакони, напълнени с разтворен газ, не се изисква да издържат на налягане, по-голямо от 8 bar при 50 °C;
б) за аерозолни флакони, съдържащи втечнен газ, не се изисква да издържат налягане при 20 °C по-голямо от това, посочено в таблицата:

Обща вместимост
(в ml)
Процентно съдържание на втечнен газ в масата на общата смес
20 % 50 % 80 %
50 до 70 1,5 bar 1,5 bar 1,25 bar
> 70 до 150 1,5 bar 1,5 bar 1 bar

В таблицата са показани граничните стойности на налягането, разрешено при 20 °C, в зависимост от процентното съдържание на втечнен газ. Граничните стойности за друго процентно съдържание на газ, които не са показани в таблицата, се определят чрез екстраполиране.
2.2.4. Обем на течната фаза Обемът на течната фаза на аерозолен флакон, напълнен с втечнен или разтворен газ, не трябва да превишава 90 % от нетната вместимост при 50 °C.

3. Специфични изисквания към пластмасови аерозолни флакони.
3.1. Пластмасови аерозолни флакони, които могат да се раздробят при избухване, трябва да отговарят на изискванията за незащитени стъклени аерозолни флакони.
3.2. Пластмасови аерозолни флакони, които не се раздробяват при избухване, трябва да отговарят на изискванията за стъклени аерозолни флакони със защитно покритие.

Приложение № 2
към
чл. 14, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 76 от 2006 г. – в сила от 01.11.2006 г.)

Методи за изпитване на аерозолни флакони

1. Изисквания
1.1. Хидравлично изпитване на празни флакони
1.1.1. Метални, стъклени или пластмасови аерозолни флакони трябва да издържат изпитванията с хидравлично налягане, както е посочено в т. 1.1.1, 2.1.3 и 2.2.2 от приложение № 1.
1.1.2. (Изм., ДВ, бр. 76 от 2006 г. – в сила от 01.11.2006 г.) Метални флакони, които са показали асиметрични или значителни деформации или други подобни дефекти, се бракуват. Допуска се наличие на незначителна симетрична деформация на основата или деформация на профила на горната обвивка, когато флаконът е издържал изпитването на избухване.
1.2. Изпитване на избухване за празни метални флакони
Лицето, което пуска аерозолните флакони на пазара, трябва да гарантира, че налягането на избухване е поне с 20 % по-голямо от посоченото изпитвателно налягане.
1.3. Изпитване на падане на защитени стъклени флакони
Производителят трябва да гарантира, че флаконите удовлетворяват изпитвателните изисквания, посочени в т. 2.1.2 от приложение № 1.
1.4. Индивидуален контрол на пълни аерозолни флакони
1.4.1. Всеки пълен аерозолен флакон трябва да се потопи във водна баня. Температурата на водата и продължителността на потапяне трябва да бъдат такива, че да позволят:
а) съдържанието на аерозолния флакон да достигне постоянна температура 50 °C, или
б) налягането в аерозолния флакон да достигне изискваната стойност за неговото съдържание при постоянна температура 50 °C.
1.4.2. За всеки аерозолен флакон, показващ видими постоянни деформации или изтичане, се счита, че не удовлетворява изискванията и трябва да се бракува.
1.4.3. Допуска се използването и на други методи за изпитване, които осигуряват резултати, еквивалентни на резултатите, постигнати по метода на водната баня.
1.4.4. Отговорност за достоверността на методите по т. 1.4.3 носи лицето, което пуска флаконите на пазара.

2. Контролни изпитвания
2.1. Изпитване на празен флакон
Прилага се изпитвателно налягане за 25 s на 5 флакона, произволно избрани от хомогенна партида от 2500 празни флакона, т. е. произведени от един и същ материал при едни и същи условия на производствения процес, или от партида, състояща се от продукция, произведена за 1 час.
Ако някой от тези флакони не издържи изпитването, на същото изпитване се подлагат други десет произволно избрани флакона от същата партида.
Ако някой от допълнителните аерозолни флакони не издържи изпитването, цялата партида се приема за негодна за употреба и се бракува.
2.2. Изпитвания на пълни аерозолни флакони
Контролни изпитвания за херметичност се провеждат чрез потапяне на представителна извадка от пълни аерозолни флакони във водна баня. Температурата на водата и времето за потапяне трябва да бъдат такива, че да осигурят достигането на постоянна температура 50 °C на съдържанието на аерозолните флакони за времето, което се изисква с цел гарантиране невъзможност за избухвания или разкъсвания.
Всяка партида от аерозолни флакони, която не е издържала тези изпитвания, се приема за негодна за употреба и се бракува.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив