Наредба за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерството на външните работи (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 11

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.03.2005

Раздел първи
Общи положения

Чл. 1. Тази наредба определя реда за издаване и категориите лица, които имат право да ползуват дипломатически и служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи.

Чл. 2. Ползуването на дипломатически и служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, се осъществява в съответствие с реда, предвиден в тази наредба, при спазване изискванията на Закона за задграничните паспорти и Правилника за неговото прилагане.

Раздел втори
I. Дипломатически паспорти

Чл. 3. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 1991 г., доп., бр. 25 от 1992 г., бр. 74 от 1992 г., бр. 103 от 1992 г., бр. 48 от 1993 г., бр. 13 от 1996 г., бр. 21 от 1996 г., бр. 63 от 1996 г., изм., бр. 41 от 1997 г., бр. 10 от 1998 г.) Министерството на външните работи издава дипломатически паспорти на: 1. президента и вицепрезидента на Република България; 2. председателя на Народното събрание, неговите заместници и народните представители; 3. министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите и главните секретари на министерствата; 4. членовете на Конституционния съд; 5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 20 от 1998 г.) председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор, директора на Националната следствена служба и техните заместници; 6. управителя и подуправителите на Българската народна банка и председателя на Сметната палата; 7. началника и първия заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия, началниците на главните щабове на видовете въоръжени сили и началника на управление "Контрол на въоръжението"; 8. областните управители и кмета на София; 9. началниците на кабинетите на президента, вицепрезидента и министър-председателя, главния административен секретар и секретарите на президента, главния секретар на Народното събрание, председателите на комитети при Министерския съвет и ръководителите на Агенцията за приватизация и на Агенцията за чуждестранни инвестиции, началниците на функционални отдели на Министерския съвет, началниците на протоколни служби на президента, Народното събрание и Министерския съвет; 10. ръководителите на Националната разузнавателна служба и на Националната служба за охрана, началника на Военното разузнаване и директорите на националните служби на Министерството на вътрешните работи; 11. служителите с дипломатически ранг в Министерството на външните работи и в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, в постоянните представителства при ООН и други международни организации и ръководителите на търговско-икономическите служби в чужбина; 12. служителите в Националната служба за охрана и дипломатическите куриери в Министерството на външните работи, когато изпълняват служебните си функции в чужбина; 13. (изм. и доп. - ДВ, бр. 20 от 1998 г.) президента и вицепрезидента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на външните работи и членовете на Конституционния съд след изтичане на пълномощията им, ако не заемат длъжност по т. 1 - 12.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 1991 г., бр. 10 от 1998 г., доп., бр. 20 от 1998 г., частично отменена в частта относно заместниците на лицата по т. 5 на чл. 3 - Решение на ВАС, бр. 152 от 1998 г.) Министерството на външните работи издава дипломатически паспорти на членовете на семействата на лицата, посочени в чл. 3, т. 1, 2, 3, 4, 5 и 11, с изключение на заместник-министрите, главните секретари на министерствата и заместниците на лицата по т. 5. Членовете на семействата могат да ползват дипломатическите паспорти, когато пътуват заедно с посочените лица. Това ограничение не се отнася за случаите, когато служителите по чл. 3, т. 11 са на задгранична работа. (2) Членове на семействата са съпрузите (съпругите) и ненавършилите пълнолетие деца. (3) За служителите с дипломатически ранг на задгранична работа по изключение се допуска издаване на дипломатически паспорти на техните неженени (неомъжени) деца до навършване на 25 години, ако продължават образованието си (средно или висше), като за младежите, подлежащи на военна служба, се изисква и съгласие на органите на Министерството на отбраната.

II. Служебни паспорти

Чл. 5. Министерството на външните работи издава служебни паспорти на: 1. (нова - ДВ, бр. 92 от 1991 г., доп., бр. 103 от 1992 г., изм., бр. 48 от 1993 г., доп., бр. 13 от 1996 г., изм., бр. 10 от 1998 г., бр. 20 от 1998 г.) съветниците и началниците на отдели в администрацията на президента, в Народното събрание и в Министерския съвет; членовете на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; членовете на Сметната палата; заместниците на лицата по чл. 3, т. 10; заместник-председателите на комитети при Министерския съвет, ръководителите и заместник-ръководителите на агенции, с изключение на ръководителите на Агенцията за приватизация и на Агенцията за чуждестранни инвестиции, и началниците на структурни звена в министерствата, осъществяващи международна дейност; председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията по ценните книжа и фондовите борси; служители в протоколните служби на президента, Народното събрание и Министерския съвет, включени в състава или придружаващи официални делегации; военните наблюдатели, експерти и инспектори; членовете на управителния съвет на Българската народна банка; председателя на Българската академия на науките; служителите в българските културно-информационни центрове в чужбина; патриарха на Българската православна църква; генералните директори на Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция; служители на авиоотряд № 28 по предварително утвърден списък. 2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 92 от 1991 г.) служителите без дипломатически ранг, назначени на работа в дипломатическите и консулските представителства и в търговско-икономическите служби на Република България в чужбина, в постоянните представителства на Република България при ООН и други международни организации, и членовете на семействата им; 3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 92 от 1991 г.) служителите на Министерството на външните работи без дипломатически ранг, временно командировани в чужбина; 4. (нова - ДВ, бр. 4 от 1993 г.) военнослужещите от българския контингент в операциите на ООН по поддържане на мира.

Раздел трети
Заключителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1998 г.) Дипломатическите и служебните паспорти, издадени на отменено или отпаднало основание, подлежат на връщане и унищожаване в срок до 30 дни след отменянето или отпадането на основанието. След изтичането на този срок Министерството на външните работи уведомява писмено Министерството на вътрешните работи за невърнатите дипломатически и служебни паспорти, които следва да бъдат иззети на граничните контролно-пропускателни пунктове.

§ 2. Изпълнението на тази наредба се възлага на министъра на външните работи, който издава инструкция за нейното прилагане.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив