Наредба за изискванията към напитките от плодове

МС

Държавен вестник брой: 94

Година: 2002

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят изискванията към производителите, търговците и вносителите относно наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на сок от плодове, сок от плодове на база концентрат, концентриран сок от плодове, сух сок от плодове или сок от плодове на прах и нектар от плодове, предназначени за консумация от човека, наричани по-нататък "напитките от плодове".
(2) Наредбата не се отнася за напитки, получени от домати.

Раздел II
Изисквания към наименованията, състава и характеристиките на напитките от плодове

Чл. 2.
(1) Наименованието "сок от плодове" се използва за неферментирал продукт, получен от здрави, узрели, пресни, охладени или замразени плодове, от един или повече видове плодове, смесени заедно, с типичните за сока на плода, от който е получен, цвят, аромат и вкус.
(2) Ароматът, пулпът и клетките на плодове, които са отделени при процеса на преработка, могат да бъдат възстановени в сока.
(3) Сок от цитрусови плодове се приготвя от ядивната, месестата част на плода.
(4) Сок от зелени лимони (limа) може да се приготви от цели плодове, при условие че се прилага технология, при която относителният дял на кората е намален до минимум.

Чл. 3.
(1) Наименованието "сок от плодове на база концентрат" се използва за продукт, получен чрез прибавяне към концентриран сок от плодове на екстрахираната при процеса на концентрация вода, както и възстановяване на ароматите и когато е подходящо - на пулпа и клетките, отделени от плодовия сок или от плодов сок от същия вид при процеса на концентрация.
(2) Прибавената вода по ал. 1 трябва да има органолептични, химични и микробиологични характеристики, които осигуряват запазването на основните характеристики на плодовия сок.
(3) Полученият сок от плодове по ал. 1 трябва да има органолептични и аналитични показатели, еквивалентни на показателите на сок от плодове по чл. 2, получен от същия вид плодове.

Чл. 4. Наименованието "концентриран сок от плодове" се използва за продукт, получен от плодов сок от един или повече видове плодове чрез отстраняване с физически методи на определена част от водното му съдържание. Когато концентрираният сок от плодове е предназначен за директна консумация, трябва да се отстрани най-малко 50 на сто от водното съдържание на плодовия сок.

Чл. 5. Наименованието "дехидратиран сок от плодове" или "сок на прах от плодове" се използва за продукт, получен от сок от плодове от един или повече видове плодове чрез пълно отстраняване с физически методи на водното съдържание.

Чл. 6.
(1) Наименованието "нектар от плодове" се използва за неферментирал продукт, получен чрез добавяне на вода и захари и/или мед към напитките от плодове по чл.2 - 5, към плодово пюре или към смес от тези продукти, която отговаря на изискванията, посочени в приложението.
(2) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2004 г.) Към нектарите от плодове може да се добавя захар и/или мед в количество до 20 на сто от общата маса на готовия нектар.
(3) Когато нектарите от плодове се произвеждат без добавена захар или с намалено енергийно съдържание, захарите могат да се заменят изцяло или частично от подсладители, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).
(4) Плодовете, посочени в раздели II и III на приложението, могат да се използват самостоятелно или като смес за производството на нектари от плодове без добавяне на захар, мед и/или подсладители, когато тяхното естествено високо съдържание на захари позволява това.

Чл. 7. При производството на напитки от плодове могат да се добавят витамини и минерални вещества при спазване на Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните (ДВ, бр. 53 от 2001 г.).

Чл. 8.
(1) Възстановените в соковете от плодове по чл. 2 аромат, пулп и клетки трябва да са същите, които са били отделени от сока по време на производството му.
(2) Възстановените в сок от плодове на база концентрат аромат, пулп и клетки могат да бъдат и от сок от плодове от същия вид.

Чл. 9. Възстановяването на соли на винена киселина се разрешава само в сок от грозде.

Чл. 10.
(1) При производството на напитки от плодове по чл. 2 - 5, с изключение на напитките, получени от круши или грозде, се разрешава прибавянето на захари с цел:
1. регулиране на киселия вкус, при което количеството на добавените захари е не повече от 15 g на литър сок от сухото вещество;
2. подслаждане, при което количеството на добавените захари е не повече от 150 g на литър сок от сухото вещество.
(2) Общото количество на добавените захари по ал. 1 не трябва да надвишава 150 g на литър сок от сухото вещество.

Чл. 11. За регулиране на киселия вкус на напитки от плодове се разрешава прибавянето на лимонов сок и/или концентриран лимонов сок в количество не повече от 3 g на литър, изразено като безводна лимонена киселина.

Чл. 12. В напитките от плодове се разрешава използването като съставка на въглероден диоксид.

Чл. 13. Не се допуска към един и същ сок от плодове да се прибавят едновременно захари и лимонов сок, концентриран или не, или подкиселяващи вещества, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните.

Чл. 14.
(1) При производството на напитки от плодове се разрешават:
1. следните технологични практики:
а) механични екстракционни процеси;
б) екстракция чрез физически процеси, включително екстракция с вода (дифузия) на ядивната част на плода, с изключение на грозде, за производство на концентрирани сокове от плодове, при условие че така получените концентрирани плодови сокове отговарят на изискванията по чл. 2 и 3;
в) десулфитиране с механични процеси при производството на сок от грозде, сулфитирано със серен диоксид, при условие че общото количество серен диоксид в готовия сок е не повече от 10 mg на литър;
2. използването на следните вещества:
а) пектолитични ензими;
б) протеолитични ензими;
в) амилолитични ензими;
г) желатин за хранителни цели;
д) танини;
е) бентонит;
ж) силициев аерогел;
з) въглен;
и) химически инертни спомагателни средства и агенти за утаяване и филтрация, като перлит, целулоза, неразтворим полиамид, поливинилполипиролидон и полистирол;
к) химически инертни спомагателни средства за абсорбция, които се използват за намаляване съдържанието на лимоноид и нарингин в цитрусов сок, без да се засягат значително лимоноидните глюкозиди, киселина, захари (включително олигозахариди) или съдържанието на минерали.
(2) Използваните филтрационни и абсорбиращи носители и преципитиращи вещества по ал. 1, т. 2, букви "и" и "к" трябва да отговарятна изискванията на Наредба № 24 от 2001 г. за хигиенните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (обн., ДВ, бр. 56 от 2001 г.; изм., бр. 13 от 2002 г.) и Наредба № 1 от 2002 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 13 от 2002 г.).

Чл. 15.
(1) Използваните захари при производството на напитки от плодове по чл. 2, 3 и 6 трябва да отговарят на изискванията на Наредбата за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека, приета с Постановление № 209 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 89 от 2002 г.).
(2) При производството на нектари от плодове се използват и захари, получени от плодове и фруктозен сироп.
(3) При производството на сокове от плодове на база концентрати се използват захари по ал. 1 и фруктозен сироп.
(4) Използваните при производството на сокове от плодове по чл. 2 захари и фруктозен сироп трябва да са с водно съдържание по-малко от 2 на сто.

Чл. 16. Използваният при производството на напитки от плодове пчелен мед трябва да отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, приета с Постановление № 196 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 85 от 2002 г.).

Раздел III
Изисквания към етикетирането на напитките от плодове

Чл. 17. Предлаганите на пазара напитки от плодове се обозначават с наименованията по чл. 2, когато отговарят на изискванията по раздел II.

Чл. 18. Предлаганите на пазара напитки от плодове се етикетират съгласно изискванията на Наредбата за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.).

Чл. 19. Когато напитката от плодове е получена от един вид плод, в наименованието й думата "плодове" може да се замени с името на плода.

Чл. 20.
(1) Към наименованието на напитките от плодове, които са произведени от два или повече видове плодове, с изключение на случаите, при които лимоновият сок е използван като подкиселител съгласно чл. 11, се добавят имената на използваните плодове, изброени в низходящ ред, съобразно количеството на вложените сокове или пюрета от тях.
(2) Когато напитката от плодове е произведена от три или повече видове плодове, се допуска вместо изброяването на имената на използваните плодове да се използва изразът "няколко вида плодове" или друг еднозначен термин или да се посочи броят на вложените плодове.

Чл. 21. Наименованието на напитка от плодове, която е подсладена чрез добавяне на захари, трябва да включва думата "подсладена" или "с добавена захар", както и максималното количество на добавената захар, изчислено като сухо вещество и изразено в грам на литър (g/l).

Чл. 22. Технологично необходимите вещества за възстановяване на първоначалното състояние на напитките от плодове могат да не се включват в обявения върху етикета списък на съставките.

Чл. 23. Когато към сока от плодове са добавени пулп или клетки, това се означава при етикетирането.

Чл. 24. При етикетирането на концентриран сок от плодове, който не е предназначен за предлагане на крайния потребител, се отбелязват наличието и количеството на добавените захари, лимонов сок или подкиселяващи агенти, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните. Тази информация се нанася върху етикета, трайно прикрепен към опаковката, или в придружаващата документация.

Чл. 25.
(1) При етикетирането на смес от сок от плодове и сок от плодове на база концентрат и на нектар от плодове, произведен отчасти или изцяло от един или повече концентрирани продукти, върху етикета се изписват изразите "произведен от концентрат(и)" или "произведен отчасти от концентрат(и)" в зависимост от случая.
(2) Информацията по ал. 1 трябва да е разположена до наименованието на напитката от плодове, да е изписана четливо и да се вижда ясно.

Чл. 26. При етикетирането на нектари от плодове минималното съдържание на сок от плодове, пюре от плодове или смес от тях се обозначава чрез израза: "съдържание на плодове: "минимум ... %". Тази информация се нанася на едно зрително поле с наименованието на нектара.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Плодово пюре" е неферментирал продукт, получен чрез прекарване на ядивната (месестата) част на цял или обелен плод през сито, без да се отстранява сокът.
2. "Концентрирано плодово пюре" е продукт, получен чрез отстраняване на определена част от водното съдържание на плодово пюре с физически методи.
3. "Пулп или клетки" са продукти, получени от месестата част на плод от един и същ вид, без отстраняване на сока, като за цитрусовите плодове това са соковите торбички от сърцевината на плода.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата влиза в сила от 12 юли 2003 г.

§ 3. Забранява се продажбата на напитки от плодове, които не отговарят на изискванията на наредбата, след 12 юли 2004 г. Напитките от плодове, които се намират на пазара към тази дата и са били етикетирани преди 12 юли 2004 г., могат да се продават до изчерпването им от пазара.

§ 4. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол.

§ 5. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

Приложение
към
чл. 6, ал. 1

Изисквания към нектари от плодове

Нектар от плодове Минимално съдържание на сок и/или пюре (% от обема на крайния продукт)
I. От плодове с кисел сок, безвкусни в натурално състояние
Плод от пасифлора 25
Solanum quitonese > 25
Касис 25
Бяло френско грозде 25
Червено френско грозде 25
Цариградско грозде 30
Hippophae 25
Трънкосливка 30
Сливи 30
Quetsches (вид сливи) 30
Калинки 30
Шипка 40
Кисели череши 35
Други череши 40
Боровинки 40
Плодове на бъз 50
Малини 40
Кайсии 40
Ягоди 40
Къпини 40
Черни боровинки 30
Дюли 50
Лимони и зелени лимони 25
Други плодове от тази категория 25
II. Нискокиселинни, месести или силно ароматни плодове със сок, безвкусен в натурално състояние
Манго 25
Банани 25
Гуава 25
Папая 25
Лихниси 25
Неаполитански мушмули 25
Annona muricata 25
Волско сърце или Annono reticulata 25
Захарни ябълки 25
Нар 25
Плодове на Anacardium occidentale 25
Испански сливи 25
Spondia tuberosa aroda 25
Други плодове от тази категория 25
III. Плодове със сок, вкусен в натурално състояние
Ябълки 50
Круши 50
Праскови 50
Цитрусови плодове, с изключение на лимоните и зелените лимони 50
Ананас 50
Други плодове от същата категория 50
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив