Наредба за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, извършвана от основния пощенски оператор (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 62

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 16.07.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят правилата за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, извършвани от основния пощенски оператор-Търговско дружество "Български пощи", както и условията и редът за договаряне на цени, различни от определените по реда на наредбата.

Чл. 2. Универсалната пощенска услуга включва услугите по чл.34 от Закона за пощенските услуги.

Раздел II
Правила за образуване на цените

Чл. 3. При образуването на цените на услугите по чл. 2 основният пощенски оператор спазва принципите, определени в чл.66, ал. 2 от Закона за пощенските услуги.

Чл. 4. Основният пощенски оператор определя цените на услугите по чл. 2 на базата на безспорно доказани, необходимо присъщи разходи за: материали, външни услуги, амортизации, работни заплати, социални осигуровки, социални надбавки и други.

Чл. 5.
(1) Цените на услугите за вътрешната универсална пощенска услуга се определят, както следва:
1. за стандартните кореспондентски пратки, нестандартните кореспондентски пратки, печатните произведения и малките пакети-в зависимост от теглото на пратките;
2. за колетните пратки-в зависимост от теглото, от местоназначението и от размерите на пратките;
3. за паричните преводи-в зависимост от сумите по преводите.
(2) Цените на услугите по ал. 1, т. 1 и 3 са еднакви за територията на страната.

Чл. 6. Цените на услугите за международната универсална пощенска услуга се определят, както следва:
1. за стандартните кореспондентски пратки, нестандартните кореспондентски пратки, печатните произведения и малките пакети- в зависимост от теглото на пратките и от начина на пренасянето им;
2. за колетите-в зависимост от вида, от теглото, от начина на пренасяне, от зоната, в която се намира страната на местоназначение, както и от актовете на Всемирния пощенски съюз.

Чл. 7. За допълнителната услуга "препоръка" се определя една цена за вътрешните пратки и друга цена за международните пратки.

Чл. 8.
(1) Цените за допълнителната услуга "обявена стойност" за вътрешните пощенски пратки се определят в зависимост от размера на обявената стойност и са еднакви за цялата страна.
(2) Цените за допълнителната услуга "обявена стойност" за международните пощенски пратки се определят в зависимост от размера на обявената стойност и в съответствие с актовете на Всемирния пощенски съюз.

Чл. 9.
(1) Цената за вътрешните и международните кореспондентски пратки, за печатните произведения и за малките пакети се диференцира по теглови стъпки.
(2) Цената за допълнителната услуга "обявена стойност" за вътрешните и международните пощенски пратки се диференцира в зависимост от диапазона на сумите на обявената стойност.
(3) Цената за паричните преводи се диференцира в зависимост от диапазона на сумите на преводите.

Чл. 10. Цените на услугите трябва да осигуряват на основния пощенски оператор постепенно достигане до 31 декември 2005 г. до 15 на сто средна печалба общо за универсалната пощенска услуга.

Чл. 11. Цените, образувани по реда на предходните членове, се съобразяват с нормативите за качество, определени със заповедта на министъра на транспорта и съобщенията по чл.13, т. 3 от Закона за пощенските услуги.

Чл. 12.
(1) Основният пощенски оператор определя конкретни цени на услугите в съответствие с принципите и правилата по предходните членове и ги представя заедно с документите по образуването им на министъра на транспорта и съобщенията за съгласуване.
(2) Министърът на транспорта и съобщенията в срок до 14 дни съгласува предложените цени, ако те отговарят на принципите и правилата по наредбата, или ги връща за привеждането им в съответствие с тях. При връщането на цените министърът на транспорта и съобщенията дава конкретни указания, които са задължителни за основния пощенски оператор.

Чл. 13.
(1) Основният пощенски оператор може да предлага промени на цените на период не по-малък от 6 месеца, при условие че има изменение на разходите за дейността на универсалната пощенска услуга за периода от последното изменение на цените, като държи сметка за запазването и стимулирането на потреблението на универсалната пощенска услуга.
(2) Изменението на цените се определя от общия индекс на разходите за дейността на универсалната пощенска услуга и от общия индекс на цените на универсалната пощенска услуга за съответния период.
(3) Общият индекс на разходите за дейността на универсалната пощенска услуга се определя на базата на множествените индекси на разходите по групи и относителните дялове на разходите по групи.
(4) Общият индекс на цените на универсалната пощенка услуга се определя от индекса на цените по групи и от теглата в съответните групи.
(5) Основният пощенски оператор представя необходимата документация за изменението на цените, като задължително включва и разчет за очакваните финансови резултати от въвеждането на предложените цени.
(6) Промените по ал. 1 се извършват при условията и по реда на чл. 12.

Раздел III
Прилагане на цените

Чл. 14.
(1) Цените на пощенските услуги, определени и съгласувани при условията и по реда на раздел II, започват да се прилагат след публикуването им поне в един централен ежедневник.
(2) За осигуряване на постоянна информация основният пощенски оператор обявява цените на видно и достъпно място в пощенските си служби.

Чл. 15.
(1) Цените на пощенските услуги се предплащат от потребителите. Заплащането се извършва в брой, безкасово или чрез пощенски марки в зависимост от определения от основния пощенски оператор начин на заплащане на съответната услуга. За заплащане на международните пощенски услуги могат да се използват и международни купон-отговори.
(2) При използване на пощенски продукти-пощенски карти, пощенски пликове и други с отпечатан върху тях специален знак за цената, заплащането на цената на пощенските услуги се извършва със закупуването на пощенските продукти.

Чл. 16. Основният пощенски оператор може да използва като знак за заплатена цена на пощенските услуги отпечатъци от автомати, таксувачни машини, печатни преси и други съоръжения и технологии за отпечатване или щемпеловане.

Чл. 17. Основният пощенски оператор може да договаря с потребители, които системно изпращат голям брой пощенски пратки, плащането да се извършва в брой или безкасово на определени периоди.

Чл. 18.
(1) Основният пощенски оператор може да договаря с потребители, които системно изпращат голям брой пощенски пратки, цени, различни от определените по реда на наредбата.
(2) Разпоредбата на ал. 1 се прилага при наличието най-малко на едно от следните условия, изпълнени от потребителите преди приемането на пратките от основния пощенски оператор:
1. поставяне на одобрени от министъра на транспорта и съобщенията отпечатъци като знак за платена цена на услугата със собствени автомати, таксувачни машини, печатни преси и други съоръжения и технологии съгласно чл.77, ал. 3 от Закона за пощенските услуги;
2. подготовка на пратките-сортиране, описване и др.;
3. подаване на пратки с еднакви размери, форма или тегло;
4. други конкретни условия, определени от основния пощенски оператор.
(3) В случаите по ал. 1 и 2 основният пощенски оператор определя границите за броя на пратките и за размера на разликите, за които се прилагат цени, различни от определените по реда на наредбата.
(4) Основният пощенски оператор представя информацията по ал. 3 на министъра на транспорта и съобщенията, който при несъгласие дава конкретни указания, задължителни за основния пощенски оператор.
(5) Точният размер на цените по ал. 1 се определя в зависимост от конкретните условия по ал. 2 и 4 и се посочва в договора между основния пощенски оператор и съответния потребител.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1.
(1) До 31 декември 2002 г. основният пощенски оператор при образуването на цените на услугите от резервирания сектор на универсалната пощенска услуга задължително определя междинна теглова стъпка за кореспондентските пратки до 350 г и цена, която не превишава повече от 5 пъти цената за:
1. стандартна вътрешна кореспондентска пратка с тегло до 20 г, прилагана от основния пощенски оператор;
2. стандартна международна въздушна кореспондентска пратка с тегло до 20 г, прилагана от основния пощенски оператор.
(2) За срока по ал. 1 основният пощенски оператор освен счетоводно извършва и аналитично счетоводно отчитане поотделно за резервирания и за нерезервирания сектор на универсалната пощенска услуга съгласно § 6, ал. 1, 3 и 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за пощенските услуги.

§ 2. От 1 януари 2003 г. основният пощенски оператор образува цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга въз основа на системата за бързина съгласно препоръките на Всемирния пощенски съюз.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив