Национален одиторски стандарт № 15 – Събития след балансовата дата и след датата на одиторския доклад

ИДЕС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1998

Орган на издаване: ИДЕС

Дата на обнародване: 06.10.2005

Националният одиторски стандарт № 15 определя основните насоки за действие и отговорностите на одитора по отношение на последващите събития.
1. За целите на стандарта към последващите събития се включват:
1.1. събития, които са настъпили след балансовата дата, но до датата на одиторския доклад - това са всички събития, възникнали в периода между балансовата дата (31 декември) и датата, на която одиторът е подписал своя доклад относно годишния счетоводен отчет. Съгласно Национален одиторски стандарт № 6 - Одиторски доклад относно счетоводния отчет, датата, с която дипломираният експерт-счетоводител подписва доклада си, трябва да бъде датата, до която той е преустановил събирането на данните, необходими му за изпълнение на ангажимента;
1.2. събития, които са настъпили след датата на одиторския доклад - това са всички събития, възникнали след подписване на одиторския доклад, но преди приемането на годишния счетоводен отчет от акционерите (собствениците).
2. При всеки одит дипломираният експерт-счетоводител трябва да извърши достатъчно процедури, за да установи и ако се наложи, да вземе предвид влиянието на последващите събития върху счетоводния отчет и върху одиторския доклад.
3. Във всички случаи на подобни процедури е необходимо одиторът да се съобрази с прилагането от страна на клиента на Национален счетоводен стандарт № 9 - Отчитане на непредвидими събития, настъпили по време на съставянето на счетоводния отчет, и на събития, настъпили след срока на изготвянето му.
4. Дипломираният експерт-счетоводител следва да планира извършването на процедури по установяване на последващи събития и впоследствие да документира изпълнението и резултатите към завършващата фаза на одита.

Събития, които са настъпили след балансовата дата до датата на одиторския доклад

5. Преди да подпише своя доклад, одиторът трябва да извърши процедури по установяване евентуалното действие на събития, които са възникнали след балансовата дата. Тези процедури нямат самостоятелно значение, но са свързани с оформяне на крайното му одиторско мнение.
6. Без да са изброени изчерпателно, посочените по-долу процедури могат да бъдат изпълнени за установяване на влиянието на последващите събития:
разговори с ръководството относно съществени промени, настъпили в дейността на дружеството след балансовата дата;
преглед на протоколите от заседанията на управителните органи, сключени договори, загубени или спечелени арбитражни или съдебни спорове и др.;
преглед за съществени промени в цените на използваните материали и услуги и в произвежданите продукти;
преглед на отчетите, изготвени след датата на баланса;
анализ на отделни балансови пера, чиято промяна след балансовата дата би имала съществено значение върху годишния счетоводен отчет;
допълнително поети задължения или предоставени гаранции;
поява на нови рискови области, които не са били известни до момента на одитора;
съществени промени в счетоводната политика;
настъпили промени в данъчния режим, които се отразяват пряко върху финансовото състояние на дружеството.
7. Ако одиторът установи събития, които имат отношение към представеното в годишния счетоводен отчет, той следва да продължи своите тестове, докато получи достатъчно доказателства, че неговото мнение е формулирано правилно. В случай, че настъпилите събития водят до необходимост от корекции в отчета или до допълнителни оповестявания, одиторът следва да предложи това на ръководството.
8. Одиторът трябва да оформи своето окончателно мнение и да подпише своя доклад, след като съществените събития, установени след балансовата дата, са отразени в годишния отчет или са адекватно оповестени в приложението. При условие, че ръководството откаже да направи това, одиторът следва да модифицира своя доклад в съответния параграф.

Събития, които са настъпили след датата на одиторския доклад

9. Дипломираният експерт-счетоводител не носи отговорност за извършването на процедури по установяване на събития, които са настъпили след датата на одиторския му доклад, но преди той да бъде приет.
10. Ако въпреки това обаче одиторът установи подобни събития или бъде уведомен за това от ръководството, той следва да прецени дали те са съществени по отношение на представеното в годишния счетоводен отчет и изразеното вече одиторско мнение. Той трябва да поиска от ръководството да предприеме съответните действия, така че тези събития да бъдат взети предвид.
11. При условие, че ръководството коригира отчета, одиторът трябва да направи съответните процедури, въз основа на които може да изготви нов доклад върху коригирания отчет. Датата на този одиторски доклад не може да бъде по-ранна от датата, на която е подписан коригираният счетоводен отчет. Одиторът следва да се стреми да извърши процедури по последващи събития възможно най-близко до датата на своя нов доклад.
12. Възможно е ръководството да не нанесе съответните корекции в годишния счетоводен отчет. В този случай, ако одиторът все още не е предал своя одиторски доклад, той следва да модифицира съответния параграф или да откаже да изрази мнение върху представения годишен счетоводен отчет. Ако се окаже, че одиторският доклад е бил вече предаден на клиента, одиторът следва да предприеме такива действия, чрез които да прекрати валидността на своя доклад. Възможно е той да уведоми за това потребителите на информация от годишния счетоводен отчет. Във всички случаи той трябва да получи юридически съвет за своите действия.

Събития, които са настъпили след като годишният счетоводен отчет е приет и публикуван

13. След приемане на годишния счетоводен отчет и одиторския доклад от собствениците дипломираният експерт-счетоводител не е отговорен и не е задължен да проверява каквито и да са новонастъпили събития.
14. В случай, че станат известни факти, които са съществували преди изготвянето на одиторския доклад и знанието им от страна на одитора би довело до изготвяне на доклад с резерви или до отказ от заверка, дипломираният експерт-счетоводител следва да уведоми за това незабавно ръководството.
15. Случаите, които биха могли да настъпят след това, и действията на одитора са аналогични на изложеното в т. 11 и 12 от стандарта. В своя нов одиторски доклад той трябва да направи препратка към изготвените от ръководството нови оповестителни сведения към приложението на годишния счетоводен отчет, в които се изясняват причините за изготвянето на коригиран отчет и нов одиторски доклад. Освен това в новия одиторски доклад изрично следва да се упомене, че това е нов одиторски доклад върху коригиран счетоводен отчет, който преди това е бил приет от акционерите (собствениците).
16. Одиторът следва да потърси юридически съвет във всички случаи, ако ръководството откаже да уведоми заинтересуваните лица, че приетият годишен отчет следва да се коригира и да се изготви нов одиторски доклад към него.
Пример на одиторски доклад, издаден след като ръководството на предприятието клиент е променило годишния отчет, който е бил приет от акционерите (собствениците) (вж. т.15 от стандарта).

Одиторски доклад

До акционерите (ръководството) на
................................
(наименование на предприятието)

Ние извършихме одит на счетоводния отчет на .................... (наименование на дружеството) към 31 декември 199... г. в съответствие с професионалните изисквания на Националните одиторски стандарти. Представеният от нас одиторски доклад за този отчет, подписан на 16 март 199... г., следва да се счита за невалиден.
Съгласно причините, оповестени подробно в т. ........ от приложението към годишния счетоводен отчет на дружеството, представеният по-рано отчет съдържаше неверни данни относно ....................... (описание на невярно представените данни). Ръководството на дружеството коригира този счетоводен отчет по отношение на посочените по-горе данни.
В резултат на това удостоверяваме, че коригираният счетоводен отчет представя достоверно във всички съществени аспекти имущественото и финансовото състояние на дружеството към 31 декември 199... г., както и получения финансов резултат за годината в съответствие с националното счетоводно законодателство.
Този доклад заменя нашия доклад от 16 март 199... г., който първоначално представихме за извършения от нас одит на този годишен счетоводен отчет.
подпис и печат .............
28 май 199.... г.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив