2000 язовира са без надзор. Най-страшното предстои

09.02.2012 | 17:45
по статията работи: Александър Димитров
Шест от язовирите продължават да преливат
2000 язовира са без надзор. Най-страшното предстои
Снимка: Sxc.hu

Язовирите без надзор в България са около 2000, съобщи на пресконференция Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации. Най-страшното предстои. Ако се повишат рязко температурите и падне още сняг, водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи, прогнозира проф. Христо Етрополски от асоциацията.

Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете.

Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите, каза Етрополски. По думите му потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив. Експертите смятат, че е необходимо още днес да започне преглед на малките язовири, речните корита, състоянието на дигите и канализационните мрежи и да се вземат мерки за възстановяването и почистването им. 

Експертите предложиха няколко средносрочни мерки за подобряване ситуацията с язовирите. На първо време трябва да се направи спешно картотекиране на малките язовири, защото те са в окаяно състояние, предложи хидроинженерът Маргарита Стефанова. След това спешно тярбва да се премине към паспортизацията на тези язовири и трябва да има един централизиран държавен орган, който да ги експлоатира. Язовирите са строежи като всички останали и те трябва да подлежат на паспортизация, заяви Стефанова.

Според Георгиев е по-важно да се направи преоценка на всеки микроязовир, от колкото да се разрушава, както е предложил премиерът Борисов. Георгиев беше категоричен, че разрушаването им въобще не е решение на въпроса, тъй като тези язовири имат функцията да пазят от много високите води и да предпазват по този начин от наводнения.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално, информира по-рано днес пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Общо шест от тях продължават да преливат - това са язовирите Ивайловград, Студен кладенец, Боровица, Камчия, Ясна поляна и Йовковци. Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива и достигане на предписаните ограничителни режими в завиряванията им.

На всички потенциално опасни язовири са отворени основните изпускатели с цел облекчаване на съоръженията и създаване на свободни обеми. Организирано е и постоянно наблюдение за състоянието им.

Същевременно равнището на река Тунджа при Елхово е претърпяло завишение през вчерашния ден и е достигнало 3 метра. Критичното ниво на реката е 3,40 метра.

Температурата е около -15 градуса и се очаква по-дълбоко замръзване на Тунджа, което би довело ди заприщване и разлив. Във връзка с това в община Елхово и община Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...