2011 г. - пожелателна за влизането ни в Шенген

03.05.2011 | 10:14
по статията работи:
България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство. Това гласува вчера Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП
2011 г. - пожелателна за влизането ни в Шенген

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент гласува снощи доклад, според който България и Румъния са изпълнили критериите и трябва да бъдат приети в Шенген.

Годината 2011 остава като пожелателен срок за влизането на двете държави в Шенгенското пространство, след като мнозинството евродепутати от Комисията гласуваха "против" предложението годината да не бъде упоменавана. Не беше прието и друго предложение на трима евродепутати от групата на либералите - влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията.

Комисията подкрепи с голямо мнозинство доклада - така, както беше предложен от португалския евродепутат от Европейската народна партия Карлуш Коелю, със заключението, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на емигрантския натиск по границите с Гърция и Турция, информира БНР.

Министър-председателят Бойко Борисов изказа специалната си благодарност на членовете на Комисията към Европейския парламент и на докладчика Карлуш Коелю за взетото обективно и конструктивно решение за членството на България и Румъния в Шенген. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Предстои докладът да бъде гласуван на пленарната сесия на Европейския парламент през юни.

Междувременно Работната група по Шенгенските въпроси към Европейския съвет днес трябва да одобри доклада от последната, допълнителна проверка на сухопътните ни граници, в който се съдържа заключение, че България е изпълнила всички изисквания и е готова да стане част от пространството за свободно движение.

Според дипломати няма възражения по изпълнението на техническите критерии, заложени в Шенгенското споразумение, и се очаква експертният доклад да бъде приет.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...