3170 строежа във Варненско чакат узаконяване

12.04.2011 | 10:01
по статията работи:
Процедурите по узаконяване са попаднали в омагьосания кръг на законовите слабости
3170 строежа във Варненско чакат узаконяване

3170 са залежалите декларации за узаконяване на имоти. Това съобщи за „Черно море" инж. Цветана Малинова, която отговаря за сектор Варна към РДНСК - Североизточен район. До януари 2004 г., когато изтече крайният срок за подаване на искания за узаконяване на строежи, при главните архитекти на общините и районите във Варненска област се натрупали 4468 преписки. На този етап са приключили само 1298 от всички производства за узаконяване. Останалите 3170 чакат своето решение. 1063 от тях са за строежи на територията на район „Аспарухово".

На практика процедурите по узаконяване са попаднали в омагьосания кръг на законовите слабости. Инж. Малинова припомни, че параграф 184 от Закона за устройство на територията регламентира произнасянето по актовете за узаконяване на градежи. Те обаче не могат да се издадат, ако няма планове за улична регулация, върху които да стъпят.

В такова положение се оказват преобладаващата част от имотите в селищните образувания. Докато съответните планове не се изготвят и не влязат в сила, главните архитекти не могат да приключат залежалите преписки за незаконното строителство. Така те остават във висящо положение от 2004 г. насам, обясни инж. Малинова.
Единственият начин да се намери изход от този проблем в кратки срокове е да има решение на национално ниво, убедени са в РДНСК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...