3600 българки с некачествени гръдни импланти

10.05.2010 | 15:54
по статията работи:
Пластични хирурзи са поискали по 2 000 евро на жени, за да направят операция за подмяна на имплантантите, коментира шефът на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов
3600 българки с некачествени гръдни импланти

Редица публикации сочат, че силиконови гръдни импланти на френската фирма-производител "Поли Имплант Протийз" / PIP/ се разрушават. Свободен гел влиза в гърдата, което тежко може да увреди здравето на около 3600 българки. Това заяви днес председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов на кръгла маса на тема "Пластичната хирургия и безопасността на пациента", предаде БГНЕС.

На 29 март 2010 г. Френската агенция за санитарна безопасност на медицинските изделия взема решение да сезира санитарната полиция, за да спре дейността, дистрибуцията, износа и използването на силиконови гръдни имплантанти, произведени от френската фирма "Поли Имплант Протийз" / РIР/.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към датата на съобщението за изтегляне на имплантите от пазара, в България са внесени общо 3 973 гръдни импланта на фирма РIР, от които 266 броя са изнесени в Румъния, Словакия и Чехия и 89 броя са налични в склада на дистрибутора. Това означава, че около 3 600 жени у нас са засегнати от недобросъвестността на френската фирма производител и са изправени пред възможността тяхното здраве да бъде увредено трайно и необратимо.

Големи са страховете на тези жени, които задават и въпроса може ли това да стане предпоставка за рак на гърдата, дали имплантантите да не бъдат извадени, кой да направи това, срещу каква сума, допълни Иванов. Той завърши:

Няма да скрия от вас, че имам писма, в които пластични хирурзи са поискали по 2 000 евро на жени, за да направят операция за подмяна на имплантантите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...