Търсенето на вино по традиционни рецепти от местни сортове се увеличава на световния пазар на този вид алкохолна напитка. Според специалисти българските винопроизводители биха могли да насочат усилията си към потребителите с екзотични вкусове като мавруд, гъмзата и други родни сортове.
Биовината и напитките, произведени по традиционни рецепти и без изкуствени вещества, са друга добра възможност за нашите винопроизводители. За пример запознати дават италианските винари, които продават вино в глинени амфори. Атрактивната напитка се търгува на цени от 70-90 евро за една амфора и е изключително търсена.
За момента този метод на производство не се използва на Балканите, единствено в Гърция един производител експериментално го е въвел, съобщава в. "Стандарт".
Дългогодишният опит във винопроизводството на Балканите би позволил на българските винопроизводители да завладеят нови ниши и да увеличат печалбите си, допълват специалисти.