Изненада: Coca-Cola и Pepsi съдържат алкохол

04.07.2012 | 17:35
по статията работи: Лили Бончева
Разкритието шокира мюсюлмани и въздържатели. Двете компании успокоиха клиентите си
Изненада: Coca-Cola и Pepsi съдържат алкохол
Снимка: Sxc.hu

Над половината водещи марки напитки от типа „кола“ съдържат следи от алкохол. Това сочат резултатите от тестове, извършени от базирания в Париж Национален институт по потреблението, съобщава изданието "The Drinks Business".

От 19-те вида кола, включени в изследването, само по-евтините версии на напитката не съдържали алкохол. Сред тях са непознатите на българския пазар Auchan, Cora, Casino, Leader Price и Man U-Cola. 

В 10 от изследваните брандове обаче, сред които лидерите на пазара Coca-Cola, Pepsi Cola, и Coca-Cola Classic Light, имало следи от около 10 милиграма алкохол на литър.

Независимо, че количеството може да се определи като пренебрежимо малко, данните са притеснителни както за мюсюлманите, част от които пият Coca-Cola или Pepsi-Cola, защото тяхната религия не им позволява да употребяват алкохол, така и за въздържатели, избиращи именно тези напитки, когато им се налага да шофират например.

"Coca-Cola е известна като безалкохолна напитка и алкохолът не е съставка, която ние добавяме в нея", коментира говорител на компанията. Според него следите от алкохол може да се появят по естествен път в много храни и напитки.

"Правителствата и религиозните организации по света са приели, че такива минимални количества се считат за приемливи в безалкохолните напитки и храни. Нашите продукти са безопасни и отговарят на всички изисквания, закони и добри практики в областта на опазването на здравето на потребителите във всяка една от страните, в които присъстват нашите брандове“, допълни говорителят на Coca-Cola.

В същото време от Pepsi коментираха, че някои безалкохолни напитки може да съдържат минимални следи от алкохол, предизвикани от трансформация в използваните съставки, но че в тяхната рецепта "алкохолът категорично не присъства".

И двете компании са предположили, че естествените плодове (които може би са застъпени в рецептите им под формата на фруктозо-глюкозен сироп и натурални аромати - бел.авт.) могат да ферментират и да създадат минимални следи от алкохол, коментира "Дейли мейл"

Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook!

Оцени статията:
2.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...