Кои зеленчуци са "свежи"?

19.09.2013 | 11:58
по статията работи: Теодора Пенева
Хипермаркетите може скоро да предлагат три категории плодове и зеленчуци, от които да избираме
Кои зеленчуци са "свежи"?

„Свежите“ плодове и зеленчуци в търговските вериги да са произведени в район, намиращ се на разстояние не повече от 100-150 км от магазина – тази мярка обмисля да въведе кабинетът. Това съобщи пред журналисти вчера министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Предложението е част от правителствените механизми за защита на българското производство по щандовете на големите търговски вериги у нас. Едно от нещата, които провокираха дискутирането на такива мерки, бяха протестите на зеленчукопроизводители срещу ниските изкупни цени, на които са принудени да продават стоките си на хипермаркетите.

В момента се подготвя специална наредба, която да дефинира понятието „свежи“ плодове и зеленчуци, припомня в. „Сега“. Предвижда се за такива да се считат отгледаните в район, отдалечен на най-много 150 км от мястото, на което се продават. „Свежите“ продукти трябва да са по щандовете на магазините не по-късно от 5-6 часа, след като са били откъснати.

Така при пазаруване в търговските вериги ще имаме избор между три вида плодове и зеленчуци – био-, „свежи“ и традиционни.

Самите биоплодове и биозеленчуци вероятно скоро ще се продават на отделни щандове в хипермаркетите, заедно с останалите биологично произведени стоки. Това предвиждат новите текстове в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Това изискване може би обаче няма да донесе съществени промени в организацията на стоките в магазините, тъй като повечето от тях и в момента имат обособени места за излагане на биохрани.

Междувременно, във връзка с идеята за „свежите“ плодове и зеленчуци, правителството работи за стимулирането на производствени сегменти, които да могат да осъществяват такива „близки“ доставки. По думите на министър Греков родните производители все още не могат да осигурят необходимия комплекс от количество, качество и добра опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни.

Ето защо се работи за създаването на тържища в някои региони в страната – в земеделските райони в Северна България и близо до Черноморието. Така „свежите“ плодове и зеленчуци ще могат да се изнасят по вода в съседни държави.

Самата идея обаче срещна неодобрението на хора от бранша. Председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов я определя като напълно неприложима.

"Поредна щуротия. Това изобщо не може да се случи. След октомври няма никакви количества свежи плодове и зеленчуци", коментира той..

По думите му най-важното в момента е да се възроди родното производство, което може да се осъществи по много начини – чрез субсидии и намаляване на административната тежест, например.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...