Пожарът в четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима 1" в Япония е бил угасен, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. По-рано ИТАР-ТАСС съобщи за експлозия в реактора. Остава опасността от изтичане на радиоактивни вещества.
Нивото на радиация във въздуха, в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве, съобщи японското правителство.
Вятърът над Япония, който досега отнасяше радиоактивните изпарения от електроцентралите към Тихия океан, се обърна и се насочи към сушата от североизток, към Токио със скорост от 2 до 3 метра в секунда. Очаква се по-късно днес той отново да промени посоката си и да се насочи на запад.
Премиерът Наото Кан предупреди всички в радиус от 30 километра от "Фукушима - 1" да не напускат домовете си. Ройтерс съобщи, че японските власти обмислят да увеличат зоната за евакуация с радиус 20 километра.
"Нивото изглежда много високо и все още има риск от изтичане на още радиация", заяви Кан и призова хората да запазят сокойствие. Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от 20-километровата зона за евакуация, да го направят, а хората в радиус от 30 километра от АЕЦ "Фукушима 1" да не излизат от домовете си. Властите посъветваха хората в застрашените райони да не обличат дрехи, които са се изсушавали на открито.
Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че ядрото на втори реактор на "Фукушима 1", където тази нощ избухна взрив, не е пострадало, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира ядрото.
Междувременно японската централна банка обяви, че отпуска 61.2 милиарда долара във финансовата система, за да успокои опасенията, че банките в Япония може да не издържат на ефекта на опустошителното земетресение и вълните цунами.
Заради авариите в японските електоцентрали Малайзия и Сингапур въведоха задължителни проверки за радиация на всички хранителни стоки и напитки, пристигащи от Япония, предаде ИТАР-ТАСС. През особено внимателни проверки ще преминават пресните продукти - месо, риба, плодове и зеленчуци.