Хлебари прогнозират, че тазгодишната зърнена реколта ще надмине 6 млн. тона. Оптимистичните данни обаче няма да свалят цената на хляба у нас, а напротив - тя ще продължи да се покачва заради поскъпването на тока.
Това съобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, цитирана от вестник Монитор.
По думите й жътвата в Южна България почти приключва и зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри.
В Добруджа, където очакванията за реколтата също са високи, тя ще тръгне на 12 юли. Въпреки това обаче, според Кукушева, хлябът ще поскъпне отново, тъй като българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.
"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с COVID-19. Затова всеки производител има абсолютно различнa цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", категорична беше Кукушева, според която никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.
У нас брашното може да бъде открито по магазините на цени на дребно от 1.19 до 1.49 лв./кг. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пък брашното тип „500“ на едро през последната седмица е вървяло средно по 1.04 лв./кг, или с 0.08 лв. по-скъпо, отколкото миналата година по това време, когато прогнозите бяха за по-слаба реколта заради сушата в някои части на страната.
Справка на вестник „Монитор“ в онлайн брошурите на големи вериги в Гърция, Румъния, Унгария и Полша показва, че килограм брашно, всъщност, ще ни излезе най-евтино в южната ни съседка - 0.92 лв./кг. Втори в класацията се нареждат румънските търговски обекти, в които продуктът се предлага за 0.96 лв./кг. Челната тройка се допълва от унгарците, броящи по 286 форинта, или 1.57 лв./кг. Най-скъпо излиза брашното на поляците - 3 лв./кг.
Междувременно, във веригите пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната. "Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС", коментира Кукушева. Тя подчерта, че за пръв път от години у нас се регистрира и продажба на реколта на зелено, която обаче е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните. Явление, което се дължи на факта, че в световен мащаб търсенето е повече от предлагането.