Оборотът при онлайн търговията леко се свива

13.05.2024 | 08:45
по статията работи: econ.bg
Пандемията стимулира в невиждани размери преди това онлайн търговията, която в някои периоди за стоки извън продаваните в магазините за храни, бе единствената възможност за покупка
Оборотът при онлайн търговията леко се свива
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията стимулира в невиждани размери преди това онлайн търговията, която в някои периоди за стоки извън продаваните в магазините за храни, бе единствената възможност за покупка. В допълнение все повече хора от по-малките населени места и от по-високите възрастови групи пазаруват по този начин. Това показва и изследването на "Маркет линкс" представено през седмицата.

Все повече компании, дори такива, които не бяха планирали онлайн продажби - като търговските вериги, например, развиха и продължават да развиват тези свои канали. Някои от тях го правят със свои доставчици, а други - чрез фирми, чиито бизнес са доставките.

В момента продаваме онлайн повече от някои търговци, които са по-отдавна на пазара в този сегмент. В още три града през тази година - Плевен, Варна и Пловдив. Не е популярна услугата, при която поръчваш онлайн и отиваш да си вземеш от обекта, известна като click&collect.

В края на април "Билла България" обяви, че вече продава близо 5 хил. продукта онлайн, а дневните поръчки са 300-400 броя.

Ръст от 170% на броя на поръчките през приложението Моят dm за периода октомври 2023 г. - март 2024 г. отчeте през седмицата най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в България спрямо същия период година по-рано.

Данните на НСИ, обявени през седмицата, пък показват, че и на месечна, и на годишна база през март оборотът в онлайн търговията спада малко. Тези минимални спадове идват след големи ръстове през предходните години.

Експертите отбелязват, че в България основен фактор при решението за онлайн покупка е цената, следвана от доверието към съответния магазин. Освен това най-голямо влияние върху решението за покупка оказват рекламите в социалните мрежи.

Данните на Българската е-комерс асоциация сочат, че през изтеклата година онлайн продажбите растат с 19% и са за близо 2 млрд. лв. Това е удвояване на обема спрямо годината преди пандемията - 2019.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...