С влизането на електронните рецепти мораториумът върху иновативните лекарства щял да отпадне

15.12.2017 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Председателят на здравната комисия в парламента отбеляза, че 32 иновативни лекарства са допуснати през тази година
С влизането на електронните рецепти мораториумът върху иновативните лекарства щял да отпадне
Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на 2018-а година, ако има прозрачност на тяхното изписване и е сигурно ще стигат до пациентите, каза дне по БНТ председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Тя допълни, че това ще стане с навлизането на електронното здравно досие и електронните рецепти.

Друга важна крачка е системата за електронен търг при лекарствата, изграждането на която обаче се бави заради поредно обжалване на процедурата. Дариткова подчерта, че новите молекули ще навлизат в терапията на пациентите, за които е доказано, че са единственото възможно лечение.

Председателят на здравната комисия в парламента отбеляза, че 32 иновативни лекарства са допуснати през тази година. Тя припомни, че за лекарства през следващата година са предвидени 1 млрд. лева, което е със 100 милиона повече от тази.

Дариткова посочи, че съпротивата срещу промяната на правилата за снабдяването и търговията с лекалства е сериозна и са нужни обединените усилия на всички партии, за да има резулът. В този смисъл, тя призова опозицията да не мисли тясно партийно, а да подкрепи усилията на управляващите.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...