С над 20% спада обработката на плодове в консервните фабрики

09.10.2024 | 12:55
по статията работи: econ.bg
През миналата година от консервните фабрики в страната са преработили под 100 хил. тона пресни плодове. Това показват данните на агростатистиката на Министерството на земеделието и храните
С над 20% спада обработката на плодове в консервните фабрики
Снимка: под лиценза на creative commons

През миналата година от консервните фабрики в страната са преработили под 100 хил. тона пресни плодове. Това показват данните на агростатистиката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Данните сочат, че през преработвателните предприятия са минали 91,6 хил. тона плодове, което е с 21.4% по-малко от предходната година.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители –45%, В производството на готова продукция от плодове количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти са 6 826 тона,

Произведена е 64,7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84,4 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители –45%, следват внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове. Данните в агростатистиката показва, че са преработени 106,7 хил. тона пресни зеленчуци , с 2.3% по-малко от предходната година.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%. От площите, стопанисвани от предприятията (162 хектара), са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците.

В производството на готова продукция от плодове количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти са 6 826 тона,

като най-много са количествата от череши, сливи и малини. В производството на готова продукция са използвани 8 358 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 60% от тях са местно производство, 20% са доставки от ЕС и останалите 20% са внос от други страни.

Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати– 4 710 тона, а от пипер са вложени в производството 1 069 тона и гъби 2 хил. тона. Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36,9 хил. тона.

Изпращанията за ЕС са 28,9 хил. тона, износът за трети страни е 6,1 хил. тона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...