Указ № 1815 за създаване на Висше Народно военно-строително училище

Държавен вестник брой: 67

Година: 1973

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 22.12.2003

Чл. 1. От началото на учебната 1973-1974 г. Полувисшето народно военно училище за офицери от Строителните войски "Ген. Благой Иванов" се преобразува във Висше народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов".

Чл. 2. Висшето народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов" има една специалност "промишлено и гражданско строителство" с два профила: "конструкции на промишлени, жилищни и обществени сгради" и"технология на строителството". Курсът на обучение във Висшето народно военно-строително училище е 4 години за редовно обучение и от 4 до 5 1/2 години за задочно обучение. Задочното обучение се открива от началото на учебната 1974-1975 г.

Чл. 3. За редовно обучение във Висшето народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов" се приемат с конкурс младежи със завършено средно образование, а за задочно обучение - офицери от Строителните войски.

Чл. 4. Учебните планове и учебните програми за редовно и задочно обучение във Висшето народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов" се утвърждават от началника на Главното управление на Строителните войски съгласувано с Комитета за наука, технически прогрес и висше образование и Министерството на народната отбрана.

Чл. 5. На лицата, завършили Висшето народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов", се дава военна квалификация "военен инженер по конструкции на промишлени, жилищни и обществени сгради", съответно "военен инженер по технология на строителството", и гражданска квалификация"строителен инженер по конструкции на промишлени, жилищни и обществени сгради", съответно "строителен инженер по технология на строителството". Курсантите, завършили редовния курс на училището, след дипломирането си се повишават във военно звание "лейтенант".

Чл. 6. Завършилите редовния и задочния курс на обучение на Висшето народно военно-строително училище "Ген. Благой Иванов" са длъжни да служат в Строителните войски не по-малко от 10 години.

Чл. 7. Курсантите, приети в Народното военно училище за офицери от Строителните войски "Ген. Благой Иванов" през учебните 1971-1972 и 1972-1973 г., завършват образованието си по учебните планове за полувисшия курс и се ползуват с правата и имат задълженията по Указ N: 795 от 21 август 1969 г.

Изпълнението на указа се възлага на министъра на строежите и архитектурата, на председателя на Държавния комитет за наука, технически прогрес и висше образование и на министъра на народната отбрана.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив