Финансовият министър не предлага удължаване на по-ниския ДДС за заведенията

19.09.2024 | 16:05
по статията работи: econ.bg
По традиция с проекта за бюджет всяка година се предлагат и промени в данъчните закони. Проектът за 2025 г., чието съдържание към момента не е публично известно, отново е подготвен от служебен министър на финансите
Финансовият министър не предлага удължаване на по-ниския ДДС за заведенията
Снимка: под лиценза на creative commons

По традиция с проекта за бюджет всяка година се предлагат и промени в данъчните закони. Проектът за 2025 г., чието съдържание към момента не е публично известно, отново е подготвен от служебен министър на финансите. Това означава и че по наложило се правило от началото на политическата криза е много вероятно да се стигне и до актуализация през годината.

В сряда вечерта Министерството на финансите предложи промени в няколко данъчни закона, които са обявени за обществено обсъждане.

Във връзка с навлизането на нови съвременни технологии в сферата на търговията с горива е предложено при регистриране и отчитане на продажби в обекти за търговия/зареждане на течни горива чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване фискалният бон, регистриращ продажбата да може да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ, пише в мотивите към проекта.

Други промени касаят малките предприятия, като те ще могат да ползват специалните режими за регистрация по ДДС. Това ще важи за малки предприятия, установени на територията на страната, така и за тези на територията на друга държава членка.

Към момента малките предприятия могат да се ползват от освобождаване от задължението за начисляване на ДДС (освобождаване) до прага за регистрация само ако са установени в страната. В резултат на това, тези, които извършват сделки в други държави членки, в които не са установени, трябва да се регистрират и да изпълняват задълженията по ДДС (подаване на периодични справки-декларации за ДДС, издаване на пълни фактури, сметка за ДДС и т.н.) във всяка държава членка, в която е дължим ДДС. Това оказва отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на вътрешния пазар за дружества, които не са установени в държавата членка, в която е дължим ДДС, в сравнение с установените там, пише в мотивите.

Промените ще позволят на данъчно задължените лица, установени в страната, да не облагат с ДДС доставките на стоки и услуги, извършени в държави членки, в които не са установени, и да се възползват от опростени задължения по ДДС, при условие че техният годишен оборот в някоя от тези държави членки не надвишава националния праг в съответната държава членка и при условие че годишният им оборот в Съюза не надвишава от 100 000 EUR.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.09   31 г. пр.н.е. – Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра VII. 1666 г. – Избухва Големият...