Спад надолу се наблюдава през април 2012 г. при цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (яйца, захар, олио, брашно, агнешко месо и пилешко месо) на месечна база. Това сочи месечният анализ на Econ.bg, базиран на седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Изключение правят четири стоки – цялото агне, агнешкият бут, охладеното пиле и олиото. Двете разфасовки на агнешкото месо традиционно поскъпват в седмицата преди Великден. След двуседмично затишие цените им отново скачат в дните преди друг християнски празник – Гергьовден. Повишение регистрира цената на прясното пилешко месо, а олиото остава на същата си търговска стойност спрямо отчетената в края на март.
Бялата кристална захар следва най-устойчива тенденция – понижение на търговската й стойност е регистрирано във всеки от изследваните интервали. Последните данни, изчислени в рамките на хранителното проучване от седмицата 25 април – 2 май 2012 г., сочат поевтиняване с общо 7 стотинки до 2,25 лева за килограм спрямо периода 21-28 март.
Рафинираното слънчогледово олио остава със стабилна цена от 2,94 лева за литър. В рамките на месец април тя варира в интервала 2,94-2.96 лева, като най-високата си стойност достига през двуседмичния интервал 11-25 април.
Брашното тип 500 завърши месец март на средна за страната търговска стойност 1,05 лева за килограм. В края на април тя е със стотинка по-малко – 1,04 лева. Като цяло обаче цената на продукта остава сравнително стабилна през различните седмици и следва устойчивия си интервал на раздвижване в размера на две стотинки.
Яйцата обещано поевтиняха преди Великден и до края на последния месец следват тази тенденция. Спрямо интервала 21-28 март цената на продукта в двата му размера (M и L) се е понижила с по 8 стотинки за брой. През периода 25 април – 2 май малките яйца струват средно 27 стотинки, а големите – 29 стотинки.
Въпреки наближаващия Гергьовден (6 май) търговската стойност на две от разфасовките на агнешкото месо в края на април е по-ниска на седмична база. С 30 стотинки по-евтино е цялото агне и се продава за 13,32 лева за килограм през последния проучван период. Най-високата му стойност е отчетена през седмицата 18-25 април – 13,92 лева. Агнешката плешка е поевтиняла до 13,44 лева – с 5 стотинки на месечна база. Най-скъпо тя струва през Страстната седмица (4-11 април), като стойността й тогава достига 13,80 лева. Поскъпване с 58 стотинки регистрира агнешкия бут спрямо интервала 21-28 март. В края на месец април продуктът върви за 14,14 лева за килограм. Най-висока обаче е била цената му през седмицата 4-11 април – 14,23 лева.
Охладеното пилешко месо също е повишило цената си спрямо края на месец март – с 5 стотинки до 5,03 лева за килограм. По време на петте седмици от април търговската стойност на продукта следва почти „огледална” тенденция, като в средата на месеца достига до най-ниското си ниво – 4,98 лева. Именно 5,03 лева е най-високата стойност на прясното пиле в рамките на месеца.
Обратно – при замразеното пилешко месо е отчетено месечно поевтиняване. Макар и само с две стотинки за килограм, през седмицата 25 април – 2 май цената на продукта е спаднала до 4,39 лева спрямо
интервала 21-18 март. Като цяло обаче тя следва тенденция на плавно увеличение през различните седмици, а най-високото й ниво е регистрирано в периода 18-25 април – 4,42 лева за килограм.