Акциите на Адванс Терафонд регистрираха най-висока активност на БФБ

18.02.2014 | 18:20
по статията работи: Момчил Лалев
SOFIX отбеляза понижение от 0,36%, достигайки до 574,57 пункта
Акциите на Адванс Терафонд регистрираха най-висока активност на БФБ

След края на търговията днес (18 февруари) индексите на Българска фондова борса (БФБ-София) с изключение на BGTR30, приключиха със спадове.

SOFIX отбеляза понижение от 0,36%, достигайки до 574,57 пункта. BGBX40 загуби 0,15% от стойността си, достигайки до 114,91 пункта. BGTR30 отчете ръст от 0,18% и достигна до 406,82 пункта. BGREIT регистрира спад от 0,33% до 89,46 пункта. CGIX беше надолу с 1,18% и достигна до 132,53 пункта.

Търговията на пазара на акции на БФБ приключи с общ оборот от 2,655 млн. лв. Акциите на Химимпорт АД-София реализираха обем от 91 194 лота, при средна цена от 2,093 лв. за брой. Книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ-София реализираха обем от 175 570 лота, при средна цена от 2,524 лв. за брой.

"На фона на по-предпазливата търговия, която наблюдаваме от началото на седмицата, изменението в стойностите на индексите през днешната сесията отново бе скромно. И днес, както в понеделник борсовите измерители през по-голямата част от деня останаха оцветени в червено. Едва в края на сесията те успяха за изтрият червения цвят.

Изключение регистрира само BGREIT, който остана оцветен в зелено през по-голямата част на сесията, благодарение на сделки с акциите на Адванс Терафонд АД, които регистрираха най-висока активност за деня. Причина за повишения интерес бе оповестена информация, базирана на анализ, който посочва възможност дружеството да разпредели дивидент от 0,38 лв. на акция за миналата година". Това коментира Ангел Хаджийски, брокер ценни книжа в ИП "Капман" пред Econ.bg

"След поредица от динамични сесии обичайно активните за борсата позиции регистрираха по-ниска активност и ограничен брой сделки. Значителна роля в неубедителното представяне на борсовите измерители се дължи на емисията на Булгартабак холдинг, която понижи капитализацията си с 4,82% през деня до ниво 101,56 лв. След като в поредица търговски дни сделки с акциите на ПИБ се сключваха трайно на нива над 2,90 лв., днес позицията регистрира дневно понижение от 5,06% до ниво от 3,75 лв.", каза още той.

"Наблюдаваната търговия от началото на седмицата е напълно нормална и обяснима. Наближаването на края на месеца и очакваното публикуване на консолидираните финансови отчети ще бъдат определящи за краткосрочната посока на пазара", допълни експертът.

*Статията е коментарна и не е препоръка за търговия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...