БСК очаква икономически ръст между 0,8-1,2%

29.10.2013 | 13:10
по статията работи: Теодора Пенева
Камарата подкрепя задържането на дефицита до 1,8%, но смята, че към него липсват мерки за преструктуриране на разходите в администрацията
БСК очаква икономически ръст между 0,8-1,2%

В официалната си позиция относно разчетите на готвения Бюджет 2014 и Българската стопанска камара (БСК) определи заложения икономически растеж от 1,8% като „оптимистичен“, каквото беше определението и на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Анализаторите от БСК прогнозират дори по-малък ръст на БВП през следващата година от АИКБ, като смятат, че предвид външните и вътрешните икономически фактори той ще варира в диапазона 0,8-1,2 пункта.

Стопанската камара подкрепя някои от правителствените мерки, предвидени в проектобюджета и изразява категорично несъгласие с други. По-малки са резервите към прогнозните макроикономически параметри, включително темповете на икономически растеж.

Макроикономически прогнози

Ръстът на брутния вътрешен продукт с 1,8 пункта за 2014 г. работодателската организация възприема като оптимистичен, тъй като е поставен в контекста на очакван растеж за настоящата 2013 г. от едва 0,6% и „непреодолени трайни негативни тенденции“.

Взети са под внимание фактори като отчетения годишен спад в индустриалното производство и в строителството през второто тримесечие на годината, рисковата среда, създадена от политическия климат и състоянието на институциите и, във външноикономически план, липсата на устойчиви признаци за излизане от кризата в основните търговски партньори на България в Европейския съюз – Германия, Италия, Гърция.

Освен това, добавят анализаторите, реалният ръст на БВП за полугодието е от едва 0,3%.

Респективно, очакваната инфлация от 1,8%, изведена при допускането за по-висок растеж, също може да не съвпадне с прогнозите. Изхождайки от продължителната дефлация, последвана от годишен ръст на инфлацията с 1,6% за септември, то при намаляване на прогнозния растеж може да се очаква и значително по-ниски темпове на инфлация за следващата година. Съответно – по-ниски данъчни и неданъчни приходи.

Колкото до заложения дефицит от 1,8%, с който АИКБ се съгласиха, от БСК смятат, че планираното му задържане до този темп, в рамките на допустимите 2%, „не е съпроводено с радикални мерки за преструктуриране на функциите и разходите в административната сфера“.

Съгласия и несъгласия

Въпреки всичко Стопанската камара подкрепя запазването на финансовата стабилност и осигуряването на предвидима бизнес среда, заложени като мерки в Бюджет 2014; в това число – задържането на бюджетния дефицит до 1,8 пункта. Както и Асоциацията на индустриалния капитал, оттам подкрепят и запазването на преразпределителната функция на бюджета под 40 на сто от БВП или 39,7%.

Работодателската организация е съгласна с мерките за засилване на програмното бюджетиране с цел по-високата прозрачност на разходите, с ограничаването на „административния произвол върху бизнеса“ и с повишаването на събираемостта на ДДС, акцизите и осигурителните вноски.

БСК подкрепя още поставянето на приоритет върху осигуряването на стабилност в икономиката и данъчната политика, както и върху развитието на образованието и здравеопазването; насърчаването на социалното включване и намаляване на бедността. Оттам са „за“ и за въвеждането на електронно правителство.

Друга обща позиция на двете работодателски структури обаче е противопоставянето на увеличението на минималната работна заплата. Стопанската камара е против предвидените повишения на прага през следващите три години – разчетите на кабинета предвиждат той да стане 340 лв. през 2014 г. и да достигне 420 лв. през 2016 г. Съответно, позицията изразява и несъгласие относно вдигането на минималните осигурителни доходи по сектори и професии, без преди това да се направи оценка на въздействието на тази мярка.

Анализаторите виждат риск в повишаването на общия държавен дълг до 22,1% от БВП през следващата година, тъй като според тях това означава да се финансират социалните разходи и вътрешното потребление за сметка на износа и инвестициите.

"Опасение буди и предвиденото значително номинално нарастване на средния осигурителен доход, респективно – на работните заплати, които значително изпреварват ръста на БВП, производителността и очаквания ръст на цените", се посочва в становището. Това, според БСК, ще намали конкурентоспособността на националното производство.

В заключение в позицията се заключва, че все още е ниска скоростта на някои реформи, а именно тези, насочени към оптимизирането на образователната, здравната и пенсионната система, както и на системата на социалното подпомагане.

Припомняме, че според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) прогнозата на кабинета за икономически растеж през 2014 г. от 1,8% е „оптимистична“. От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пък смятат, че планираното обвързване на средства с конкретни политики и разпределянето им за програми на конкурентен принцип е положителен аспект в бюджета за следващата година.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...