Бедност грози голяма част от европейците

12.09.2013 | 15:45
по статията работи: Симеон Досев
Една трета от жителите на Европа ще живеят под прага на бедността през 2025 г.
Бедност грози голяма част от европейците

Броят на живеещите под прага на бедност хора в Европа може да се увеличи с 25 млн. до края на 2025 г., информира „Си Ен Би Си“, позовавайки се на данни на британската хуманитарна организация Oxfam.

По този начин броят на бедните хора в Европа ще достигне 146 млн. души, което се равнява на една трета от цялото население на континента. Стандартът на живот пък, на който гражданите се радваха до 2008 г., няма да може да бъде достигнат поне в близките 25 години.

От организацията критикуват режима на строги икономически ограничения, който прилагат редица европейски държави. Според Oxfam тези страни не са успели да намалят публичните си дългове и вместо това са увеличили социалното неравенство и са затруднили икономическия растеж.

„Строгите ограничения вече са направили икономическата ситуация много по-лоша във Великобритания и големи части от Европа. Орязването на средства за социална сигурност и публични услуги в комбинация с падащите доходи и растящата безработица създават ситуация, в която милиони хора не успяват да свържат двата края“, заяви Макс Лоусън, главен адвокат на организацията.

Според Oxfam безработицата е твърде висока, заплатите падат прекалено бързо и едно на всеки десет домакинства живее под прага на бедността.

Организацията използва официалната дефиниция на ЕС за бедност. Според нея под прага на бедността живее всеки човек, чийто ресурси са толкова недостатъчни, че го принуждават да изпитва много на брой недостатъци. В това число влизат безработица, нисък доход, лоши условия на живот, невъзможност за обучение и др. Тези хора често биват маргинализирани и изолирани от семействата и приятелите си.

Въпреки позитивните икономически данни от еврозоната през последните месеци, безработицата остава висока. През месец юли тя беше 12,1%. Нещата са още по-зле що се отнася до младежката безработица. Повече от 24% от европейците под 25-годишна възраст са без работа.

Предупрежденията от страна на Oxfam идват в навечерието на срещата на финансовите министри на ЕС, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс. Според организацията европейските лидери трябва да променят подхода си към режима на строги финансови ограничения.

„Единствените хора, които имат ползва от това са най-богатите 10% от населението, чиито доходи се увеличиха, докато тези на бедните намаляха“, казват от Oxfam.

Страните в Европа, които са най-застрашени от бедност са Великобритания, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания-именно страните, които най-агресивно налагат строги ограничения.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...