Броят на милионерите в България намаля за три месеца

07.08.2013 | 17:15
по статията работи: Момчил Лалев
Депозитите над 1 млн. лв. в края на юни спадат с 32 броя спрямо предходното тримесечие
Броят на милионерите в България намаля за три месеца

В края на второто тримесечие на 2013 г. 682 българи имат над 1 млн. лв. на влог, показват изнесените данни на Българската народна банка (БНБ).

През същия период година по-рано техният брой е бил 598 души, което представлява нарастване на годишна база с 84 души.

От друга страна обаче в края на първото тримесечие на годината броят на богаташите с депозити в банките на 1 млн. лева беше 714. Това означава, че те намаляват в сравнение с края на март, като спрямо предходното тримесечие това представлява спад от 32 броя.

Същевременно в края на второто тримесечие на 2013 г. броят на лицата, които имат депозит на стойност между 500 хил. лв и 1 млн. лв. е 1 190.

В края на второто тримесечие на миналата година техният брой е бил 1 147 души. Отчита се нарастване от 43 души на годишна база. Обаче в края на март 2013 г. в този диапозон на влоговете също имаше по-голям брой - 1 209. Това представлява леко намаляване на тримесечна база от 19 човека.

Броят на депозитите за суми до 1000 лв. в страната е 9 031 731, което ги прави най-многобройната депозитна група към момента, която намалява както на годишна, така и на тримесечна база. Преди година те са били 9 260 264 на брой т.е. с 228 533 по-малко. Към март 2012 г. са били 9 085 727 т.е. с 53 996 по-малко.

Намаляването на броя на депозитите в банките може отчасти да се дължи на спада на лихвите по влоговете в банките. Припомняме, че в края на юни статистиката на БНБ показа, че лихвите по депозитите на домакинствата падат под 4% за тези в евро, както и за тези в лева. Като друга причина, особено за по-големите вложители, може да разглежда наложеният в началото на тази година от предишното правителство данък върху лихвите по депозитите.

Същевременно сегашните управляващи обмислят възможността за частично премахване на данък „лихва” върху депозитите. По-конкретно от данъка да се освободят депозитите с размер до 1 000 лева. С тази мярка се цели да се облекчат данъчно хората с по-малки по размер депозити. От своя страна в началото на юли тази година депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси съобщи на официалния си сайт, че в началото на 2014 г. изцяло ще отпадне данъкът върху лихвите по банковите депозити.

Статистиката на БНБ показва още, че депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД) са 35.574 млрд. лв. в края на юни 2013 г. Те нарастват с 9.7% спрямо същия месец на 2012 г. при 10.1% годишен ръст през май 2013 година.

Кои банки са привлекли най-много депозити може да прочете тук.

Редактор: Петя Бързилска

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...