България отбелязва ново дъно в индекс на правото на собственост

11.07.2017 | 17:45
по статията работи: econ.bg
България получава резултат от 4.8 т. (от 10 т.) и се нарежда на 85-то място
България отбелязва ново дъно в индекс на правото на собственост
Снимка: БГНЕС

Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително тежките проблеми в правната среда в България, както и липсата на каквото и да е подобрение, коментират изследователите.

България отбелязва ново дъно в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", чийто партньор в България е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Индексът оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния БВП. Оценени са три области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

България получава резултат от 4.8 т. (от 10 т.) и се нарежда на 85-то място. Спрямо миналата година резултатът намалява с 0.2 т., но в класацията България пада с 19 места. България е изпреварена дори от страни като Мали (83-то място), Доминиканската република (82), Кения (81), Хондурас (79) и Замбия (78). Сред страните от ЕС малко по-зле е класирана Хърватия - 86-то място и 4.75 точки. По-напред са - Румъния (72-ро място), Латвия (62), Гърция (58), Литва (49), Словения (47), Унгария (46) и т.н.

Намалението в точките на България не е толкова голямо, но предвид ниската база, особено за европейска държава, поддържането на това изключително незадоволително ниво на защитата на правото на собственост е стряскащо, коментират анализаторите от ИПИ. Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително тежките проблеми в правната среда в България, както и липсата на каквото и да е подобрение. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи, посочват авторите на проучването.

Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда, които за пореден път доказват, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията.

В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение, обаче, следва възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, поясняват авторите на изследването.

Защитата на правото на интелектуална собственост е с най-висок резултат в рамките на трите изследвани сфери - 5.2 т. от максималните 10 точки. Въпреки това, тази оценка е доста по-ниска от резултата на страната в тази сфера преди 8-9 години. Индексът отново показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната.

Средният резултат на индекса за света е 5.6 т. от максималните 10 точки. Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8.6 т.), следвана от Финландия, Швеция, Финландия и Норвегия.

Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. Първите 20% от включените държави се радват на 13 пъти по-висок доход на човек от населението (в паритет на покупателната способност) в сравнение със страните на дъното - последните 20% от включените държави. В допълнение, анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...