България с най-много младежи без работа в ЕС

22.10.2012 | 12:35
по статията работи: Петя Бързилска
14 млн. младежи, които не работят, учат или не са на стаж, струват на ЕС 153 млрд. евро
България с най-много младежи без работа в ЕС

България е на първо място по брой на младежите между 15 и 29 години, които не работят, не учат или не са на стаж (NEET – not in Employment, Education or Training). Същевременно през миналата година страната ни е изгубила около 3-3,5% от БВП заради тези неработещи и необучаващи се младежи. Това са съотвено между 2,25 и 2,62 млрд. лв. за БВП за 2011 г. в размер на 75,26 млрд. лв.

Като цяло около 14 милиона млади хора в Европейския съюз са откъснати от работните и учебните среди. Икономическите разходи вследствие на неинтегрираните в обществото млади хора от категорията NEET се оценяват на 153 млрд. евро или 1,2% от брутния вътрешен продукт за 2011 г. Това става ясно от доклада на европейската агенция Eurofound.

Същевременно страни като България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша губят 2% повече от брутния си вътрешен продукт спрямо останалите държави.

Свиването на пазара на труда вследствие на настоящата рецесия оказва най-силно негативно влияние върху младите хора, констатират от Eurofound. През 2011 г. само 33,6% от младежите имат работа. Това e най-ниското регистрирано ниво на този показател. От началото на рецесията младежката безработица се увеличава с 1,5 млн. души и достига 5,5 млн. души или 21% за миналата година.

Около 7,5 милиона млади хора между 15 и 24 години и други 6,5 милиона между 25 и 29 години не са на работа, не учат и не са на стаж. Резултатите показват, че броят на младежите не просто се увеличава, но се наблюдава и значителен относителен растеж в сравнение с четири години по-рано. За 2008 г. данните са 11% за 15-24-годишните и 13% за 25-29-годишните. За миналата година процентите вече са съответно 13 на сто и 15 на сто.

Същевременно данните варират и по страни-членки. Нивото на младежите от категорията NEET между 15 и 24 години се движи от 5,5% за тези в Холандия до 36% в Италия. Процентът за България в тази категория е около 17 на сто.

Същевременно най-ниските нива на NEET за хората между 15 и 29 години са отчетени в Холандия (5,5%), Швеция (7,8%) Люксембург (6,6%) и Дания (7,6%). След България (24,6%) най-голям е броят на младежите без работа в Испания (21,1%), Ирландия (22%) и Италия (22,7%).

Според доклада хората с по-ниска степен на образование е три пъти по-вероятно да попаднат в категорията NEET от тези, завършили висше образование. Рискът достига 70% са младите, които са с имигрантско минало, когато имат и здравословен проблем или някаква степен на инвалидност.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...