Българските лекари в чужбина – шанс или риск?

20.05.2013 | 16:20
по статията работи: Теодора Пенева
От началото на годината 152-ма специалисти в сферата на медицината са заминали извън България, за да търсят реализация на професията си. Най-добри условия за това създава Германия
Българските лекари в чужбина – шанс или риск?

Всяка година стотици български лекари заминават в чужбина, за да практикуват своята специализация. От една страна тази тенденция се счита за положителна, тъй като икономически стабилните западноевропейски държави предлагат много по-добри възможности за квалифицираните ни кадри. От друга се оказва, че здравната ни система вече страда от сериозен недостиг на специалисти.

За да очертаем положителното и отрицателното на явлението се свързахме с две структури с полярни нагласи. Разговаряхме с представител на Българския лекарски съюз (БЛС), който отговаря за издаването на съответните документи, необходими за работа в чужбина. Освен това се допитахме до международната организация „Форум на регионите“ - мрежа от европейски организационни структури на местно и национално ниво със седалище Брюксел, Белгия, която се грижи за интеграцията на чужденците на европейския пазар на труда.

Къде работят българските лекари?

От началото на 2013 г. общо 152-ма български лекари са заминали, за да работят в чужбина. Това са предимно хирурзи, анестезиолози и студенти, които все още нямат специализация.

"В началото на годината много лекари взимат дипломите си, регистрират се при нас и веднага заминават, за да практикуват специализацията си“, обясняват от БЛС пред Econ.bg.

Най-много специалисти намират своята реализация в Германия, тъй като там условията са най-добри за тях. Други предпочитани държави са Англия и Белгия. „Скандинавските страни са атрактивни със социалната си политика“, обясни за Econ.bg Димка Меридонов, сертифициран консултант към немската правителствена банка за развитие KfW. Работата ѝ е свързана с предлагане на консултации на заетите в здравеопазването, когато искат да започнат работа или да създадат предприемачество.

Кой подпомага родните специалисти зад граница

Форум на регионите“ е една от организациите, които се ангажират с проблемите на българите в чужбина. Тя е позиционирана в три държави – България, Белгия и Германия със съответни представителства в градовете София, Варна, Брюксел и Берлин.

Периодично се организират информационни лекции на тема "Работа в Германия. Шанс или риск? Какво премълчават посредническите агенции?“, като срещите са между практици и учащи се и са насочени към хората, които търсят професионална реализация в областта на европейския пазар на труда. Целта им е да се направи анализ на реалността, с която се сблъскват чуждестранните работници.

Организацията е в непрекъснат контакт с българските институции и партньори, подчертава специалистът.

Като част от подкрепата на страни като Германия към пристигащите на територията им специалисти пък се организират курсове по немски език и по медицински немски език. Това е услуга, която се организира от самите здравни заведения, които предлагат работни места.

Тъй като обаче не всяка клиника има такава възможност, Димка Меридонов препоръчва на българските лекари да научат добре немски език, преди да отидат в Германия. Оказва се, че най-подготвени са курсистите на Нов Български университет (НБУ).

130284

Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...