ВЕИ и ИТ - с най-голям шанс да събудят активност на БФБ

06.06.2012 | 11:15
по статията работи: Лили Бончева
За потенциалните инвеститори най-важно е предлаганите проекти да носят устойчива доходност, сочат резултатите от допитване
ВЕИ и ИТ - с най-голям шанс да събудят активност на БФБ
Снимка: Econ.bg

 

Енергийните компании с иновационни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и слънчевата енергия имат най-голям шанс и биха предизвикали най-голям интерес на борсата. Това са отговорили 41% от запитаните в анкетно проучване на въпроса „Какво би събудило инвестиционния интерес?”

На второ място с 30% следват отново иновационни проекти, но в IT сферата, като например листване на проекти от рода на Facebook. Третото място си поделят енергийни проекти от рода на ЧЕЗ, Е.ОН и компаниите, опериращи в областта на фармацията.

Данните са резултат от анкетно проучване на "Капман Грийн Енерджи Фонд" АД, осъществено с подкрепата на БФБ-София, сред 100 представители на бизнеса, анализатори, инвеститори и журналисти. Интервюирани са компании-емитенти на БФБ-София, членове на: Американската-търговско промишлена палата, Австрийската търговско-промишлена палата, БАУД, БАЛИП, Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите и Българската асоциация по връзки с инвеститорите.

Сумата от процентите надвишава 100%, защото участниците са посочвали повече от един отговор.

През последните няколко години ние работим активно за подобряване на пазарната инфраструктура. Освен подобряване на обслужването, повишаване на надеждността на оперираните системи и намаляване на административната тежест, ние, съвместно с пазарните участници, представяме възможностите за портфейлни инвестиции пред чуждестранни инвеститори. Това, което най-често получаваме като критика, е липсата на достатъчна прозрачност на компаниите и равнопоставено третиране на миноритарните акционери. В тази връзка българският капиталов пазар има какво още да предложи на своите инвеститори и ние се надяваме, че това е каузата на всички пазарни участници”, каза Иван Такев, Изпълнителен директор на БФБ-София.

Настроенията на пазара ни показват засилен интерес към възобновяемите енрегийни източници, но е важно да се уточни за какъв тип проекти става дума. Пред развитието на традиционните големи ВЕИ инсталации има множество въпросителни. Бъдещето е в малките, гъвкави, по-лесно управляеми, иновационни проекти в градска среда. Вярваме в потенциала на капиталовия ни пазар и стремежът ни е да предложим на инвеститорите на БФБ-София АД един специализиран продукт, фокусиран върху инвестиции в зелена енергия със стабилна дългосрочна възвръщаемост. Като публична компания основната ни цел е да бъдем сред компаниите с най-добро корпоративно управление, както и да бъдем еталон за прозрачност и коректност”, заяви Николай Ялъмов, Представляващ изпълнителния член на СД на „Капман Грийн Енерджи Фонд“ АД.

За да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата от преди 2008 г., най-важно за анкетираните потенциални инвеститори (46%) е предлаганите проекти да носят устойчива доходност. На второ място, само с един процент по-малко (45%), са тези, които смятат, че листнатите компании трябва да бъдат по-прозрачни. Трябва да се събуди и т.нар. „Retail” или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза. За да има интерес към компаниите на борсата, те трябва да подобрят и своите финансови резултати, смятат 35% от анкетираните. За 29% от тях пък за раздвижването на борсата е изключително важно да бъде избран добър инвеститор. Международната макроикономическа обстановка и ситуацията в Гърция също са близко следени от част от анкетираните и до голяма степен биха повлияли при взимането на инвестиционни решения.

Секторът „Енергетика” е отбелязан от най-голям брой анкетирани – 46 като сектор с най-голям потенциал да възобнови интереса към БФБ-София. Следван е с 35 гласа от сектора на информационните технологии и с 29 от фармацевтичния сектор. Следва „Производство” с 20 гласа. Туризмът е считан от едва 8 от анкетираните за перспективен от гледна точка на капиталовия пазар. Селското стопанство, иновационните проекти и финансите са посочени от анкетираните като други сектори с добър борсов потенциал.

49% от анкетираните биха предвидили от 1 до 3 години хоризонт за инвестициите си. 37% биха предвидили над 3 години и едва 8% биха предвидили до 1 година. Важно е да се отбележи, че въпреки недобрата икономическа обстановка и недобрите финансови резултати на борсата, потенциалните инвеститори са наясно, че е по-добре да предвидят сравнително по-дълъг хоризонт за своите вложения.

По отношение на доходността от инвестициите, 77% от потенциалните инвеститори предпочитат да получат от двата типа доходност – капиталова печалба и доходи от дивиденти, като капиталовата печалба е два пъти по-предпочитана от дохода от дивиденти.

Общото очакване за развитието на пазара е свързано с развитието на икономиката на страната и перспективата за общото политическо и икономическо развитие на страната. Инвеститорите ще се върнат в България не преди развитите пазари да успеят да задоволят инвеститорския интерес”, каза Апостол Апостолов, Председател на Съвета на директорите на Централния депозитар.

По отношение на австрийския инвестиционен интерес към традиционни ВЕИ проекти: „Подобряването на рамковите условия като взимането на прозрачни бързи решения от страна на българските институции би накарало много предприятия да инвестират в България. Важно е също така за инвестициите да бъде осигурено необходимото финансиране: За това е необходима предвидливост. За инвестициите в областта на „възобновяемите енергийни източници”, където до 2011 имаше голям интерес също и от страна на австрийски инвеститори, финансирането много се усложнява поради несигурност в предварителните разчети”, коментира темата д-р Михаел Ангерер, Търговски съветник, Австрийско посолство - Търговски отдел.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...