Влияние на олимпийските игри върху българския туризъм

11.02.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

На фона на тенденциите в развитието на международния туризъм през 2003 г. в глобален и регионален аспект,  ръстът на броя на посетилите България чуждестранни граждани с цел туризъм ни дава основание да твърдим, че изминалата 2003 г. беше успешна за този сектор от икономиката на страната.          

За периода януари-ноември 2003 г. броят на чуждестранните туристи е нарастнал със 17.39 % спрямо същия период на предходната 2002 г. (2002 г. - 2823741; 2003 г.- 3314867; + 491126 чуждестранни граждани, посетили страната ни с цел "туризъм"). Валутните приходи от международен туризъм (без транспорта) за десетте месеца на 2003 г. са нарастнали с 20.9 % и възлизат на 1473.3 млн.щатски долара.

За единадесетте месеца на 2003 г. общо 3120814 български граждани са пътували зад граница (по всички видове цели на посещението), което е с 6.08 % повече от същия период на 2002 г. Разходите за пътувания в чужбина на българските граждани за периода януари-октомври 2003 г. са нарастнали със 17.3 % спрямо десетте месеца на 2002 г. и възлизат на 619.2 млн.щатски долара.

Нетните приходи (положителното салдо) за десетте месеца на 2003 г. от международен туризъм са 854.1 млн.щат.долара (+ 23.7 % спрямо същшя период на 2002 г.).

Анализаторите в туризма смятат, че при благоприятно стечение на всички обстоятелства, които оказват пряко влияние върху пътуванията като цяло и особено на тези с цел "туризъм",  през настоящата 2004 г. следва да се очаква възстановяване обема на пътуванията в световен мащаб. Прогнозите за 2004 г. предвиждат ръстове общо и по региони както следва: Общо в света ръст от 5 %, Америка (Северна, Централна и Южна) ръст от около 5 %, Европа ръст от около 3 %, Африка и Близък Изток като цяло ръст от около 6 %, Азия и Пасифик ръст от около 10 % (ако не се повтори епидемията SARS/ТОРС). Същинското нарастване на пътуванията с цел "туризъм" в световен мащаб се очаква през 2005 г.

Несъмнено, най-важното събитие, което ще даде тласък в развитието на пътуванията до и в Европа през настоящата година е провеждането на Летните олимпийски игри през м. август 2004 г. в Атина. В по-малка или по-голяма степен се очаква това събитие  да окаже положително влияние върху пътуванията в страните от Балканския полуостров, особено на тези, които са в непосредствена близост до Гърция.

В периода преди, по време и непосредствено след "Олимпиада 2004" се очаква увеличаване на транзитните пътувания през територията на България както в резултат на приемане на част от чартърните полети за Олимпиадата на български, турски и румънски летища, така и на преминаващите с автомобилен транспорт  от страни, отстоящи на ден-два път до Атина.

За предолимпийска подготовка (през месеците март, април и май) и аклиматизиране на спортистите от различни страни с климатични условия, различни от тези на района на Балканския полуостров непосредствено преди началото на спортните им изяви по време на Олимпиадата, се очаква да бъдат привлечени около 3 хиляди спортисти и 1-2 хиляди придружаващи ги лица, като някои от тях ще посетят страната многократно.

Досегашният опит от провежданите в различни страни Олимпийски игри показва, че около 80 % от посетителите посещават съседните на страната-домакин страни. Очакваме България, която е в непосредствена близост то Гърция, да привлече допълнително около 200 хиляди чуждестранни туристи преди, по време и непосредствено след Олимпийските игри. Считаме, че в немалка част това ще бъдат основно граждани на страни от други региони на света извън Европа, които ще използват случая да се запознаят и със  страните от Балканския регион. Разбира се това могат да бъдат и граждани на европейски страни, които до момента не са посещавали тази част на нашия континент.

Вероятно е също така по време на игрите някои туристи да предпочетат почивка в по-спокойна среда, извън еуфорията и пренаселеността на една Олимпиада. Това могат да бъдат граждани на средна и над средна възраст от различни страни, които нямат специално отношение към спорта като цяло, включително и гръцки граждани. Историята показва, че всеки домакин на Олимпийски игри страда от отлив на редовните посетители на дестинацията поради опасения от транспортни неуредици и голямо стълпотворение на хора.

Преди да отчетем влиянието на Олимпийските игри 2004 в Гърция, прогнозирахме 14-15 % ръст в броя на чуждестранните туристи. Считаме, че очакваните преди, по време и непосредствено след Олимпиадата допълнително над 200 хиляди чуждестранни туристи ще прибавят около 4.8 % - 5 % допълнителен ръст в годишен аспект в броя на чуждестранните туристи и над 120 милиона Евро към приходите от туризъм. Тоест, при благоприятно развитие за цялата 2004 г. на този етап очакваме ръст от около 18-20 % в броя на пътувянията с цел туризъм, или в абсолютно изражение около 4.2 милиона чуждестранни туристи.

В периода на провеждане на олимпийските игри очакваме също така засилване на пътуванията на някои  български граждани до Гърция. Добра предпоставка за това е непосредствената близост на страната ни до страната-домакин. Предвид на това, че повечето български граждани не са имали възможност да присъстват на събитие от подобно значение и с подобни мащаби, посещението на Игрите за тях ще бъде не само от голям интерес, но и въпрос на престиж. От друга страна немалка част от българите сигурно няма да пътуват до Гърция по време на Олимпидата опасявайки се от голямото струпване на хора и произтичащите от това редица неудобства. Така че в общи линии очакваме пътуванията на български граждани специално до Гърция през 2004 г. да се запазят около нивото от предходната 2003 г. - над 450 хиляди пътувания по всички цели на посещението.

Вярваме, че специалистите, работещи в сектор "Туризъм" на националната ни икономика ще успеят максимално да изполват възможностите, които предоставя едно толкова мащабно събитие като Олимпийските игри през 2004 г. в Атина, и туризмът  и през настоящата година ще бъде на висотата на очакванията за много успешно развитие.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...