Всеки втори бърз кредит е за плащане на сметки

18.02.2013 | 12:15
по статията работи: Петя Бързилска
Средната сума на бърз потребителски кредит е 525 лв., отчитат от "Изи Кредит"
Всеки втори бърз кредит е за плащане на сметки

Близо половината от бързите потребителски кредити, изтеглени през последното тримесечие на 2012 г., са били с цел плащане на сметки, отчитат от небанковото финансово дружество "Изи Кредит". За октомври - декември 2012 г. компанията е отпуснала близо 50 хиляди кредита в България. Това е с 28% повече спрямо същия период на 2011 г.

Търсенето на малки и бързи краткосрочни кредити расте, а плащането на комунални и битови сметки е все по-честа причина хората да ги ползват, показват данните на компанията.

През четвъртото тримесечие на миналата година средната сума на изтеглен кредит е 525 лв, заявиха за Econ.bg от "Изи Кредит". Сумата търпи леко увеличение спрямо същия период на миналата година, когато е в размер на 523 лв. От дружеството обясниха, че за периода октомври - декември 2012 г. ръстът на бързите кредити за потребление се дължи на струпване на разходи - плащане на сметки за електричество и комунални услуги, осигуряване на празнична трапеза и други.

Като цяло за 2012 г. средният размер на бърз потребителски кредит е 526 лв., като намалява спрямо предходната 2011 г., когато е в рамките на 532 лв. За цялата 2012 г. "Изи Кредит" е предоставила близо 180 000 кредита в България при малко над 140 000 за 2011 г.

Тенденцията за последните няколко години е към взимане на по-малки кредити спрямо периода преди кризата, когато средният размер е бил между 700 и 900 лв. Това се дължи на предпазливостта на хората на фона на свитото потребление и по-малки доходи, заявяват експерти. 

"През тези месеци, особено през декември, хората търсеха кредити в най–голяма степен заради натрупването на разходи, свързани със заплащане на сметките за ток и отопление, празничното пазаруване и покупката на подаръци", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения” на "Изи Кредит".

Бързите кредити стават все по-популярни не само във връзка с покриване на ежедневни разходи на домакинствата. Една, макар и малка част от клиентите – малко над 5%, си позволяват да празнуват и да пътуват на кредит, информират още от финансовата компания.

В дните около 14 февруари от компанията дори отчитат заявки за бърз заем с цел покупка на подарък за любимия. Същевременно от данните на "Изи Кредит" става ясно, че жените преобладават сред клиентите на бързите кредити. И двата пола ползват бързите заеми приоритетно за плащане на сметки, за ремонт и обзавеждане на жилището и за оборотни средства за семейния бизнес. Дамите ги влагат още в здраве и образование, докато мъжете ремонтират с тях семейния автомобил и купуват техника.

Търсенето на бързи кредити остава силно и в началото на новата година. "Организирането на празненство и дори покупката на подарък често водят до нужда от допълнителни парични средства, които не винаги са налични. Затова част от хората предпочитат да решат този проблем с бърз кредит”, посочи Ина Илиева.

Прогнозата е пазарът на малките и бързи краткосрочни кредити да продължи да расте с бързи темпове през цялата 2013 г. "Очакванията ни са за 20% ръст, предвид планираното от нас разрастване на мрежата от офиси и кредитни консултанти, с които ще достигнем до още повече хора. Самите потребители все повече предпочитат нашите услуги заради бързината, удобството и минималните изисквания за кандидатстване", коментира Ина Илиева. "Прогнозите за по-висок ръст на българската икономика, очакваното увеличение на доходите и пенсиите през следващите месеци и евентуалното намаляване на безработицата също ни карат да сме оптимисти, че хората ще станат по-позитивни за бъдещето и ще бъдат по-смели в тегленето на кредити, при това не само заради ежедневни разходи”, обобщи директорът "Корпоративни отношения" на "Изи Кредит".

Тенденциите в потребителското кредитиране в началото на 2013 г. преди време коментира и Здравко Райчев от "Профи Кредит". По думите му тенденцията, която се очертава, е насочена към намаляване на срока, за който се изтеглят кредитите, както и на сумите, които клиентите предпочитат да ползват. Според него тя ще се запази и в началото на текущата година.

Припомняме, че финансовите компании отчетоха бум на потребителските кредити преди Коледа и Нова година в края на 2012 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....