Всеки пети работодател смята да наема персонал

13.03.2012 | 15:28
по статията работи: Ралица Стоянова
Най-силни са очакванията на мениджърите от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти, ресторантьорство и хотелиерство
Всеки пети работодател смята да наема персонал
Снимка: Sxc.hu

Всеки пети работодател смята да наема персонал в периода април-юни. Българските работодатели очакват темпът на наемане да започне да се подобрява постепенно в сравнение с предишното тримесечие, показват резултатите от обзорното изследване на Manpower за заетостта, публикувано днес.

Нетният обзор за България от +8% се подобрява с 4 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., но същевременно намалява със 7 процентни пункта, съотнесен към същия период на миналата година.

“Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци. Лошата новина е, че в следствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор, е изключително трудно да се намери подходящия кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време, огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

В опита си да запълни част от тези разминавания, от Министерство на образованието и науката наскоро обявиха проект на стойност 96 млн. евро, целящ да заздрави и синхронизира връзката между учебните програми и действителните знания, които работодателите търсят. Програмата ще предостави на близо 73,000 студенти възможност за близко взаимодействие с компании от България, за да натрупат така необходимите бизнес умения.

Има и работодатели, които казват, че ще намаляват персонала в идните месеци, но техният процент се запазва стабилен на ниво от 10% както за предстоящото, така и за предходното тримесечие и миналата година. Това би могло да означава, че бизнес климатът се стабилизира и че работодателите започват да се чувстват малко по-уверени в перспективите за бъдещето.

Работодатели от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-високи за второто тримесечие са очакванията за наемане на работодателите от Бургас, София и Варна, където нетният обзор на заетостта във всеки един от регионите е на предпазливо оптимистичното ниво от +9%. Междувременно, мениджърите в Русе отчитат най-слаби планове за наемане, макар че нетният обзор от +5% представлява значително подобрение на тримесечна база с ръст от 9 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Работодатели в 9 от общо 10 сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие. Най-силни са очакванията на мениджърите от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като и двата сектора отчитат най-високия нетен обзор на заетостта от +16%. От друга страна, работодателите в сектора минно дело са с най-песимистични очаквания и регистрират най-нисък темп на наемане през идното тримесечие от -4%, като за трето поредно тримесечие запазват негативен показател на нетния обзор на заетостта.

Нетният обзор за ресторантьорство и хотелиерство в голяма степен отразява плановете на работодателите за наемане на работна ръка преди началото на летния туристически сезон, като също така има очаквания, че с оглед на тежката зима, зимният туристически сезон ще бъде удължен. Има голямо търсене за IT специалисти и оператори за кол центрове, владеещи 2 европейски езика, основно от страна на мултинационални компании, които обслужват Европа.

Същевременно, „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че редица българи се завърнаха в родината в следствие на икономическия спад. Например, недостигът на кадри в сектора на здравеопазването, най-вече лекари, продължава да се усеща все по-осезаемо, тъй като много здравни работници предпочитат да емигрират в Германия и други европейски страни заради по-високия потенциал при заплащането.

Глобалните  очаквания остават разнопосочни

Задържащият се темп на наемане преобладава най-вече в Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА), като работодатели в 12 от 23 държави отчитат сравнително стабилни планове в сравнение с първото тримесечие на годината, като в девет държави се очаква повишаване на темпа на наемане. Като цяло картината на промените в заетостта е смесена в сравнение със същия период на предходната година - нетните обзори отбелязват спад в 13 страни и подобрение в седем. По отношение на регионалните очаквания, най-силни са намеренията за увеличаване на персонала в Турция, Израел, Румъния и Норвегия, а най-слаби са в Гърция и Испания.

На другите места по света в мнозинството от държавите се очаква темпът на наемане да запази стабилност или да отбележи подобрение в сравнение с предходните три месеца на годината, предполагайки леко подобрение в среда, в която работодателите продължават да се борят с променливото търсене. Секторът на услугите продължава да бъде водещият в силните прогнози за Бразилия и Индия, докато в Тихоокеанския регион на Азия търсенето в сектора губи част от силата си. Междувременно, в сектора на финансите изгледите за нови работни места отслабват значително в цяла Европа в сравнение с миналата година по същото време, а данните в САЩ разкриват слаб, но стабилен тренд на подобрение. Работодатели в 32 от 41 анкетирани страни и територии отчитат вариращи степени на позитивни нагласи за наемане през следващото тримесечие. В 37 страни и територии се наблюдава относително стабилна или увеличена активност на темпа на наемане в сравнение с първите три месеца на годината.

На всички участващи в изследването работодатели от цял свят се задава един и същ въпрос: "Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на юни 2012 г., в сравнение с настоящото тримесечие?"Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.01   1582 г. – Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море. 1759 г. – Открит е Британският музей. 1892 г. – Джеймс Нейсмит...