Годишно данъчно приключване по ЗОДФЛ за 2004 г.

18.01.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Поради факта, че предприятията се явяват работодатели на физическите лица, като сключват с тях трудови и граждански договори и същите лица не са самоосигуряващи се (със собствен БУЛСТАТ), то предприятието има задължение да изчислява и внася авансово данъка върху доходите, както и да прави годишното преизчисление на лицата с трудови договори.

В тази насока, ако сте в трудово-правни отношения с лица, които не са български граждани, следва да следите времето, което пребивават в България, като в случай, че пребивават повече от 183 дни през даден 365-дневен период, за годината когато това условие е изпълнено, те се третират данъчно като местни лица. В този случай, следва да се анализират също и разпоредбите на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и страната, на която лицето е гражданин (разбира се, ако е налице такава). В края на годината е необходимо да се анализират  доходите, които са специфични за дейността на ЕТ и физическите лица, нерегистрирани по ТЗ, като същите се третират като облагаеми и необлагаеми.

При доходите от трудови правоотношения е необходимо да се провери законосъобразното ползване на данъчни преференции за намаляване на облагаемия доход, а именно:

  • внесените през месеците за сметка на лицата лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване и доброволно осигуряване за безработица до 10 на сто от облагаемия доход
  • внесените през месеците за сметка на лицата лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот и рента" и застраховки "Живот", свързани с инвестиционен фонд, в размер до 10 на сто от облагаемия доход.

Тук е необходимо да вземе предвид, разпоредбата на чл.20, ал.2 и 4 от ЗОДФЛ, която превръща преференцията в месечна, като същата не може да се акумулира за следващи месеци.

В същото време годишната данъчна основа може да се намали до 10 на сто , при извършени дарения, като се спазят следните условия:

        1. дарението да е направено на изброените в чл.28, ал.1 лица

        2. дарителят да няма неизплатени декларирани държавни вземания или такива, установени с ДРА, към момента на извършване на дарението.

        3. да са спазени условията на чл.28 , ал.4 за признаване на дарения на парични средства, движими средства, недвижими имоти и други. Лицето, получило дарението следва да подаде декларация по реда и условията на ЗМДТ, дори и да не се дължи данък дарение.

В случай, че е налице придобиване на инвалидност (намалена трудоспособност) през течение на годината за лица по трудов договор, за месеците до края на годината, без месеца на придобиване, лицето ползва намаление от два пъти необлагаемия месечен минимум, а при годишното преизчисляване се ползва намаление от два пъти необлагаемия годишен минимум, т.е. явява се данък за възстановяване.

В случаите , когато основния работодател не е преизчислил годишната данъчна основа и е налице надвнесен данък , лицата могат са подадат декларация по чл.41 от ЗОДФЛ , независимо, че имат само доходи по трудови правоотношения.   

ЕТ и лица, упражняващи свободни професии и други дейности и услуги по извънтрудови правоотношения е необходимо да проверят дали са спазени изискванията на закона за ползване на горепосочените преференции. Важно е да се знае, че преференцията за тези лица е годишна, т.е. няма значение кога през годината са внесени парите.

Поради факта, че същите лица са задължени да подават декларация по чл.41 от ЗОДФЛ, при условие, че е ползвана някоя от изброените преференции, е необходимо прилагането на документите, изисквани от закона за признаването й.

В случай, че е налице доход от продажба на недвижимо имущество следва да се анализира дали същия доход не е необлагаем ( на основание чл.12, ал.1, т.1, б"а" и "б" и ал.2) и ако се установи, че не отговаря на тези условия да се декларира и определи данъчната основа по реда на чл.24 от ЗОДФЛ.

Лицата, които извършват патентна дейност към 01.01.2004 г. се облагат с патентен данък през цялата 2004 г. През 2005 г, обаче, е променен закона, като в случай, че през годината оборота надвиши 50000 лв. (с изключение на дейността по чл.32 ,ал.2) лицата започват са се облагат по общия ред на ЗКПО и ЗОДФЛ.

Следва да се анализира дали са удържани и платени данъци за доходи по чл.26 от ЗОДФЛ, изплатени на физически лица, поради факта, че предприятието (платец на дохода) е задължено да извърши тези действия.

В годишната данъчна декларация следва да се декларират и обложат всички доходи, изплатени през 2004 г., независимо за коя година се отнасят.

Следва да се анализи кои лица ще се включат в справката по образец ( чл.57 от ЗОДФЛ) за изплатени доходи през 2004 г. от предприятията на физически лица, различни от трудови правоотношения и пенсии. В случай, че лицата са повече от 10, справката се подава само в електронен вид.

На последно място следва да прочетете внимателно административно наказателните разпоредби, като се обърне внимание какво се санкционира и в какъв размер.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...