Големите стъпки на чистите технологии в Източна Европа*

26.10.2011 | 08:10
по статията работи:
10 държави, сред които и България, се насочват към възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност
Големите стъпки на чистите технологии в Източна Европа*

Автор: Shawn Lesser - Watershed Capital Group

Все повече и повече страни по целия свят започват да разчитат на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност като средство за поддържане на условията за живот на бъдещите поколения. Въпреки че много хора често не считат страните от Източна Европа като част от тази група, истината е, че редица от тях правят големи крачки в областта на чистите технологии. Голяма част от тези страни са сравнително нови, създадени след разпадането на Съветския съюз, а някои и след това, и имат изключително бедни области.

Подемът по отношение на възобновяемата енергия и енергийната ефективност бележи нова ера в тези страни, където всеки може да получи нужната енергия, необходима за поддържането на домакинствата:

 1. България освен слънчева енергия предлага много възможности за развитие в областта на възобновяемите източници. В момента в страната има проекти за инсталиране на над 12 000 мегавата мощност. Тъй като България внася повече от 70% от необходимото й гориво, е много заинтересована в търсенето на възобновяеми източници на енергия. Страната има значителен резерв от геотермална енергия и над 90% обработваема земеделска земя, която е изключително подходяща за бъдещото развитие на биомаса. Като част от националната енергийна стратегия България иска да направи ефективното използване на водните ресурси една от главните си цели до 2020 г.
 2. Украйна има система за подкрепа на възобновяеми енергийни източници от 1990 г. насам. През 1996 г. например президентът на страната заяви, че производството на вятърна енергия ще бъде национален приоритет и постави цел от 200 мегавата до 2010 г. Досега Украйна има 40 мегавата инсталирана мощност от вятърна енергия, но и редица програми са в процес на подготовка, тъй като повече от 40% от страната са готови за развиване на този потенциал. Украйна има и запас от геотермални ресурси. В процес на разработка са проекти за увеличаване на термично оползотворяване на водата за повече от 250 мегаватчаса. По отношение на биомасата Украйна има отпадъци от дъскорезници, тор от добитък, както и от слама. Оборският тор се използва за производство на биогаз.
 3. Узбекистан е пълен с ресурси от газ и петрол, което води до ниски тарифи и липсата на допълнителни стимули от страна на правителството за разработване на възобновяеми източници освен от водноелектрически централи. Въпреки това в страната съществуват планове за развитие на енергетиката чрез изграждане на редица ВЕЦ и ТЕЦ. Поради слабите ветрове в цялата страна няма планове за вятърни инсталации. Независимо от това, поради климатичните условия в Узбекистан, условията за добив на слънчева енергия са много благоприятни. Страната се стреми към развитие в тази област, например през септември 2011 г. правителството съобщи, че възнамерява от 2013 г. да създаде Институт за слънчева енергия с цел научни изследвания и развитие.
 4. Молдова, напълно зависима от Руската федерация, Румъния и Украйна за внос на енергия, постави възобновяемите енергийни източници с много висок приоритет за страната. Тя създаде собствена Национална агенция по енергийно регулиране с цел подпомагане на програмата в областта на възобновяемата енергия. В Молдова има около 1000 мегавата потенциал за вятърна енергия в западната част, в югоизточните и североизточните части има потенциал за развитие на водноелектрическа промишленост. Биогазът също е възможност. През март на 2011 г. Mercando Green Technology инвестира 25 млн. евро за изграждане на първия завод за производство на биогаз в Молдова.
 5. Хърватия като страна, създадена през 1991 г., все още се стреми да преструктурира, същевременно да отвори и приватизира своя енергиен сектор. Повечето от енергийните доставки на Хърватия идват от природен газ, суров нефт и ВЕЦ. Тъй като Хърватия внася повече от 30% от електричеството си, иска да има повече самостоятелност. Вятърната и геотермалната енергия са най-обещаващите възобновяеми източници на енергия за страната. На адриатическите острови има повече от 150 мегавата потенциал за вятърна енергия. През септември 2011 г. Orient Green демоснтрира планове да генерира 10.5 мегавата вятърна електроенергия. Страната също така представлява благоприятно място за слънчеви енергия и осигурява благоприятни тарифни програми.
 6. Беларус моделира свои собствени тарифи за електроенергия от възобновяеми източници през 1994 г. след приемането на Закона за Електрозахранване в Германия. Независимо от това, поради ограниченото раздвижване в тази насока от страна на правителството, е трудно да се получи външно финансиране за проекти в областта на енергетиката. Това е нещо, по което правителството трябва да работи. Беларус няма голям потенциал за вятърна, водна, слънчева и геотермална енергия, но когато става дума за източници на биомаса, има голям потенциал, включително и дървен материал. В страната са инсталирани повече от 400 парни котли, които работят с дървен материал и други източници на горива.
 7. Румъния отчита увеличение в търсенето на електроенергия, тъй като икономиката на страната продължава да се развива. Поради това редица проекти са вече в ход. Биомаса, вятър и вода са най-обещаващите източници на енергия от възобновяеми източници. Румъния има голям потенциал в развитието на вятърни турбини в морето - около 3000 мегавата. Развитието на енергия от биомаса също е възможно. През май 2011 г. Farmers' Ethanol, компания от САЩ, обяви плановете си да направи инвестиция от 150 млн. долара в био-производството на етанол в страната.
 8. Полша има редица благоприятни икономически и технически условия за производство на ВЕИ. Правителството и народът се опитват да изместят изкопаемите горива и да развият възобновяеми източници на енергия. До 2020 г. Полша иска възобновяеми източници да осигуряват най-малко 14% от енергията. Най-обещаващите области на развитие в страната са вятър и биомаса с около 4000 мегавата за всеки. Твърдите и течните биомаси са основните източници на възобновяема енергия и в двете звена - топлинна и електроенергия. Също така в началото на октомври 2011 г. IKEA закупи в южната част на Полша два нови вятърни парка с обща мощност от 28 мегавата.
 9. Унгария е поела ангажимент до 2012 г. най-малко 2,6% от цялата нужна електроенергия да се добива от възобновяеми енергийни източници. Основното потребление на възобновяема енергия в Унгария идва от биомаса. Налице е възможност за развитие в добива на вятърна енергия, но липсата на измервания в момента поставят това на заден план. Производството на слънчева енергия не е много добре прието в Унгария поради липсата на достатъчни нива слънчева енергия и нарастващите разходи за фотоволтаици.
 10. Русия има голям капацитет за генериране на вятърна енергия. Ако страната използва само 25% от целия потенциал, може да поддържа около 175 000 мегавата мощност, което е едно от най-високите по света. Водният потенциал и този на енергия от биомаса също са доста големи. Развитието на ВЕИ е възпрепятствано в Русия поради липсата на законодателни мерки, ниски тарифи, както и липсата на инвестиционен капитал. Въпреки това Русия е с големи възможности в тази сфера поради големия ВЕИ потенциал, който страната предлага.

top_ten_highlight_of_cleantech_in_east_europe_bg_html_432d4ac0_3638През ноември стартира социалната мрежа и иновативна платформа за чисти технологии и устойчиво Cleantech Bulgaria.

Целта на проекта е да обедини усилията на бизнес, индустрия, политика, наука и неправителствен сектор в сътрудничеството им при развитието устойчиви модели и спешни бизнес практики.

Вижте видео визитката на Cleantech Bulgaria в 1 минута.

Посетете конференцията "Cleantech Bulgaria - Marketplace, Research  and Funding", която ще се проведе на 17 ноември 2011г., в х-л България и станете част от българската Cleantech общност. *Econ.bg е златен медиен партньор на инициативата.

Повече информация относно програмата, лекторите и условия за участие можете да намерите на - http://events.cleantech.bg

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Женевски конвенции
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...