Доклад за заплахите, предизвикателствата и промяната

02.12.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
По-сигурният свят – нашата обща отговорност

 

Над 100-те препоръки за промени се отнасят до тероризма, бедността и заразните болести, оръжията за масово унищожение, насилието над цивилното население, междудържавните конфликти, реформата в ООН и други главни теми

Комисията, сформирана миналата година от генералния секретар  на ООН, за да формулира предложения за укрепване на международната сигурност, обявява официално препоръките си днес, 2 декември, с призив за приемането на нови широкообхватни правила, които да помогнат на света да посрещне заплахите на 21 век и да укрепят Организацията на обединените нации.

Според председателя на Комисията - бившият премиер на Тайланд Ананд Паниарачун докладът от 95 страници, озаглавен "По-сигурният свят – нашата обща отговорност", "предлага една нова визия за колективната сигурност, насочена към всички основни заплахи пред международния мир и сигурност, с които се сблъскват народите по света". Комисията, включваща 16 бивши държавни глави, министри на външните работи, дипломати, експерти във военната сфера и сферите на сигурността и развитието препотвърждава правото на всяка  държава да се отбранява, включително и превантивно при непосредствено предстояща атака. В доклада на Комисията се посочва, че в случай на "кошмарни сценарии" , които съчетават присъствие на терористи и оръжия за масово унищожение, може да се наложи Съветът за сигурност на ООН да действа по-рано  и по-решително отколкото досега.

Предложените промени се отнасят до някои от най-противоречивите глобални въпроси:  Кога е оправдано използването на сила? Как да се води борбата с бедността и болестите? Докладът застъпва позицията, че в днешния век на глобална търговия, туризъм и оръжия за масово унищожение, заплахата спрямо която и да е нация е заплаха за всички. Въпреки че подчертава нуждата от колективна сигурност, комисията посочва, че суверенните държави "продължават да бъдат на първата линия на отпора на днешните заплахи", но много от тях трябва да бъдат по-добре подготвени да "упражняват по отговорен начин своя суверенитет".

Преди една година, когато сформира комисията, генералният секретар заяви, че ООН се намира на кръстопът – организацията е изправена пред избора да посрещне успешно предизвикателството на новите заплахи или да понесе риска от своето еродиране пред засилващите се противоречия между отделните държави и едностранни техни действия. Кофи Анан ще вземе под внимание препоръките на Комисията в доклада, който предстои да направи през март 2005 г. Този доклад ще спомогне за формулирането на дневния ред на специалната среща на високо равнище на ООН, насрочена за идния септември.

Използване на сила. Докладът възприема идеята за колективна отговорност за защитата на цивилното население от геноцид, етническо прочистване и други прояви на жестокост. Превантивна дипломация за преустановяване на насилия и защита на човека чрез изпращането на хуманитарни и полицейски мисии и мисии за правата на човека, препоръчва доклада. В него се казва още: "Ако е необходимо използването на сила, то към него трябва да се прибягва само като към последен изход", като то се провежда и със санкцията на Съвета за сигурност.

Изграждане на мир. Докладът призовава за създаването на нов орган в ООН – Комисия по трайно изграждане на мир – която да посочва страните в риск от конфликт, да организира превантивни действия и "да поддържа усилията на международната общност в трайното изграждане на мира след военен конфликт".

Превенция. Сред многобройните предложения за предотвратяване на глобални заплахи, постигането на развитие се посочва като основна препоръка. Развитието, се казва в доклада, "изпълнява комплекс от функции. То способства борбата с бедността, болестите и влошаването на околната среда, които убиват милиони хора и заплашват човешката сигурност. То има жизнено важна роля да помогне на държавите да предотвратят или спрат ерозирането на своя държавен капацитет. Развитието е и част от дългосрочната стратегия за предотвратяване на гражданските войни и предприемане на корективни мерки спрямо онези среди, в които процъфтяват тероризма и организираната престъпност."

Комисията критикува "изумяващо закъснелия и срамно неадекватно обезпечен" глобален отговор на ХИВ/СПИН и призовава международната общност да изгради наново световния капацитет за обществено здравеопазване, контрол и отпор на болестите. В доклада се включват и предложения за укрепване на режима за неразпространение на ядрените оръжия, както и допълнителни мерки за предотвратяване разпространението на биологическото и химическото оръжие.

Реформите в ООН. Комисията констатира, че ООН "е действала много по-ефективно по основните заплахи пред мира и сигурността, отколкото се отчита, но въпреки това нуждата от основни промени съществува", за да бъде организацията "ефективна, резултатна и равноправна при предоставянето на колективна сигурност за всички" през 21-ви век.

Докладът препоръчва промени в Общото събрание, в Икономическата и социалната комисия, в Комисията по правата на човека, както и в отношенията на ООН с регионалните организации. Докладът излиза и с предложение за укрепване ролята на генералния секретар. Той трябва да получи значително по-широки възможности в ръководството на Секретариата, за което да носи и съответната отговорност, посочва докладът. Препоръчва се и въвеждането на длъжността "втори заместник генерален секретар" по въпросите на мира и сигурността, по изготвяне на доклади за ранно сигнализиране и възможни стратегии, по които генералният секретар да взема решения. По този начин ще се допълни постигнатото от настоящия единствен заместник (длъжността е създадена през 1996 г.) в това да "внася по-голяма систематичност и последователност в дейността на ООН в социалната, икономическата и сферата на развитието".

Общият брой на препоръките в доклада е 101. Освен своя председател Комисията на високо ниво за заплахите, предизвикателствата и промяната включва в състава си Робер Бадинтер (Франция), Гру Харлем Брунтланд (Норвегия), Мари-Шинри Хес (Гана), Гарет Евънс (Австралия), Дейвид Хани (Обединеното кралство), Енрике Иглесиас (Уругвай), Амр Муса (Египет), Сатиш Намбиар (Индия); Садако Огата (Япония), Евгени Примаков (Русия); Цян Цичен (Китай); Нафик Садик (Пакистан); Салим Ахмед Салим (Танзания); Брент Скаукрофт (САЩ); Жоао Баена Соарес (Бразилия). Изследователската дейност на комисията се осъществява под ръководството на проф. Стивън Стедман от Станфордския университет, който и подготви текста на доклада.

За повече информация: www.un.org/news 

Към текста на доклада: www.un.org/secureworld

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...