Доклад за сближаване 2008 г.

19.05.2008 | 16:38
по статията работи: Лили Бончева
Европейска централна банка
Доклад за сближаване 2008 г.

Доклад за сближаване - май 2008 г.

Европейска централна банка



На 6 май 2008 г. Генералният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие "Доклад за сближаване 2008". Това е регулярен документ, който се разработва и публикува веднъж на две години  за оценка на икономическия  напредък и хармонизацията на правната рамка на страните-членки на ЕС, който все още не са въвели еврото като своя национална валута.  

Документът оценява напредъка на Швеция, Словакия, Полша, Унгария, Чехия, Литва, Латвия, Естония, България и Румъния. Нашата страна присъства за първи път.

Докладът има за цел да оцени напредъка на страните и да представи оценката на ЕЦБ за готовността на тези от тях, които са заявили намерение за въвеждане на еврото. В този смисъл, най-подробно е разгледана и оценена Словакия с оглед желанието й да въведе еврото от 1 януари 2009 г.

В частта си за България докладът е разработен, като e отчетена предоставената информация от българска страна на всички равнища. Документът представя динамиката на най-важните макроикономически показатели за периода от членството на страната в ЕС до март 2008 г. , както и ретроспекция на показателите, свързани с Маастрихтстките критерии /инфлация, бюджетен дефицит към БВП, държавен дълг към БВП и дългосрочни лихвени проценти/. Подчертано е значението на прилагането на достатъчно строга фискална политика за намаляване на инфлационния натиск и макроикономическите диспропорции, с оглед създаването на среда, спомагаща за устойчиво сближаване. Направени са и конкретни препоръки за извършване на структурни реформи, както и за правната интеграция на БНБ в евросистемата.

България не отговаря на два от критериите за приемане на еврото - инфлацията и обменният курс на националната валута, е отбелязано в доклада. В него се посочва, че средната инфлация за миналата година е била 9.4%, което е доста над препоръчителната стойност от 3.2%. В документа се припомня, че през 2003 година инфлацията е била 2.3% и е достигнала до 7.6% през 2006 и 2007 година. ЕЦБ прогнозира, че високите нива на инфлацията ще се запазят до около 10% през тази година. При добро развитие на икономиката е възможно инфлацията да спадне до 6% догодина.



Текстът
на Доклада за сближаване 2008 г. (в pdf формат) съответно на български и английски език ще откриете тук и тук.


Новини
, базирани на изводите от доклада:
Инфлацията и обменният курс ни отдалечават от еврото
Високата инфлация е основна пречка пред кандидатите за влизане в еврозоната






Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...