Държавен дълг - септември 2004

14.11.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Към края на септември номиналният размер на държавния и държавногарантиран дълг възлиза на 8208.4 млн. евро, от който вътрешен – 1313.4 млн. евро, и външен – 6895 млн.евро. В номинално изражение дългът намалява със 7.3 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на валутно-курсова разлика.

Съотношението дълг/БВП в края на септември е 42.3%, запазвайки нивото си от предходния месец. Стойностите за вътрешния и за външния дълга са съответно 6.8% и 35.5%.

В структурата на дълга относителният дял на вътрешния дълг е 16%, а на външния – 84%.

В края на септември делът на дълга в щатски долари достига стойност от 36.2%, делът в евро – 39.1%, в левове – 10.9%, а този в други валути . 13.8%.

В структурата на дълга по видове кредитори с най-голям относителен дял е статията "Други облигации" (глобални и еврооблигации) – 25.7%, следван от вътрешен дълг (ДЦК) – 16%, брейди облигациите – 15.6%, Световната банка – 11.7%, и МВФ – 11.4%.

Състоянието на лихвената структура на дълга в края на септември също търпи промени – в посока намаление на дълга с фиксирани лихви до 46.6%. Дългът с плаващи лихви е 53.4%.

Извършениете плащания по държавния и държавногарантиран дълг от началото на годината възлизат на 2642 млн. лв., от кито по вътрешния – 307.9 млн. лв., и по външния – 2334.1 млн. лв. С най-голям относителен дял на плащанията през септември са тези към Парижкия клуб, МВФ и държавногарантиран дълг. По отношение на вътрешния дълг основните погашения са по ДЦК, емитирани за финансиране на бюджетния дефицит.

Валутната композиция на извършените плащания по дълга от началото на годината до края на септември регистрира превес на плащанията в щатски долари – 1617.3 млн. лв., след преизчисляването им в левове, следвани от тези в евро – съответно 481 млн. лв. Тези в левове са общо 307.9 млн. лв.

Пълния текст можете да намерите в Интернет страницата на Министерство на финансите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...