Еврокомисията: Близостта със София не гарантира икономически шансове

28.02.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Под регионална конкурентоспособност Еврокомисията разбира способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители
Еврокомисията: Близостта със София не гарантира икономически шансове
Снимка: под лиценза на creative commons

В Европейския съюз отново се наблюдава модел на развитие с много центрове, в който силни столични райони и такива около по-големи градове са основни двигатели на конкурентоспособността. Тези центрове действащ стимулиращо на прилежащите райони, но това е пример от Северозападна Европа, докато в Източна и Южа Европа близостта до столицата не оказва такова влияние.

Това пише в разпространеното в понеделник трето издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на ЕС. В проучването, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност, пример от България потвърждава твърдението, че близостта със София не е достатъчно основание за съседния Северозападен район да излезе от последните места в ЕС по развитие.

Под регионална конкурентоспособност Еврокомисията разбира способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители.

Ако за 2016 г. Югозападният район с център София е класиран на 207-о място от 263 района в ЕС, то намиращият се само на няколко десетки километра отвъд Стара планина район на Северозапада е 258-ми.

По покупателна способност на глава от населението Северозападният район е последен в целия Европейски съюз. Той е на 263-о място с показател, който е 29% от средното за всичките 28 държави в ЕС.

Сравнението с 15 сходни района

Авторите на индекса сравняват всеки район с други 15 сходни нему по БВП на глава от населението (те са предимно от Румъния, Полша и Унгария) и Северозападна България изостава сериозно и от тях по сила на институциите, здравеопазване, ефективност на пазара и на пазара на труда, както и на технологична подготвеност.

Индексът в отделните показатели също е много лош спрямо 263-те района: за ефективност на институциите - 262-ро място, инфраструктура - 240, здравеопазване - 260, висше образование и обучение за цял живот - 241, пазар на труда - 237, размер на пазара - 262, технологична подготвеност - 263, сложност на бизнеса - 236 и иновативност 252.

Сравняването на някои показатели със средното за ЕС е направо стряскащо. Инфраструктурата, например, по скала със 100 пункта получава тук 6, докато средният показател за Европа е 45. Иновациите получават 8 (при средно 44), а институции - 6 (при средно 55).

Състоянието на инфраструктурата пречи на връзката на Северозападна България с икономиката на София и Югозапада, а другият съседен регион - Северен Централен, не може да предложи достатъчно стимули. Той е на 245-о място в ЕС и 261-во по покупателна способност на населението.

Картата с конкурентоспособността на регионите на ЕС за 2016г. показва, че на югоизток от унгарско-румънската граница има само три района с по-голям потенциал и те са около столиците на Румъния, България и Гърция.

Къде е София с Югозападен район

Данните за най-добре представеният по конкурентоспособност български район (Югозападен) показват, че той е на 187-о място в общия индекс, а покупателната спобност на населението му е 75% от средната за ЕС.

Силните му страни са още висше образование и квалификация (88 от 263), сложност на бизнеса (103), иновации (131) или ефективност на пазара на труда (152).

Но и най-конкурентният регион на България, който далеч не е само София, през 2016г. е с най-слабите институции в Европа (263 от 263) и лоши резултати за инфраструктура (215), здравеопазване (226) или технологична подготвеност (248).

Районите, които според авторите на изследването са сходни на Югозапада на България, включват Мурсия, Мадейра и Кастиля-ЛаМанча в Испания, френските острови Мартиника и Гваделупа в Карибско море и Южен Йоркшир и Корнуол във Великобритания. И спрямо тях българският район е по-слаб по качество на институциите и технологична готовност и няма нито едно отчетливо предимство, освен макроикономическата стабилност, която се измерва като национален показател.

В сравнение с двете предишни издания, публикувани през 2010 и 2013 г., Малта и няколко региона във Франция, Германия, Швеция, Португалия и Обединеното кралство са подобрили своите резултати, а в Кипър, Гърция, Ирландия, а напоследък и в Нидерландия резултатите са се влошили. В източните региони на ЕС конкурентоспособността като цяло се е запазила. Като цяло резултатите за 2016 г. са в съответствие с тези за 2013 г., посочват от Комисията.

Новото в изданието за 2016 г. е интерактивният интернет инструмент, който дава възможност за по-подробен анализ и сравнение на всеки регион, или с друг с подобно БВП на глава от населението, или с всички региони на ЕС.

История на индекса

Издаден за първи път през 2010 г. и публикуван на всеки три години, индексът за регионална конкурентоспособност (RCI) дава възможност на регионите да наблюдават и оценяват развитието си във времето и в сравнение с други региони. Индексът е първата мярка за осигуряване на европейски поглед върху конкурентоспособността на регионите в ЕС. Той е разработен въз основа на подхода на Световния индекс за конкурентоспособност на Световния икономически форум (GCI-WEF).

Индексът (RCI) се основава на статистически региони на ниво NUTS 2 (номенклатура на териториалните статистически единици), като включва региони на ниво NUTS 2 като част от един функционален градски район. Това гарантира, че RCI напълно обхваща наличните умения на местния пазар на труда.

RCI се състои от 11 показателя, представящи различни аспекти на конкурентоспособността. Чрез тези показатели индексът оценява силните и слабите страни на даден регион.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.11   1120 г. – Белия кораб потъва близо до Нормандския бряг. 1667 г. – Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 хил. души. 1741 г. – С...