Използването на ИКТ в световен мащаб - ефективност и инфраструктура

08.02.2008 | 13:04
по статията работи: econ.bg
Изследване на London Business School и LECG по поръчка на Nokia Siemens Networks
Използването на ИКТ в световен мащаб - ефективност и инфраструктура


Използването на ИКТ в световен мащаб - ефективност и инфраструктура

Изследване на London Business School и консултантска фирма LECG, направено по поръчка на Nokia Siemens Networks


Резюме


Бизнесът и правителствата трябва да подобрят състоянието на технологичната и комуникационната инфраструктура, ако искат да се възползват от пълния капацитет на новите технологии. Това сочи изследване на London Business School и консултантската фирма LECG. Проучването анализира не само техническото състояние на сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), но и ефективността от използването на инфраструктурата.

Анализът обаче показва, че дори и силно развитите икономики не използват пълния капацитет на информационните технологии.

Страната, която в най-пълна степен използва технологичния си потенциал, е САЩ, сочат данните, от изследването, поръчано от Nokia Siemens Networks. Коефициентът на ефективност обаче е едва 6,97 от възможни 10 точки. Интересно е представянето и на Южна Корея. Страната с добре развит технологичен сектор е едва на десето място с коефициент 4,78 точки.

На второ място в класацията по ефективна употреба на информационните технологии е Швеция. Резултатът на скандинавците е 6,83 точки. Сред 16-те водещи страни са още и Унгария, Чехия и Полша. Те заемат последните три места.

Основни индикатори за ефективността на технологичната инфраструктура е фактът дали потребителите могат да избират типа мрежа за достъп до информационни технологии. Скоростта на достъпа също оказва силно влияние. По този показател например САЩ отстъпват от водещите позиции заради бавното навлизане на широколентовия достъп до Интернет.

Що се отнася до средноразвитите икономики, лидер в класацията по ефективна употреба на технологиите е Русия. Резултатът на страната е 6,11 точки. На второ място се нарежда Малайзия – с 5,82 точки. Русия има много добри резултати за ефективното използване на технологиите, особено при мобилния достъп до Интернет, са изводите от изследването.

Това проучване трябва да се превърне в алармен звънец, коментират от Nokia. От компанията очакват потребителите на информационни технологии да бъдат над 5 млрд. до 2015 година. Това трябва да окуражи инвестициите в изграждането на модерна инфраструктура.

Пълния текст на анализа (на английски език) можете да свалите от тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...